Ana SayfaDünyaHükümet geri adım attı, protestolar devam etti: ‘Romanyalılar tetikte olmalı’

Hükümet geri adım attı, protestolar devam etti: ‘Romanyalılar tetikte olmalı’

HABER MERKEZİ – Romanya’da hükümetin ‘yolsuzluk affı’ olarak anılan kararnameyi iptal etmesine karşın yüzbinlerce kişi protesto eylemlerini sürdürdü. Romanya Başbakanı’nın istifasını isteyen protestocular dış basında da yer buldu. Financial Times’ta yer alan bir yazıda “Romanyalılar, değişikliklerin bir başka şekilde geri dönmemesi ve hükümetin diğer demokratik denge ve denetleme mekanizmalarını erozyona uğratmaması için tetikte olmalı” uyarısı dikkat çekti.

Romanya’da hükümetin çıkardığı ‘yolsuzluk affı’ olarak anılan kararnameye karşı tarihinin en güçlü kitle gösterilerine sahne oluyor.

Kararnamenin geri çekilmesine rağmen kitlesel eylemler dün gece de sürdü. Eylemlere katılanların sayısının yarım milyon kişi olduğu belirtiliyor.

Ülke genelinde sayıları 500 bini bulan göstericiler, sosyal liberal Başbakan Sorin Grindeanu’nun istifasını talep etti.

Ancak Romanya Başbakanı Grindeanu istifa etmemekte kararlı. Grindeanu, “İstifa etmeyeceğim” diyerek, parlamentonun kendisini azledebileceğini, ancak mecliste çoğunluğu elinde bulundurduğunu söyledi.

Günlerdir sokaklarda gösteri düzenleyen protestocular, sosyal medyada önümüzdeki günler için de gösteri çağrısı yapıyor.

Romanya’daki protestolar dış basında da yer önemli ölçüde yer aldı.

FT: Romanyalılar tetikte olmalı

Financial Times, Romanya’daki gelişmeleri başyazılarından birinde ele aldı. “Romanya’da halkın gücü için bir zafer” başlıklı yazıda, “Vatandaşlar ve ülkenin dostlarıyla müttefikleri tetikte olmalı” uyarısı yapıldı.

BBC Türkçe’nin tercüme ettiği yazıdan dikkat çeken satırlar şöyle:

Romanya’da yolsuzlukla mücadele gerçekten çok uzun süren bir iş oldu. Ülke, suçla mücadele ve bağımsız yargı alanlarında 2004’te AB’ye tam üye olan sekiz eski komünist ülkenin gerisinde kalsa da, siyasi bir kararla 2007’de AB üyesi yapıldı. Brüksel gelişmenin devamını garanti altına almak için gözlem süreçleri koydu. Son yıllarda her seviyedeki yetkilileri soruşturan Ulusal Yolsuzlukla Mücadele Dairesi DNA ile ilerleme kaydettiler. Eski Başbakanlardan Adrian Nastase 2012’de hapsedildi. Sahtecilik ve vergi kaçırmada suç ortaklığı ithamlarıyla karşılaşan ve 64 kişinin öldüğü gece kulubü yangınının yarattığı öfkeye maruz kalan Victon Ponta 2015’te istifa etti. Yolsuzlukla mücadele Ponta iktidarını izleyen, teknokrat hükümeti döneminde de sürdü. 2016’nın ilk altı ayında DNA’nın araştırmaları, aralarında bakanlar, milletvekilleri ve yargıçların da bulunduğu 777 kişiye dava açıldı. Sorun bu olabilir. DNA yerel seviyelerde bile yolsuzluğu söküp atarak, Aralık’ta iktidara dönen ortanın solundaki PSD’nin güçlü parti mekanizmasına çarptı. Hükümetin tasarısı, bu zaferi kazanmalarına yardım eden yerel baronlara ve yandaşlara bir geri ödeme gibi gözüktü. Romanyalılar, değişikliklerin bir başka şekilde geri dönmemesi ve hükümetin diğer demokratik denge ve denetleme mekanizmalarını erozyona uğratmaması için tetikte olmalı. Bu şekilde Romanya bazı komşularının gittiği yola girmekten kaçınabilir.

Ne oldu?

Romanya’da hükümet tarafından çıkarılan ve “yolsuzluk affı” olarak yorumlanan kararnameyi protesto için yüzbinlerce kişi protesto gösterileri düzenlemişti.

Romanya Bakanlar Kurulu, ülke çapında büyük protestolar sonucunda kararnameyi geri çekti.

Kararname, “yolsuzluk yaptıkları gerekçesiyle” hapiste olan çok sayıda yetkiliye özgürlük getiriyordu. Kararnameyle, 44 bin eurodan daha az miktardaki yolsuzluklar, suç olmaktan çıkarılıyordu.

Yeni yasadan yararlanacakların başında, devleti 24 bin dolandırdığı iddiasıyla hakkında soruşturma başlatılan PSD Lideri Liviu Dragnea da vardı.

Geçtiğimiz Salı günü çıkarılan kararın 10 Şubat’ta yürürlüğe girmesi planlanıyordu.

  Romanya'da 'yolsuzluk affı' protestosu: 200 bin kişi sokaklara çıktı
  'Yolsuzluk affı' protestoları hükümete geri adım attırdı



Önceki Haber
Varlık Fonu'na yeni devirler: THY ve Halkbank da Yiğit Bulut'a 'emanet'
Sonraki Haber
'Hayır' bildirisi dağıttıkları için gözaltına alınanlar serbest