Ana SayfaEkolojiHangi yiyecekler tarihi geçince de tüketilebilir?

Hangi yiyecekler tarihi geçince de tüketilebilir?

HABER MERKEZİ – Gıda uzmanı Dana Gunders, tarihi geçse de bazı yiyeceklerin tüketilebileceğini söylüyor. Bu besinler arasında yoğurt ve çikolata da var.

Tarihi geçmiş birçok gıdanın yenebilir olduğuna dair bir rapor hazırlayan Doğal Gıdaları Savunma Konseyi (NRDC) gıda uzmanı Dana Gunders’a göre bu yiyecekler arasında yoğurt, yumurta, süt gibi besinler var.

BBC Türkçe’de yer alan habere göre konuyla ilgili konuşan Dana Gunders’in aktardıkları özetle şu şekilde:

Cips

Tortilla cipsleri son kullanma tarihinden bir ay sonra da yenilebilir, yiyen kişiyi hasta etmez. Tadı biraz bayat gelse de bu cipsleri yağlayıp fırına sürerek yeniden çıtır hale getirmek mümkün. Ayrıca kapalı bir kapta saklayıp nemlenmesini önleyerek daha fazla dayanması da sağlanabilir.

Yoğurt

Yoğurdun ömrü de altı haftadan fazla ve üzerinde oluşan küf tabakası atılarak yenilebilir.

Çikolata

Çikolatanın da bu durumda oldukça dayanıklı; hava ile teması sonucunda üzerinde oluşabilecek beyaz tabaka küf gibi görünse de değil eriyip yüzeye çıkan zararsız yağ.

Yumurta ve Süt

Ayrıca yumurtalar da 3-5 hafta tazeliğini koruyabiliyor. Ancak Minnesota Üniversitesi’nde gıda bilimi profesörü Ted Labuza, Salmonella bakterisinin ürememesi için yumurtaların 5 santigrat derecenin altında saklanmasını tavsiye ediyor.

Bozulan sütün kötü koku ve tat ile kendisini belli edeceğini ifade eden Labuza, sütün oda sıcaklığında saklanmaması, havadaki mikropların sütü bozacağını, bu nedenle derhal kapağının kapatılıp 2 derece civarında, buzdolabında saklanması gerektiğini söylüyor.

Previous post
İstismara uğrayan çocuk annesi ile evden kovuldu, fail dedeye dava açılmadı
Next post
4 sanatçıdan 'Hayır': Vicdanlarıyla düşünsünler