Ana SayfaEkoloji‘Karadenizin asi kadınları’ cinsiyetçiliğe karşı tribünlerde

‘Karadenizin asi kadınları’ cinsiyetçiliğe karşı tribünlerde

HABER MERKEZİ – Hopasporlu kadın taraftarlar tribünlerdeki erkek egemen ve cinsiyetçi yapıyı değiştirmeyi ve ayrıca kadınları spora teşvik etmeyi amaçlıyor. Irkçı söylemlere karşı da mücadele eden kadınlar, “Denizin asi kadınları her zaman zulmün karşısında yer aldı” dedi.

Toplumsal olaylara duyarlı olan Hopasporlu kadınlar, erkek egemen futbol dünyasını cinsiyetçilikten arındırmak ve kadınları futbol maçı izlemeye teşvik etmek için tribünleri dolduruyor.

Diyarbakır ve Dersim’in ardından farklılığıyla gündeme gelen takımlarından biri olan Hopaspor’un taraftarları ‘Karadeniz’in asi çocukları’ olarak biliniyor.

Hopalı kadınlar algıları alt üst etti

Kadın, erkek, genç, yaşlı pek çok kişiden oluşan taraftar grubunun üyesi Melike Arduç, Gazete Şûjin’e yaptığı açıklamalarda, tribünlerde hem takımları için hem de cinsiyetçiliğe karşı mücadele ettiklerini belirtti.

Asıl amacımız tribünlerde cinsiyet algısını kırmak ve kadınları spora çekmek. Futbolun veya diğer spor dallarının cinsiyetsiz olduğunu düşünüyoruz. Futbolu sadece erkeklerin oynadığı ve tribünlerde erkeklerin hüküm sürdüğü algısı yaratılıyor. Hopalı kadınların bunu alt üst etti.

“Kazım Koyuncu’nun şarkılarıyız”

Tribünlerin kadın taraftarla dolup taştığını söyleyen Arduç, şunları ifade etti:

Öyle ki yaşlı teyzelerimiz bile tribünleri doldurdu. Tabi ki ilk başlarda birçok sıkıntı yaşandı. Özellikle cinsiyetçi ve homofobik küfürler karşısında. Ama kadın taraftarların varlığı ve etki alanıyla tribünlerde küfrün değil, Kazım Koyuncu’nun şarkılarıyız diyerek varlığımızı sürdürüyoruz.

‘Denizin asi kadınları zulmün karşısında’

Toplumsal olaylar karşısında duyarlı olduklarını belirten Arduç, “Denizin asi kadınları her zaman zulmün karşısında yer aldı” dedi ve ekledi:

Cerattepe’de kesilen her ağacın yanında, Hes’lerle doğayı, dereyi katletmeye çalışanlara karşı, haksızlığa uğrayan her canlının yanındayız. Hopa tribünlerinde yürek kimi zaman tutuklanan gazeteciler, avukatlar için, kimi zaman açığa alınan öğretmenler için atar, katliamların ve savaşların karşısında insanlık için atar, kadın düşmanlarına, tacize, tecavüze karşı kadın dayanışmasıyla atar, laiklik ve demokrasi için atar. Yani insandan, insanlıktan yana ne varsa onun için atar ve atmaya devam edecek.

Kadınlar, ötekileştirici ve ırkçı söylemlere de karşı

Tüm kadınlara sporda ve hayatta varlık mücadelesini yükseltme çağrısı yapan Arduç, sözlerini şöyle sonlandırdı:

İnsanları ötekileştiren, şiddet içeren tezahüratlar kullanmamaya dikkat ediyoruz. ‘Yaşasın takımların ve taraftarların kardeşliği’ diyerek ırkçı söylemler kullanmamaya çok dikkat ediyoruz. Hopalı kadınlardan Türkiye’deki tüm kadınlara çağrımızdır. Hayatımızın her alanında olduğu gibi yapmak istediğimiz her spor dalında da tribünlerde de sahalarda da varlık mücadelesi vermeye devam edelim ve dayanışmayı tribünlerden de sahalardan da büyütelim

Previous post
Erdoğan: Her şey tek adamda bütünleşecek, el insaf
Next post
Kalın'dan 'Bab' açıklaması: Birliklerimiz şehrin içindeler