Ana SayfaGüncelKoruköy’den Mardin’e üç cenaze getirildi

Koruköy’den Mardin’e üç cenaze getirildi

HABER MERKEZİ – Nusaybin Koruköy’de bir haftayı aşkın zamandır operasyon sürerken, bu operasyonda öldürülen ve kim oldukları açıklanmayan 3 cenaze Mardin’e getirildi.

Mardin’in Nusaybin ilçesine bağlı Koruköy’de ilan edilen ve daha sonra kaldırılan yasağın ardından abluka sürerken, köyden 3 kişinin cenazesi Mardin’e getirildi.

Cenazelerin dün askeri helikopterle alındığı ve Mardin Devlet Hastanesi Morgu’na getirildiği belirtiliyor.

Yaşamını yitirenlerin kimlik bilgilerine ilişkin ise henüz bir bilgi yok.

Sosyal medyadaki paramiliter hesaplardan köyde öldürülen kişilerin parçalanmış bedenlerinin yer aldığı fotoğraflar paylaşılmış, bu fotoğraflar tepki toplamıştı.

Gözaltına alınan 2 kişi kayıp

Öte yandan köyde işkence ile gözaltına alındığı iddia edilen 2 köylüden de hala haber yok. Köylülerin nerede tutuldukları ve akıbetleri bilinmiyor.

Heyetler incelemede bulunmak istiyor

Köyden üç cenazenin çıkarılmasının ardından köyde 10 gündür süren operasyon ve ablukayı yerinde incelemek amacıyla İnsan Hakları Derneği (İHD) Diyarbakır Şubesi ve Diyarbakır Barosu tarafından oluşturulan heyet ile köye iki kez girişi engellenen Demokratik Bölgeler Partisi (DBP) ve Halkların Demokratik Partisi (HDP) heyeti ilçeye doğru hareket etti.

Ancak heyetlerin daha önce olduğu gibi yine köye girişi engellendi.

Koruköy’de ne oluyor?

Mardin’in Nusaybin ilçesine bağlı Koruköy’de 11 Şubat Cumartesi günü sokağa çıkma yasağı ilan edilmişti.

Valilik tarafından yapılan açıklamada yasağın operasyon yürütüleceği gerekçesiyle ilan edildiği belirtilmişti.

Ancak yasak kaldırılsa da köydeki abluka günlerdir sürüyor.

İşkence ve ölüm iddiaları ile gündemde olan köyde 3 kişinin öldürüldüğü, 39 kişinin gözaltına alındığı, gözaltına alınanlara işkence yapıldığı iddia ediliyor, iki kişiden de günlerdir haber alınamadığı belirtiliyordu.

Yaşananlara ilişkin Mardin Valiliği’nin açıklaması ise Nusaybin, Ömerli ve Artuklu ilçelerine bağlı köylerde operasyonların sürdüğü yönündeydi. Valilik, bu operasyonlarda 2 üst düzey PKK’linin ‘ölü olarak ele geçirildiğini’ söylüyordu.

HDP Merkez Yürütme Kurulu Koruköy’nde yaşananlarla ilgili ‘acil inceleme’ çağrısında bulunuyor. Partinin yazılı açıklamasında köyle iletişim kurulamadığı belirtiliyor ve şu ifadeler yer alıyor:

Sosyal medyaya ‘askerlerin çektiği görüntüler’ adı altında yansıyan fotoğraf ve videolar ile dile getirilen iddialar son derece vahimdir. Abluka altında bulunan köyde yaşayanların telefonlarının toplanıp, hepsinin bir evde tutulduğu, köylülere toplu şekilde baskı ve işkence yapıldığı ve bazılarının işkenceyle infaz edildiğine dair iddialar bulunmaktadır.

Köyde yaşananlara ilişkin tanık anlatımlarına buradan ve daha ayrıntılı bir habere de buradan bakabilirsiniz.

  Koruköy'den tanıklar anlatıyor: 'Evler yakılıyor, hayvanlar öldürülüyor, ne suyumuz ne de yemeğimiz var'