Ana SayfaGüncelKoruköy’de 14 gün gözaltında tutulanlar yaşadıklarını anlattı

Koruköy’de 14 gün gözaltında tutulanlar yaşadıklarını anlattı

HABER MERKEZİ – Nusaybin Koruköy’de abluka 15 gündür sürüyor. Ablukanın ilk başladığı gece gözaltına alınanlardan serbest bırakılan köylüler yaşadıklarını anlattı. 70 yaşındaki Abdullah Doğan, “1990’lardan daha beter şeyler yaptılar” dedi. İşkence edilmiş fotoğrafı basına yansıyan Abdi Aykut’un avukatı “Abdi Aykut’u ilk kez Jandarma karakolunda gördüm. Durumu çok kötüydü. Orada kalsaydı kesinlikle ölürdü” dedi.

Mardin’in Nusaybin ilçesine bağlı Koruköy’de ablukanın başladığı gün gözaltına alınarak İlçe Jandarma Komutanlığı’na götürülen 3’ü kadın 20 erkek ifadelerinin ardından dün serbest bırakıldı.

Gözaltına alınanlardan 3 kişi ise dün akşam adliyeye sevk edildi. Savcılıktaki ifadeleri ardından Şükrü Gürgün serbest bırakılırken, Behçet Koçhan ve Hatip Tunç, sevk edildikleri mahkeme tarafından “örgüt üyeliği” iddiasıyla tutuklandı.

14 gün sonra serbest bırakılan köylüler, gözaltında yaşadıklarını dihaber’e anlattı.

Evi ilk basılarak gözaltına alınan 60 yaşındaki Ebubekir Koçhan, şunları aktardı:

Yapılan baskın öncesi herhangi bir çatışma yoktu. Birden gelip baskın yaptılar. Birden 3-4 helikopter geldi, askerler oradan indi. Yapılan baskınlarda çok fazla insanımıza işkence ettiler. Özellikle hala gözaltında bulunan insanlara çok fazla işkence edilmişti. Muhtarı da gözaltına aldılar. Yaşanmış bir patlamadan onu sorumlu tutuyorlardı.

Sürekli olarak bana baskı uyguluyorlardı. ‘Ne gördünüz, kim geldi?’ diye biz zaten bir şey görmemiştik. 14 gün de bu yüzden bizi gözaltında tutup ondan sonra bıraktılar.

’90’lardan daha beter şeyler yaptılar’

“Hakaretleri, küfürleri işkenceden daha beterdi. Sürekli olarak bize ‘Siz onlara yardım ediyorsunuz?’, ‘Söyleyin neredeler?’ diyorlardı” diye baskı gördüklerini ifade eden 70 yaşındaki Abdullah Doğan ise şunları dile getirdi:

Bizim evden 6 kişiyi bahçeye çıkarttılar. Gündüz saat 15.00 gibiydi. Karla karışık yağmur yağıyordu ve hava soğuktu. Bizi saat 00.30’a kadar evin bahçesinde beklettiler. Saatlerce biz o soğuğun, karın, yağmurun altında kaldık. Sonrasında zırhlı araç getirip bizi bindirdiler.

1990’lardan daha beter şeyler yaptılar. O zamanlar bir suçu varsa gelip bir kişiyi alıp götürüyorlardı ama şimdi bütün köyü ablukaya aldılar.

’12 gün boyunca soğuk betonda uyuduk’

Gözaltında çıkanlardan 71 yaşındaki Aziz Gürgün, oğluyla birlikte gözaltında yaşadıklarını şöyle ifade etti:

Oğlumu döverlerken görmeme izin vermediler. Bahçedeydim onu dövdüklerinde bana sesi geldi, ben yere yığıldım. Daha sonra bizi gözaltına aldılar. Beni bıraktılar ama oğlum hala gözaltında.

Ben 71 yaşında bir insanım. Yerde yatamıyordum. 12 gün boyunca soğuk betonda uyuduk.

‘Abdi Aykut’un durumu çok kötüydü’

Gözaltına alındığını anlatan bir diğer köylü Ali Gürgün de, 3 gün boyunca kaba dayağa maruz kaldığını söyledi. Gürgün, “Bana ‘Sen teröristsin’ dediler. Küfürler sayıyorlardı. 7 kişiydik hepimize yalnızca bir ekmek veriliyordu” dedi.

Ali Gürgün şöyle devam etti:

Ahırı yakmışlar ineğim nefessizlikten ölmüş. Şimdi kim kalmış, kim ölmüş bilmiyorum. Ne telefonumuz kaldı ne köye girebiliyoruz. 7 çocuğum ve eşim köyde. Köyde bütün ailemizdekilerin telefonlarına el konulmuş.

Gözaltında bulundukları zaman yanlarına Abdi Aykut’un getirildiğini kaydeden Şükrü Gürgün ise şunları söyledi:

Durumu çok kötüydü. Biz sesimizi çıkarttık hep birlikte Abdi Aykut’u hastaneye götürmeleri için. Biz hepimiz bağırınca götürdüler onu. Zaten yürüyebilecek durumda değildi.

‘Abdi Aykut karakolda kalsa kesinlikle ölürdü’

Koruköy’de gözaltına alınan ve işkence edilmiş fotoğrafı basına yansıyan Abdi Aykut’un Mardin Devlet Hastanesi Plastik Cerrahi Polikliniği’nde tedavisi de sürüyor.

Aykut ile görüşen kızı ve avukatı hayati tehlikesinin sürdüğünü belirtti. Aykut’un konuşmakta zorlandığı da ifade edildi.

Alp, “İlk kez Jandarma karakolunda gördüm. Durumu çok kötüydü. Orada kalsaydı kesinlikle ölürdü” dedi. Alp, yaralı halde gözaltında tutulan Aykut’un girişimleri sonucunda Mardin Devlet Hastanesi’nde tedavi altına alındığını ifade etti.

Abdi Aykut’un avukatı ayrıca “Dosyada gizlilik kararı var. Bilgi alamıyoruz. Gözaltı süresi 14 gündür. Bu süre bittikten sonra bilgi alacağız” diye konuştu.

  İHD'nin Koruköy raporu: 'Alıkonulan kız çocuklarından haber yok, aileler endişeli'
  HDP’li Baydemir’den Meclis'te Koruköy çıkışı: ‘Bu uygulamanın sahipleri alçaktır'
  Gözaltından çıkan köylü anlattı: Nusaybin Koruköy’de 13 gündür ne yaşanıyor?
  Koruköy'de gözaltında tutulanlarla görüşen avukat: 'Saatlerce süren işkenceyi anlattılar'

PAYLAŞ:
    WhatsApp'da Paylaş!   Telegram'da Paylaş!     Yazdır   E-Posta Gönder

Önceki Haber
Sabahattin Ali 110 yaşında…
Sonraki Haber
Kayyum, Orhan Doğan anıtını yıktı