Ana SayfaÇalışma Yaşamı‘Geri döneceğimizi biliyorum’: Kamudan ihraç edilen Ömer Toy garsonluk yapıyor

‘Geri döneceğimizi biliyorum’: Kamudan ihraç edilen Ömer Toy garsonluk yapıyor

HABER MERKEZİ – KHK ile meslekten ihraç edilen emekçilerden biri olan Ömer Toy, geçimini sağlamak üzere Ankara’da bir barda garsonluk yapıyor. Gazete Karınca’ya konuşan Toy, ihraç edildiğininin sebebini bilmediğini belirterek geri döneceklerine inandıklarını söyledi: “Çok zorlu bir dönemi yaşıyoruz, hükümet bu yanlışlardan ne zaman vazgeçer bilinmez; ancak sonuç ne olursa olsun bizim lehimize olacak bundan da eminim.”

15 Temmuz darbe girişimi ardından 20 Temmuz 2016’da ilan edilen OHAL sonrası yayınlanan Kanun Hükmünde Kararnameler (KHK) ile binlerce kamu emekçisi mesleklerinden ihraç edildi.

Kamudan ihraç edilen birçok emekçi, ihraç sonrası haklarını kaybetmeleri ile geçimlerini sağlamak üzere farklı meslek dallarına yöneldi.

6 Ocak 2017 tarihinde yayınlanan KHK ile meslekten ihraç edilen emekçilerden biri olan Ömer Toy da geçimini sağlamak üzere Ankara’da bir barda garsonluk yapmaya başladı.

‘Neden ihraç edildiğimi bilmiyorum’

İhraç edilen Toy, Gazete Karınca’ya açıklamalarda bulundu ve tüm ihraçlara karşı hakları için yürüttükleri direnişin kazanımla sonuçlanacağına emin olduğunu belirtti.

Hakkında verilen ihraç kararını öğrendiğinde ciddi bir şok yaşadığını belirten Toy, yaşadıklarını şu sözlerle anlattı:

Üniversiteden mezun olduktan sonra yaptığım tek şey KPSS’ye çalışmaktı ki o dönem FETÖ’nün yani cemaatin devlet kurumlarında tamamen kadrolaştığı dönemdi. Biz bu dönemde bulunduğumuz her ortamda da duruma ilişkin şikayetlerimizi dile getirdik, ancak karşılığında tepkiden başka bir şey görmedik. Tüm bunlara rağmen, aralıksız biçimde KPSS’ye çalışarak 90 puan aldım ve ilk bine girdim. 2013 yılının Ağustos ayında da KPSS puanım ile Türkiye Türkiye İş Kurumu’nun Ankara’da bulunan genel müdürlüğüne dava takip memuru olarak atandım. 2016 yılınan Kasım ayında İzmir’e tayin edildim, 6 Ocak tarihinde ise 679 sayılı KHK ile ihraç edildim.

‘OHAL Komisyon’u AİHM sürecini geciktiriyor’

İhraç kararının gerekçesini bilmediğini ve BİMER’e yaptığı başvurulara henüz bir cevap alamadığını belirten Toy, “Kamuda çalıştığım dönem boyunca hakkımda açılmış idari bir soruşturma olmadı. Tüm yaşamım boyunca adli bir soruşturmaya konu edilmedim, ancak ihraç edildim” dedi.

Hukuki bağlamda, üyesi olduğu Kamu Emekçileri Sendikası’na (KESK) bağlı Büro Emekçileri Sendikası’nın (BES) tüm çalışmaları yürüttüğünü, konu ile ilgili dava açtıklarını ancak sürecin henüz başlamadığını belirten Toy, sözlerini şöyle sürdürdü:

Aile ve arkadaşlarımdan gelen “Neden ihraç edildin?” sorusuna verecek, hukuki bir cevabım yok. Hakkımda idari bir soruşturma bile açılmış olsaydı, yakınlarıma hukuki bir gerekçe sunabilecektim. Buradan da anlıyorum ki ki bizleri ihraç edenler de bizi neden ihraç ettiklerini bilmiyorlar. İhraç ile ilgili davalarımızı açtık, sürecin başlamasını bekliyoruz. Biz ihraç edildikten sonra kurulacağı söylenen OHAL Komisyonu da henüz kurulmadı, kaldı ki komisyondan bir beklentimiz de bulunmamakta. OHAL Komisyon’u AİHM sürecini geciktirmek ve önlemek amacıyla oluşturulmuş bir yapı olarak karşımızda duruyor.

‘Geri döneceğimizi biliyorum’

İhraç edilmesi ardından geçimini sağlamak üzere iş arayışlarına giriştiğini ve arayışları sonucunda barlarda çalışmaya başladığını söyleyen Toy, “Hayati bir şekilde idame ettirmek gerekiyor, çünkü ihraç ile hayat durmadı” dedi.

Toy, barlarda çalışmaya başladığı süreci şu sözlerle anlattı:

Ekmek ve emek mücadelesinde ego ve kaprise yer yoktur, ‘o işi yapmam bu işi yapmam’ demek emekçiliğin doğasına aykırıdır. Dün memur olarak sürdürdüğüm ekmek mücadelemi, bugün garson olarak işsiz üniversite mezunu arkadaşlar ile aynı barda çalışarak devam ettiriyorum. Çalışmak zorundayım, çünkü ödemem gereken kredilerim var, her insanın ihtiyaç duyduğu gereksinimlerim var. Belli bir dönemden sonra aileye veya büyüklere bağımlılık kabul edilebilir bir durum olmaktan çıkıyor ve hali ile kendi geçimini sağlamak zorunda olduğunu görüyorsun.

Bugün barlarda çalışıp servis yapıyor ve müşteriler ile ilgileniyorum. Memurluk hayatımdan daha zor ve yorucu bir dönem geçiriyorum, ancak bu yaptığım işin doğasında var. Hayatın ilginçliği de burada ki müşterilerimiz de yine kamudan ihraç edilen memurlar, yani tıpkı benim gibi işsiz kalan insanlar. Bizleri ihraç ederek hayattan koparacaklarını düşündüler, ancak biz hayata tam da buradan tutunarak bir arada durmayı ve dayanışmayı sürdürmeyi başardık. Ve tüm bu yaşananların sonunda, bizler geri döneceğiz bunu da biliyorum. Çok zorlu bir dönemi yaşıyoruz, hükümet bu yanlışlardan ne zaman vazgeçer bilinmez; ancak sonuç ne olursa olsun bizim lehimize olacak bundan da eminim.

Previous post
Suriye'de bombalı saldırılar: En az 42 kişi yaşamını yitirdi
Next post
İmzacı akademisyen Mehmet Fatih Traş intihar etti