Ana SayfaBilim ve TeknolojiManyetik alan değişebilir, küresel elektrik kesintisi yaşanabilir

Manyetik alan değişebilir, küresel elektrik kesintisi yaşanabilir

HABER MERKEZİ – Dünya’nın manyetik alanlarının 2 bin yıl içerisinde değişebileceği öngörülüyor. Britanyalı araştırmacılara göre bu durumda en iyi ihtimalle küresel elektrik kesintisine, en kötü ihtimalle ise tüm elektrikli aletlerin yok olmasına yol açabilir.

Leeds Üniversitesi’nden iki profesör, 2 bin yıl içerisinde gezegenin manyetik alanlarının değişerek, küresel elektrik kesintilerine yol açabileceği uyarısında bulundu.

Britanyalı araştırmacıların The Conversation sitesinde yayımlanan makalelerinde, “jeomanyetik ters” olarak tanımlanan manyetik alan değişiminin öngörülenden erken yaşanabileceği da belirtildi.

Diğer bir ifadeyle, manyetik kuzey ve manyetik güney pozisyonları değişebilir.

Bu da en iyi ihtimalle küresel elektrik kesintisine, en kötü ihtimalle ise tüm elektrikle çalışan aletlerin yok olmasına yol açabilir.

Manyetik alanın görevi?

Zira manyetik alan, kırılgan gezegenimizi güneş püskürtülerine karşı koruma görevi görüyor. “Jeomanyetik ters” durumunda, manyetik alan kırılganlaşacak ve dünyalıların kaderini güneşin ‘kapris’lerine bırakacak.

Son manyetik alan değişimi 780 bin yıl önce gerçekleşmişti.

Bilim insanlarına göre manyetik alan, her yüzyılda yüzde 5 oranında direnç kaybederek, manyetik altüst oluşa doğru gidiyor.

2003 yılında meydana gelen küçük güneş püskürtüleri sırasında İsveç elektrik ağı şebekeleri durmuştu. 1859’daki bir dizi güneş püskürtüsü, Kutup ışıklarına yol açmıştı.


PAYLAŞ:
    WhatsApp'da Paylaş!   Telegram'da Paylaş!     Yazdır   E-Posta Gönder

Önceki Haber
Fikirtepe'de iş cinayeti: İlk iş gününde yaşamını yitirdi
Sonraki Haber
Auschwitz'in SS gardiyan listesi internette erişime açıldı: 200'den fazlası hala yaşıyor