Ana SayfaGüncelKoruköy’de işkence gören eşini fotoğraflardan tanıyan kadın: 90’larda bile böyle bir tufan yoktu

Koruköy’de işkence gören eşini fotoğraflardan tanıyan kadın: 90’larda bile böyle bir tufan yoktu

HABER MERKEZİ – Ablukanın sürdüğü Koruköy’de işkence gören eşi A.A’nın fotoğraflarını internette rastlayan F.A, şu an Nusaybin Devlet Hastanesi’nde yoğun bakımda olan eşinin köyün ablukaya alındığı ilk gece yapılan ev baskınında işkence gördüğünü söyledi. F.A, yaşananları “90’lar da bile böyle bir tufan yoktu” diye tarif etti.

Mardin’in Nusaybin ilçesine bağlı Koruköy’de ilan edilen ve daha sonra kaldırılan yasağın ardından abluka sürüyor.

Köyden son olarak üç kişinin cenazesi Mardin’e getirilmişti.

Sağlıklı iletişimin kurulamadığı köyden bilgi almak ve incelemelerde bulunmak üzere köye gitmek isteyen DBP, DTK ve HDP’lilerden oluşan heyet ise dün üçüncü kez engellenmişti.

  Koruköy'e giden heyet yine engellendi: 'Kim öldü, kim kaldı haberimiz yok'

Heyet ile birlikte köye gitmeye çalışan F.A. isimli kadın, köyün ablukaya alındığı ilk gece evlerine baskın yapıldığını ve eşinin işkenceden geçirildiğini söyledi.

F.A., bir gece boyunca işkence edilen ve evinin avlusunda bekletilen eşi A.A.’nın fotoğraflarını internetten gördüğünü belirtti.

‘Eşim yoğun bakımda, durumu nedir bilmiyoruz’

F.A., o gece yaşananları dihaber’e şu sözlerle anlattı:

Zaten bizim evlerimizin etrafı da hep mağaralarla doludur. Biz o mağaralara da hep bidon ve naylonlarımızı atardık. O mağaralarda arama yaparken, iki kişiyi öldürmüşler zaten. Ev aramasında da eşime de işkence yapmışlar. Çırılçıplak soyarak bir gece boyunca avluda bekletmişler o yaralı haliyle.

Bütün gece evin avlusunda çırılçıplak bir şekilde bekletmişler. Onların paylaştığı fotoğraflardan ben evimi tanıdım. Sonrasında eşimi ambulansla ilk olarak Nusaybin Devlet Hastanesi’ne ardından da Mardin Devlet Hastanesi’ne götürmüşler. Yoğun bakımda bekliyor. Durumu nedir bilmiyoruz. Durumunu sormaya giden oğlumun kimliğine de el koymuşlar, babasını görmesine izin vermemişler.

’90’lar da bile böyle bir tufan yoktu’

1990’lı yıllarda askerler tarafından köylerinin boşaltılması üzerine aile olarak Kızıltepe’ye taşındıklarını ve süreç normalleşince köydeki evlerini kullanmaya başladıklarını belirten F.A., “1990’lı yılarda evi devlet boşalttırdı. O zaman köylerin boşaltılma emri gelmişti. Ama o zaman da bu tufan gibi değildi. Millet eşyalarını kamyonlara yükleyerek gitti buralardan” dedi.

Dönem dönem köydeki evlerine geldiklerini söyleyen F.A., “Benim oğlum zihinsel engelli ve eşim 3 kez oğlumu Elazığ’a götürdü. Bir kez Adana bir kez de Diyarbakır’a götürdü. En son da yine birkaç gün önce oğlumu götürdü. 10 gün Elazığ’da kaldılar. Geri köye geldiği gece bu olay olmuş, hiçbirimiz orada değildik” diye ifade etti.

Koruköy’de ne oluyor?

Mardin’in Nusaybin ilçesine bağlı Koruköy’de 11 Şubat Cumartesi günü sokağa çıkma yasağı ilan edilmişti.

Valilik tarafından yapılan açıklamada yasağın operasyon yürütüleceği gerekçesiyle ilan edildiği belirtilmişti.

Ancak yasak kaldırılsa da köydeki abluka günlerdir sürüyor.

İşkence ve ölüm iddiaları ile gündemde olan köyde 3 kişinin öldürüldüğü, 39 kişinin gözaltına alındığı, gözaltına alınanlara işkence yapıldığı iddia ediliyor. Ayrıca iki kişiden de günlerdir haber alınamadığı belirtiliyor.

Köyden getirilen son cenazeler ölüm iddialarını, haber alınamayan iki kişinin yokluğu kayıp iddialarını, tanık anlatımları ise işkence iddialarını doğruluyor.

Yaşananlara ilişkin Mardin Valiliği’nin açıklaması ise Nusaybin, Ömerli ve Artuklu ilçelerine bağlı köylerde operasyonların sürdüğü yönünde. Valilik, bu operasyonlarda 2 üst düzey PKK’linin ‘ölü olarak ele geçirildiğini’ söylüyor.

HDP Merkez Yürütme Kurulu ise Koruköy’de yaşananlarla ilgili ‘acil inceleme’ çağrısında bulunuyor.

Partinin yazılı açıklamasında köyle iletişim kurulamadığı belirtiliyor ve şu ifadeler yer alıyor:

Sosyal medyaya ‘askerlerin çektiği görüntüler’ adı altında yansıyan fotoğraf ve videolar ile dile getirilen iddialar son derece vahimdir. Abluka altında bulunan köyde yaşayanların telefonlarının toplanıp, hepsinin bir evde tutulduğu, köylülere toplu şekilde baskı ve işkence yapıldığı ve bazılarının işkenceyle infaz edildiğine dair iddialar bulunmaktadır.


Köyde yaşananlara ilişkin tanık anlatımlarına buradan ve ayrıntılara ise buradan bakabilirsiniz.

  Koruköy'den tanıklar anlatıyor: 'Evler yakılıyor, hayvanlar öldürülüyor, ne suyumuz ne de yemeğimiz var'

PAYLAŞ:
    WhatsApp'da Paylaş!   Telegram'da Paylaş!     Yazdır   E-Posta Gönder

Önceki Haber
'Buz Kenti': İzlandalı fotoğrafçıdan alacakaranlık serisi
Sonraki Haber
Cemaat haberdarmış: Ahmet Şık'ın 'İmamın Ordusu' kitabını Zekeriya Öz toplatmış