Ana SayfaGüncelGözaltında şiddeti ve cinsel istismarı anlattı

Gözaltında şiddeti ve cinsel istismarı anlattı

HABER MERKEZİ – Kadıköy’de ‘Hayırda birleşelim’ bildirisi dağıtırken polis tarafından başına silah dayanarak gözaltına alınan Gözde Tenikeci fiziksel ve cinsel şiddete maruz bırakıldığını anlattı. Devletin baskılarının kadınların mücadelesini durduramayacağını söyleyen Tenikeci, “Dayanışma ile tüm bunların karşısında duracağımızı biliyorum, yaşadım. Mutlaka kazanacağız” dedi.

Kadıköy’de 4 Şubat’ta ‘Başkanlık sistemini’ de içeren anayasa değişikliği referandumuna dair ‘Hayırda birleşelim’ bildirisi dağıtan Devrimci Parti MYK üyesi Gözde Tenikeci ve Emek Partisi (EMEP) üyesi Elif Baydur polis tarafından şiddet uygulanarak gözaltına alınmıştı.

Gözaltı anı ve sonrasında yaşadıklarını dihaber’e anlatan Tenikeci ve Baydur bu süreç boyunca şiddete maruz kaldıklarını ifade etti.

“Mağazaya götürüp darp ettiler”

Bildiri dağıttıkları sırada “OHAL sürecinde bildiri veya gazete dağıtmak yasaktır” diyen polislerin saldırısına maruz bırakıldıklarını belirten Tenikeci şunları söyledi:

Referandum sürecinde böyle bir şeyin yasak olamayacağını söyledik. Zaten polisin gelmesiyle halkın ilgisi de yoğunlaşmış oldu. Bunun üzerine çevik kuvvet desteği istendi. Tabi o sıra da biz engellenmeye başlandık. Tabi halk daha da sahiplenmeye başladı. Daha da kalabalık olmaya başlayınca beni alıp Koton Mağazası’nda darp etmeye başladılar.

“Cinsel şiddete maruz bırakıldım”

Cinsel şiddete de maruz kaldığını anlatan Gözde Tenikeci, birkaç polisin dirsekleri ile göğüslerine sert bir şekilde bastırdığını, birkaç elin ise kalçasını tuttuğunu belirtti.

Engellemeye çalıştığı sırada ise başka bir polisin telsizi gözüne ve kafasına vurduğunu dile getiren Tenikeci, mağaza çalışanı kadınların müdahalesi sonucu fiziksel şiddetin son bulduğunu, psikolojik şiddetin ise polis aracı ve karakolda devam ettiğini vurguladı.

Karakola götürüldüğünün sabahında regl olduğunu fakat defalarca kadın pedi istemesine rağmen talebinin reddedildiğini söyleyen Tenikeci, doktor kontrolü sırasında da polisin “Tedaviyi reddetmezseniz ek gözaltı süresi isteriz” tehdidine maruz kaldıklarını kaydetti.

“Mutlaka kazanacağız”

Tenikeci, sözlerini şöyle sürdürdü:

Devlet kadınların hem toplumsal yapıda hem de muhalefette çok ciddi bir yeri olduğunu iyiden iyiye fark etmesi ile baskı ve şiddetin dozunu arttırdı ve artırmaya devam edecek. Bu bizi vazgeçirecek mi peki? Tabi ki hayır. Dayanışma ile tüm bunların karşısında duracağımızı biliyorum, yaşadım. Mutlaka kazanacağız.

Olay sırasında Kadıköy’de bulunan Elif Baydur ise Facebook üzerinden canlı yayın başlatıp olayı kaydetmek istediği sırada kendisini fark eden polisler tarafından gözaltına alındığını aktardı.

“Bir kadını şiddetle durduramazlar”

Baydur yaşadıklarını şu sözlerle anlattı:

Telefonu elime alıp canlı yayına başlamam ile polislerin bana yönelmesi bir oldu. Amirlerden biri elimden telefonu attı ve ‘bunu da alın’ dedi. O dakika zaten en az 5-6 polis sürüklemeye başladı beni. Biri saçımdan çekmeye başladı. Birkaç el de karın boşluğuma yumruk attı. Bu şekilde arabaya bindirildim. Telefonumda bulunan tüm video ve fotoğraflar silindi ve mesaj bölümü ile rehberim kontrol edildi.

Bir kadını şiddetle asla durduramayacaklarını vurgulayan Baydur, “Onlar kolumdan da tutsalar, saçımdan da sürükleseler, bana ‘Bayan’ da deseler ki bence en büyük küfür buydu. Ben mücadele etmekten vazgeçmeyeceğim” diye konuştu.

Previous post
Bir kadın kendisine cinsel saldırıda bulunan erkeği bıçakladı
Next post
Rusya: PKK ve YPG'yi terörist olarak görmüyoruz