Ana SayfaGüncelGırgır Dergisi kapatıldı, karikatürüne soruşturma açıldı

Gırgır Dergisi kapatıldı, karikatürüne soruşturma açıldı

HABER MERKEZİ – Gırgır Dergisi, son sayısında yayımlanan bir karikatür nedeniyle kapatıldı. Yayımlanan karikatür nedeniyle de Küçükçekmece Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından soruşturma başlatıldı.

Mizah dergisi Gırgır, artık bayilerde olmayacak.

Son sayısında yayımladığı “Musa Kızıldenizi ayırır ve Yahudiler kurtulur” karikatürüyle hedef gösterilen Gırgır Dergisi, yayıncı şirket tarafından bugünden itibaren kapatıldı.

Derginin yayıncı şirketinin avukatı tarafından yapılan açıklama şöyle:

Gırgır dergisinin son sayısında yayınlanan hoş olmayan karikatür nedeniyle yayıncı şirket Gırgır dergisinin kapatılmasına ve dergide çalışanların tamamının işten çıkarılmasına karar vermiştir. Bu karikatürün yayınlanması en başta toplumumuzu rahatsız ettiği gibi, yayıncı şirketi de çok rahatsız etmiştir. Karikatürün firmayı zor durumda bırakmak amacıyla kötü niyetli çalışan kişi veya kişiler tarafından yayınlandığını düşünüyoruz. Kasti bir tutum söz konusudur. Dini değerlerin aşağılandığı bu karikatür kötü niyetli bir tutumla çizilerek, yayıncı şirkete danışılmadan, adeta gizlenerek, son anda habersizce yayına verilmiştir. Bunu yapan çalışanlar dini değerleri aşağılamak suretiyle suç işlemiştir. Buna sebep olan çizer ve çalışanlar hakkında yayıncı firma olarak Cumhuriyet Savcılığı’na suç duyurusunda bulunacağız.

Soruşturma da açıldı

Derginin son sayısında yayımlanan “Musa” karikatürünün, Musevilik ve İslam gibi dinlere hakaret içerdiği iddia edildi.

Karikatürü çizen ve yayımlayanlar hakkında TCK’nın 216/3 maddesinde yer alan “Halkın bir kesiminin benimsediği dini değerleri aşağılamak” suçundan soruşturma açıldığı belirtildi.

Ne olmuştu?

Bir süredir Sözcü gazetesi tarafından mizah eki olarak verilen mizah dergisi son sayısında “Musa Kızıldenizi ayırır ve Yahudiler kurtulur” karikatürüne yer vermişti.

Bu karikatürün ardından dergi tepkileri üzerine çekmişti.

Cumhurbaşkanı Başdanışmanı İbrahim Kalın konuya dair açıklamasında, “Bunun adı mizah ve ifade özgürlüğü değil, ahlaksızlık ve nefret suçudur” demişti.

Gırgır’dan konuya dair yapılan açıklamada “Yorgunluk ve uykusuzluk nedeniyle basım öncesi fark edilmeyen bu ‘berbat’ karikatür nedeniyle incitmiş olduğumuz herkesten özür dileriz” denilmişti.