Ana SayfaGüncelKoruköy’de gözaltında tutulanlarla görüşen avukat: ‘Saatlerce süren işkenceyi anlattılar’

Koruköy’de gözaltında tutulanlarla görüşen avukat: ‘Saatlerce süren işkenceyi anlattılar’

HABER MERKEZİ – Koruköy’den 11 gün önce gözaltına alınan 39 kişiyle görüşen avukat, yurttaşlara köy meydanında saatlerce işkence yapıldığını söyledi. Şu ana kadar 3 kişinin cenazesi Mardin’e getirilirken köyde olan bir yurttaş ise dün gece 2 kişinin daha öldürüldüğünü iddia etti.

Mardin’in Nusaybin ilçesine bağlı Koruköy’de ilan edilen ve daha sonra kaldırılan yasağın ardından abluka 11’inci günde sürüyor.

Köyden dün üç kişinin cenazesi Mardin’e getirilmişti.

Mardin Devlet Hastanesi’ne kaldırılan 3 cenazeden birini ailesi teşhis etti. PKK’li Agit Elmas’a ait olduğu belirtilen cenaze ailesi tarafından doğum yeri olan Bitlis’e götürülmek üzere yola çıkarıldı.

Diğer iki cenazenin kimliklerinin ise hala tespit edilmediği öğrenildi.

Konu ile ilgili bugün açıklama yapan Mardin Valiliği ise 4 PKK’linin ‘ölü olarak ele geçirildiğini’ ifade etti. Valilik, Mardin’e getirilen cenazelerle ilgili bir açıklamada bulunmazken ablukanın ilk gününden beri gözaltında tutulan 39 kişiyle ilgili de bir açıklama yapmadı.

  Heyetleri ‘sözde’ ilan eden Valilik'ten Koruköy açıklaması: ‘Hukuk kuralları uygulanıyor’

Gözaltına alınanlara işkence

dihaber’de yer alan habere göre ise 11 gün önce gözaltına alınan 39 kişi, Nusaybin İlçe Jandarma Komutanlığı’nda tutuluyor.

Gözaltındakiler ile görüşen avukat Hasan Özgen, yurttaşların gözaltı sırasında işkenceden geçirildiklerini söylediklerini belirterek, “Yurttaşlar köy meydanında 3-4 saat boyunca işkence edildiklerini aktardı. Birkaç evin tarandığını ve birçok evin de yakıldığını söylediler” diyor.

Özgen, ayrıca şunları aktarıyor:

15 kişinin 1 hücrede tutulması hukuki değil. Gözaltında tutulma şekilleri hukuki değil. Battaniyeleri dahi aileleri tarafından karşılandı.

Gözaltındakilerin ifadelerinin alındığını ve Perşembe günü adliyeye sevk edilmelerini beklediklerini kaydeden Özgen, yurttaşların “Örgüte yardım yataklık” iddiasıyla gözaltında tutulduklarını söylüyor.

2 kişi daha öldürüldü iddiası

dihaber’e konuşan ancak isminin güvenlik sebebiyle açıklanmasını istemeyen bir kişi ise dün gece 2 kişinin öldürüldüğü ve 1 kişinin yaralandığı bilgisini aldıklarını ancak dışarıya çıkamadıklarını söylüyor.

Dün eşinin işkence ile gözaltına alındığını belirten H.A. da eşinin hastaneye kaldırıldığı bilgisini edindiklerini ancak durumuna ilişkin net bir bilgiye sahip olmadıklarını, köydeki asker ablukasının da devam ettiğini aktarıyor.

Heyet 4. kez engellendi

Öte yandan DTK, DBP, HDP ve Barış Anneleri’nden oluşan bir heyet, bugün tekrardan köye ulaşabilmek için bölgeye gitti.

DTK Eş Başkanı Leyla Güven, DBP Eş Genel Başkanvekili Gülcihan Şimşek, DBP Eş Genel Başkan Yardımcısı Mehmet Arslan, HDP’li vekiller Ayşe Acar Başaran ve Erol Dora’nın da aralarında bulunduğu heyet, dördüncü kez köye 15 kilometre kala askerler tarafından durduruldu.

dihaber’in aktardığına göre heyet bu noktada beklemeye devam ederken, köyün bulunduğu bölgeden önce top sesleri sonra dumanlar yükseldi.

  Koruköy'de işkence gören eşini fotoğraflardan tanıyan kadın: 90’larda bile böyle bir tufan yoktu

Koruköy’de ne oluyor?

Mardin’in Nusaybin ilçesine bağlı Koruköy’de 11 Şubat Cumartesi günü sokağa çıkma yasağı ilan edilmişti.

Valilik tarafından yapılan açıklamada yasağın operasyon yürütüleceği gerekçesiyle ilan edildiği belirtilmişti.

Ancak yasak kaldırılsa da köydeki abluka günlerdir sürüyor.

İşkence ve ölüm iddiaları ile gündemde olan köyde iki kişiden de günlerdir haber alınamadığı belirtiliyor.

Yaşananlara ilişkin Mardin Valiliği’nin son açıklaması ise Nusaybin, Ömerli ve Artuklu ilçelerine bağlı köylerde operasyonların sürdüğü yönünde. Valilik, bu operasyonlarda 4 ‘üst düzey’ PKK’linin ‘ölü olarak ele geçirildiğini’ söylüyor.

HDP Merkez Yürütme Kurulu ise Koruköy’de yaşananlarla ilgili ‘acil inceleme’ çağrısında bulunuyor.

Partinin yazılı açıklamasında köyle iletişim kurulamadığı belirtiliyor ve şu ifadeler yer alıyor:

Sosyal medyaya ‘askerlerin çektiği görüntüler’ adı altında yansıyan fotoğraf ve videolar ile dile getirilen iddialar son derece vahimdir. Abluka altında bulunan köyde yaşayanların telefonlarının toplanıp, hepsinin bir evde tutulduğu, köylülere toplu şekilde baskı ve işkence yapıldığı ve bazılarının işkenceyle infaz edildiğine dair iddialar bulunmaktadır.


Köyde yaşananlara ilişkin tanık anlatımlarına buradan ve ayrıntılara ise buradan bakabilirsiniz.

  Koruköy'den tanıklar anlatıyor: 'Evler yakılıyor, hayvanlar öldürülüyor, ne suyumuz ne de yemeğimiz var'