Ana SayfaGüncelHDP’li Baluken yeniden tutuklandı

HDP’li Baluken yeniden tutuklandı

HABER MERKEZİ – 30 Ocak’ta tahliye edilen HDP Grup Başkanvekili İdris Baluken, yeniden tutuklandı.

Halkların Demokratik Partisi (HDP) Grup Başkanvekili ve Diyarbakır Milletvekili İdris Baluken, taburcu olduğu hastane çıkışında gözaltına alındı.

Ankara Adliyesi’ne götürülen Baluken’in savunması Diyarbakır 1. Ağır Ceza Mahkemesi tarafından SEGBİS üzerinden alındı.

Mahkeme Baluken’in tutuklanmasına karar verdi.

Baluken hakkında 17 Şubat’ta Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığı’nın itirazı üzerine tutuklanmasına yönelik yakalama kararı çıkartılmıştı.

Ne olmuştu?

İdris Baluken, 4 Kasım’da Ankara’da gözaltına alınarak götürüldüğü Bingöl’de tutuklanmıştı.

Kandıra F Tipi Kapalı Cezaevi’ne konulan Baluken hakkında Demokratik Toplum Kongresi (DTK) toplantılarında yaptığı konuşma ve 2011-2015 yılları arasında partisinin düzenlediği 10 ayrı yürüyüş ve basın açıklamasına katılması gerekçe gösterilerek ağırlaştırılmış müebbet ile 18 yıla kadar hapis istemiyle dava açılmıştı.

Baluken’in dava dosyası hakkında “yetkisizlik” kararı veren Bingöl 2. Ağır Ceza Mahkemesi, dosyayı Diyarbakır’a göndermişti. Diyarbakır 8. Ağır Ceza Mahkemesi’nde 30 Ocak’ta görülen davanın ilk duruşmasında Baluken tahliye edilmişti.

Mahkeme tahliye kararının gerekçesinde Baluken’in milletvekili olması, AYM’nin 04 Aralık 2013 tarihinde verdiği Mustafa Balbay kararını göstermişti.

Adli kontrol ve yurtdışına çıkış yasağı verilerek tahliye edilen Baluken’in duruşması Mayıs ayına ertelenmişti.

Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığı, bu karara ilişkin bir üst mahkeme olan Diyarbakır 1. Ağır Ceza Mahkemesi’ne itiraz etmişti.

Bunun üzerine İdris Baluken hakkında tutuklanmasına yönelik yakalama kararı çıkarılmıştı.

13 HDP’li vekil tutuklu

İdris Baluken’nin tekrar tutuklanmasıyla birlikte HDP’nin tutuklu vekillerinin sayısı 13’e yükseldi.

HDP’nin tutuklu milletvekilleri şöyle: Eş genel başkanlar Figen Yüksekdağ ve Selahattin Demirtaş, Grup Başkanvekili İdris Baluken, Parti Sözcüsü Ayhan Bilgen, Diyarbakır Milletvekili Nursel Aydoğan, Hakkari milletvekilleri Nihat Akdoğan, Abdullah Zeydan ve Selma Irmak, Mardin Milletvekili Gülser Yıldırım, Diyarbakır Milletvekili Çağlar Demirel, Siirt Milletvekili Besime Konca, Adana Milletvekili Meral Danış Beştaş, Şırnak Milletvekili Ferhat Encü.