Ana SayfaGüncelHDP cezaevlerindeki çocuk ölümleri için Meclis araştırması istedi

HDP cezaevlerindeki çocuk ölümleri için Meclis araştırması istedi

HABER MERKEZİ – HDP Milletvekili Mahmut Toğrul, cezaevlerindeki hak ihlallerinin yanı sıra çocuk hapishanelerinde artan intihar ve ölüm vakalarını araştırmak ve gerekli önlemlerin alınmasını sağlamak için Meclis araştırması açılması​nı istedi.

Halkların Demokratik Partisi (HDP) cezaevlerindeki çocuk ölümlerinin aydınlatılması için Meclis’te araştırma önergesi verdi.

HDP’nin Antep milletvekili Mahmut Toğrul tarafından verilen önergede, çocukların özgürlüklerinden mahrum bırakılmakla cezalandırıldıkları anımsatılırken, aileleri ile görüşmede mekân ve zaman sınırlılığı, örgün eğitimden uzaklaşma, yedikleri yemeklerin nitelik ve niceliği, doktora erişim ve tedavi kısıtlılığı, sağlıklı beslenme gibi temel haklarının ihlal edildiği kaydedildi. Bu ihlaller ile çocuk hapishanelerinde artan intihar ve ölüm vakalarının araştırılması istendi.

Çocukların yüzde 70’i tutuklu

HDP’li Toğrul, Türkiye’nin de tarafı olduğu Birleşmiş Milletler Çocuk Hakları Sözleşmesi’ni anımsattığı araştırma önergesinde, bu sözleşmenin çocuklara hapis cezası verilmesini ‘en son çare’ olarak öngördüğünü belirtirken, Türkiye’de ise cezaevlerinde bulunan çocukların %70’inin tutuklu bulunduğuna dikkat çekti.

Çocuk ölümleri

Türkiye’nin resmi yasaları ve imzaladığı uluslararası sözleşmeler gereğince, çocukların yaşam hakkını korumak ile yükümlü olduğunu kaydeden Toğrul, 2009’dan bu yana 14 çocuğun yaşamını yitirdiğini belirtti. 2016 Eylül- 2017 Ocak tarihleri arasında ise 4’ü kendi bulundukları odayı ateşe vererek, en az 6 çocuğun intihar girişiminde bulunduğunu hatırlatan Toğrul, 4 çocuğun ise yaşamını yitirdiğini kaydetti.

Toğrul son vakalara şu ifadeler ile dikkat çekti:

Şırnak T Tipi Hapishanesi’nde 27 Eylül 2016 tarihinde tutuklu çocuklar Seyit Rıza Şaran (16) ve Cigerhun Akdeniz (17) bulundukları odayı ateşe vermiş ve yaşamını yitirmiştir. Çocukların uyuz oldukları, tedavi edilmedikleri ve hapishane koşullarını protesto etmek için yangın çıkarttıklarına ilişkin ifadeler bulunmaktadır. Aynı zamanda İnsan Hakları Derneği’nin yangından sonra çocuk/yetişkin mahpuslarla yaptıkları görüşmeler ve girişimlerinden oluşan raporuna da yansıdığı üzere, yaşamını yitiren Seyit Rıza ile tanışan bir tutuklu çocuk,  Seyit Rıza’nın babasının bulunduğu Urfa Hapishanesi’ne sevk edilebilmek için yangın çıkarttığını ifade etmiştir. Yangına ilişkin açılan soruşturmada gizlilik kararı verilmiştir.

Adana E Tipi Hapishanesi’nde 18.01.2017 tarihinde yangın çıkmış, Muhammet Erdoğan ve Ferhat Kaya isimli çocuk mahpuslar yaşamını yitirmiştir. Adana E Tipi Hapishanesi’nde 2016 yılında çocuklara karşı işkence ve kötü muamele uygulanmış, Adli Tıp Kurumu’nun raporlarında şiddetin doğrulanmasına rağmen açılan soruşturma “yeterli delil olmadığı” gerekçesiyle kapatılmıştı. Adana E Tipi Hapishanesi’nde yaşanan şiddet,  yangın çıkmadan 1 ay önce tahliye olan bir çocuğun ifadelerine de yansımıştır.  Yangın çıkan koğuştaki çocuklara ilişkin ne tür destek mekanizmalarının kurulduğuna ilişkin bilgilendirme yapılmamış, yaralı çocuklar başka bir hapishaneye dahi sevk edilmemiş, Adana Barosu avukatlarının travmatik olabileceğine ilişkin uyarılarına rağmen çocuklar tekrar Adana E Tipi Hapishanesi’ne sevk edilmişlerdir. Çıkan yangına ilişkin açılan soruşturmada gizlilik kararı verilmiştir.

Maltepe Çocuk Hapishanesi’nde tutuklu çocuk K.T.’nin avukatı Hüseyin Boğatekin 06.12.2016 tarihinde yaptığı açıklamada, K.T. isimli çocuk mahpusun kendisine Şakran ve Sincan çocuk hapishanelerinde şiddete uğradığını, bu yüzden intihar etmeyi düşündüğünü ve bileğindeki yara izini gösterdiğini aktarmıştır.  Ayrıca 1 ay öncesinde hapishaneye gireli 2 saat olan bir çocuğun daha intihar girişiminde bulunduğunu aktarmıştır.

Meclis araştırması talebi

Birleşmiş Milletler Çocuk Hakları Komitesi’nin 2012 yılında yayınlanan Gözlem Raporu’nda Türkiye’ye “özellikle tutukluluk yerlerinde ve genel olarak intihar ve öldürme vakalarında detaylı araştırma yürütülmesi”ne ilişkin tavsiyede bulunduğunu belirten HDP’li Toğrul, ölüm ve intihar olayları ile ilgili araştırmanın gerekliliğine şu ifadelerle dikkat çekti:

Çocuk hapishanelerinde, çocuk tutuklu ve hükümlülerin maruz kaldığı işkence, intihar ve ölüm vakaları, kötü muamelenin tüm boyutlarıyla araştırılması, mağduriyetlerin giderilmesi amacıyla Meclis Araştırma açılması büyük önem arz etmektedir.

Previous post
Özgür Gündem davası ertelendi
Next post
Cinsel saldırıya maruz bırakılan kadına ailesinden 'infaz kararı'