Ana SayfaGüncelHDP’den abluka altındaki Koruköyü için uluslararası kurum ve kuruluşlara acil çağrı

HDP’den abluka altındaki Koruköyü için uluslararası kurum ve kuruluşlara acil çağrı

HABER MERKEZİ – HDP Merkez Yürütme Kurulu, tüm demokrasi ve barış güçlerine, uluslararası kurum ve kuruluşlara Nusaybin’in Koruköyü’nde yaşanan iddialarla ilgili acil inceleme çağrısında bulundu. HDP Milletvekili Feleknas Uca da köyden net bilgi alamadıklarını ifade etti.

Halkların Demokratik Partisi (HDP) Merkez Yürütme Kurulu, 9 gündür haber alınamayan Mardin’in Nusaybin ilçesine bağlı Koruköyü’ne ilişkin yazılı açıklamada bulundu.

“İlan edilen sokağa çıkma yasağı sırasında elektrik ve telefon şebekelerinin kesilmesi nedeniyle orada yaşayan insanlardan haber alınamamaktadır” denilen açıklamada şunlar ifade edildi:

Sosyal medyaya ‘askerlerin çektiği görüntüler’ adı altında yansıyan fotoğraf ve videolar ile dile getirilen iddialar son derece vahimdir. Abluka altında bulunan köyde yaşayanların telefonlarının toplanıp, hepsinin bir evde tutulduğu, köylülere toplu şekilde baskı ve işkence yapıldığı ve bazılarının işkenceyle infaz edildiğine dair iddialar bulunmaktadır.

‘Heyet köye alınmadı’

Dün köye gitmek isteyen heyetin engellendiği kaydedilen açıklama şöyle devam etti:

İddiaları yerinde incelemek isteyen heyetimizin köye alınmaması, dile getirilen iddiaları daha da güçlendirmektedir. Üstelik vekillerimizin İçişleri Bakanlığı ve Valilik ile görüşme girişimleri de karşılıksız kalmıştır. Bu açıklamanın yapıldığı saatlerde de vekillerimiz bölgededir ve tüm girişimlerimize rağmen olumlu bir sonuç alınamamıştır. Bu iddialar doğruysa orada yeni bir insanlık dışı durum yaşanmaktadır. 90’lı yıllardan bildiklerimiz ve son 2 yılda yaşayıp gördüklerimiz bu konudaki endişelerimizi büyük ölçüde artırmaktadır.

Acil çağrı

Açıklamanın sonunda tüm demokrasi ve barış güçleri, uluslararası kurumlar ve kuruluşlara Koruköyü’nde yaşananlar hakkındaki iddiaları acilen incelemeye çağrılarak, sessiz kalınmaması dile getirildi.

  Mardin'de bir köy: Bir haftada '3 kişi öldü, 39 kişi gözaltına alındı, 2 kişi kayıp'

Feleknas Uca’dan açıklama

HDP Diyarbakır Milletvekili Feleknas Uca da, köyde bulunanların evlerinden dışarı çıkamadığını belirterek, şu açıklamalarda bulundu:

Sokağa çıkma yasağı kaldırıldığı halde köyde hala sokağa çıkma yasağı uygulanıyor, insanlar pencerelerine bile çıkamıyor, hastalardan sadece birkaç kişi hastanelere götürüldü, çok sayıda hasta halen bekletiliyor. Hayvanlar ahırlarda telef olmuş durumda, çok sayıda ev ateşe verilmiş, birçok ev de yıkılmış.

‘Net bilgi alamıyoruz’

Köyde şu anda çatışma ve herhangi bir operasyon olmadığı halde güvenlik güçlerinin yasağı sürdürmesinin köyde yapılan insanlık suçlarının izlerini silmeye yönelik olduğunu söyleyen Uca, sözlerini şöyle sonlandırdı:

Şu anda köyden halen net bilgi alamıyoruz, infaz edilen üç kişiye ilişkin henüz bir bilgi elde edemedik. Heyetlerimizin köye girişine izin verilmiyor.

Ne oldu?

Mardin’in Nusaybin ilçesine bağlı Koruköyü’nde 11 Şubat Cumartesi günü sokağa çıkma yasağı ilan edildi.

Valilik tarafından yapılan açıklamada yasağın operasyon yürütüleceği gerekçesiyle ilan edildiği belirtildi.

Köydeki yasak kaldırılsa da ablukanın 9 gündür devam ettiği belirtildi. Köy ile iletişim kurulamazken işkence ve ölüm iddiaları gündeme geldi.

Koruköyü’nde 3 kişinin öldürüldüğü, 39 kişinin gözaltına alındığı, gözaltına alınanlara işkence yapıldığı iddia edildi. Kayıp olan iki kişiden ise günlerdir haber alınamadığı belirtildi.