Ana SayfaGüncelHDP Eş Genel Başkanı Yüksekdağ’ın milletvekilliği düşürüldü

HDP Eş Genel Başkanı Yüksekdağ’ın milletvekilliği düşürüldü

HABER MERKEZİ – HDP Eş Genel Başkanı Figen Yüksekdağ’ın hakkındaki kesinleşmiş hapis cezası gerekçe gösterilerek vekilliği düşürüldü. Yüksekdağ hakkındaki karar Meclis’te de okundu.

Halkların Demokratik Partisi (HDP) Eş Genel Başkanı ve Van Milletvekili Figen Yüksekdağ hakkında verilen ceza Yargıtay tarafından onandı.

Meclis Genel Kurulu’nda da Meclis Başkanvekili Ayşenur Bahçekapılı tarafından söz konusu karar okundu ve Figen Yüksekdağ’ın vekilliği düşürüldü.

Söz konusu karar şu şekilde:

Van Milletvekili Figen Yüksekdağ Şenoğlu’nun, terör örgütü propagandası yapmak suçundan cezalandırılmasına ilişkin Adana (Kapatılan) 7. Ağır Ceza Mahkemesinin 27/11/2013 tarihli ve E: 2012/178 ve K: 2013/211 sayılı kararının, Yargıtay 16. Ceza Dairesinin 22/09/2016 tarihli ve E: 2015/8449 K: 2016/4723 sayılı kararı ile onanması nedeniyle; Türkiye Cumhuriyeti Anayasası’nın 84’üncü maddesinin ikinci fıkrası uyarınca milletvekilliğinin düşürülmesine dair Adalet Bakanlığından alınan ilgi yazı sureti ve eki dosya ilişikte gönderilmiştir.

Gereğini arz ederim.

Nurettin Canikli

Kararın açıklanmasının hemen ardından Yüksekdağ’ın düşürülen vekilliğine ilişkin bilgi Meclis’in resmi internet sitesinde de yer aldı:

Karara konu olan dava

Karara konu dava Adana’da görülmüştü. Söz konusu dava Yüksekdağ henüz Ezilenlerin Sosyalist Partisi (ESP) Genel Başkanı olmadan önce açılmıştı.

(Kapatılan) Adana 7. Ağır Ceza Mahkemesi, HDP Eş Genel Başkanı ve Van Milletvekili Yüksekdağ’ı, “örgüt propagandası yaptığı” gerekçesiyle 10 ay hapis cezasına çarptırmış, temyiz üzerine de dosyayı ele alan Yargıtay 16. Ceza Dairesi, mahkemenin kararını onamıştı.

Davaya bakan hakim ve savcı ‘FETÖ’den tutuklu

Kararın Meclis’te okunmasının ardından Yüksekdağ’ın vekilliği düşürülürken, Meclis Genel Kurulu’nda da tartışma çıktı.

HDP Milletvekili Ahmet Yıldırım, Yüksekdağ’ın vekilliğinin düşürülmesine sebep olan davaya bakan savcı ve hakimin halihazırda ‘FETÖ’den tutuklu olduğunu söyledi.

AKP Kırıkkale Milletvekili Ramazan Can ise “Okunan tezkerenin Genel Kurul’a bilgi verme anlamındadır. Gelen bir yargı kararıdır” sözleriyle kararı savundu.

CHP Grup Başkanvekili Engin Altay da etik olmayan bir tabloyla karşı karşıya bulunulduğunu belirterek, şunları söyledi:

Anayasa 84. madde kapsamında Genel Kurul’a sunuyorsunuz da bunu HDP grubuna bildirmeniz gerekirdi. Bunu kimse makul bulamaz. Kemal Aktaş var. 6 ay okutulmadı. İşinize gelmedi mi, ‘PKK ile iyiyiz’ diyorsunuz, okumuyorsunuz, şimdi ‘kötü’ diyerek okutuyorsunuz. Bu da kabul edilemez. Kemal Aktaş’ı neden okumadınız.

Tartışmanın büyümesi üzerine Meclis Başkanvekili Ayşenur Bahçekapılı tarafından oturuma ara verildi.

84. Madde

Anayasa’nın milletvekilliğinin düşürülmesiyle ilgili 84’üncü maddesi şöyle:

MADDE 84. – (Değişik: 23.7.1995 – 4121/9 md.) İstifa eden milletvekilinin milletvekilliğinin düşmesi, istifanın geçerli olduğu Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanlık Divanınca tespit edildikten sonra, Türkiye Büyük Millet Meclisi Genel Kurulunca kararlaştırılır.

Milletvekilliğinin kesin hüküm giyme veya kısıtlanma halinde düşmesi, bu husustaki kesin mahkeme kararının Genel Kurula bildirilmesiyle olur.

82’nci maddeye göre milletvekilliğiyle bağdaşmayan bir görev veya hizmeti sürdürmekte ısrar eden milletvekilinin milletvekilliğinin düşmesine, yetkili komisyonun bu durumu tespit eden raporu üzerine Genel Kurul gizli oyla karar verir.

Meclis çalışmalarına özürsüz veya izinsiz olarak bir ay içerisinde toplam beş birleşim günü katılmayan milletvekilinin milletvekilliğinin düşmesine, durumun Meclis Başkanlık Divanınca tespit edilmesi üzerine, Genel Kurulca üye tamsayısının salt çoğunluğunun oyuyla karar verilebilir.

Partisinin temelli kapatılmasına beyan ve eylemleriyle sebep olduğu Anayasa Mahkemesinin temelli kapatmaya ilişkin kesin kararında belirtilen milletvekilinin milletvekilliği, bu kararın Resmî Gazetede gerekçeli olarak yayımlandığı tarihte sona erer. Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanlığı bu kararın gereğini derhal yerine getirip Genel Kurula bilgi sunar.

13 HDP’li vekil tutuklu

HDP Eş Genel Başkanı Figen Yüksekdağ da dahil, partinin bir diğer eş genel başkanı Selahattin Demirtaş ile Parti Sözcüsü Ayhan Bilgen, Grup Başkanvekili İdris Baluken, Diyarbakır Milletvekili Nursel Aydoğan, Hakkari milletvekilleri Nihat Akdoğan, Abdullah Zeydan ve Selma Irmak, Mardin Milletvekili Gülser Yıldırım, Diyarbakır Milletvekili Çağlar Demirel, Siirt Milletvekili Besime Konca, Adana Milletvekili Meral Danış Beştaş ve Şırnak Milletvekili Ferhat Encü tutuklu bulunuyor.