Ana SayfaDünyaİtalya’da bir yuva: Yaşlılarla çocuklar bir arada

İtalya’da bir yuva: Yaşlılarla çocuklar bir arada

HABER MERKEZİ – İtalya’da yaşlıları ve çocukları bir araya getiren yuva ile yaşlılar kendilerini toplumdan dışlanmış hissetmiyor, çocuklar ise yaşça büyük arkadaşlarından masallar dinliyor, el becerileri öğreniyor.

İtalya’nın Piacenza kentinde hem yaşlıların hem de çocukların gittiği sıra dışı bir yuva var.

‘Yaşlılar ve çocuklar bir arada’ (ABI: Anziani e Bambini Insieme) isimli proje kapsamında kuşaklar arası iletişimin güçlenmesi amaçlanıyor.

BBC’nin haberine göre bu merkezde huzur evinde kalan ya da gündüzleri buraya gelen yaşlılar ile 3-36 ay arası çocuklar birlikte vakit geçiriyor, oyunlar oynuyor, yemek yapıyor.

Bu proje ile vakitlerini aktif olarak geçiren yaşlıların kendilerini toplumdan dışlanmış hissetmeleri engelleniyor.

‘Jenerasyonlar arası eğitim’ adı verilen bu sistem sayesinde küçük çocuklar ise kendilerinden 80-90 yaş büyük arkadaşlarından masallar dinliyor, el becerileri öğreniyor.

“İki taraf için de kıymetli”

Piacenza’daki merkezde birkaç yıldır devam eden uygulamanın koordinatörü Elena Giagosti, daha önce huzur evi ve anaokulu organizasyonları yaptığını belirterek şunları söyledi:

Her buluşmada, yaşlılarla küçüklerin bir araya gelmesinin her iki taraf için de ne kadar kıymetli olduğunu görüyorduk. Bu sebeple, hayatlarının farklı dönemlerindeki insanları aynı çatı altında ‘birlikte yaşatabileceğimizi’ düşündük. Ve büyük başarıya ulaştık.

Merkezin pedagoji sorumlusu Valentina Suzzani de “Yaşlılar için çocuklar neşe kaynağı, çocuklarsa yaşlılardan bilgelik ve ironi öğreniyor” diyor.

“Burada yaptığımız meşaleyi devretmek”

94 yaşındaki Giacomo Scaramuzza da çocuklarla vakit geçirmekten duyduğu mutluluğu şu sözlerle dile getiriyor:

Buraya yerleştiğimde çocukların da olduğunu bilmiyordum. Benim çocuğum yok o yüzden çocuklar benim için müthiş bir keşif oldu. Tüm aktivitelere katılıyorum. Çocuklarla birlikteyken sözlere gerek yok, bakışlarla anlaşabiliyorsunuz, tamamen doğal bir iletişim şekli var. Bugün artık farklı yaş grupları sıklıkla bir araya gelemiyor, yaşlılık gizlenmesi gereken bir şeymiş gibi davranılıyor. Burada yaptığımız ise meşaleyi devretmek gibi…

Previous post
İstanbul'da ihraçlara karşı #HayırGitmiyoruz eylemi
Next post
'Zorunlu göç sonrası Sur'a Suriyelilerin yerleştirilmesinin amacı nedir?'