Ana SayfaEkolojiMarket sütü kedilerin sağlığını olumsuz etkiliyor

Market sütü kedilerin sağlığını olumsuz etkiliyor

HABER MERKEZİ – Veteriner hekim Onur Değirmen, marketlerde satılan inek sütünün sokak kedilerine yarardan çok zarar verdiğini ifade etti. Değirmen’e göre süt ne daha faydalı ne de daha ekonomik.


Haber: Ezgi Gül


Veteriner hekim Onur Değirmen, marketlerde satılan inek sütünün özellikle sokak kedilerinin sağlığını olumsuz etkilediği görüşünde.

Gazete Karınca, Değirmen ile veteriner kliniğinin camına yazdığı “Süt vermeyin, kedileri öldürüyorsunuz” yazısı üzerine konuştu.

Dikkat çekmek, insanları araştırmaya ve doğru bilgiyi bulmaya yönlendirmek için bu kadar sert bir dil kullandığını ifade eden Değirmen, market sütü vermenin kedilere zannedildiği gibi iyi gelmediğini ifade etti:

Kediler tabii ki annelerinden süt emiyorlar, fakat bizim marketlerden aldığımız süt genellikle inek sütü. İnek sütü ile kedi sütünün protein, yağ ve başka içerik değerleri aynı değil.

Sütün çok önemli bir besin kaynağı ve yaşamımızın başlangıcı olduğunu söyleyen Değirmen şöyle konuştu:

Bizi ilk etapta hastalıklardan koruyan süt bu gibi bazı durumlarda tasvip etmediğimiz bir gıda haline dönüşebiliyor. Üstüne üstlük bozuk süt, beklemiş süt, içinde zararlı mikroorganizmaların oluşması için çok müsait.

İnsanların dahi laktozu sindiremediğini kaydeden Değirmen, kedilerin de sindiremediğini ekledi.

İnek sütünün tek başına kedileri öldürmeyeceğini fakat sağlıklarını olumsuz yönde etkilediğini ifade etti:

Özellikle sokakta sağlıksız koşullarda yaşayan, yemek bulamama, iştah kaybı, dış tehditler, sindirim problemleri gibi sorunlarla yüzleşen kediler için süt, bu sorunlarla üst üste bindiğinde hayati tehlike oluşturabilir.

İnsanların veteriner kliniklerinin önündeki mama bölümlerine dahi süt bıraktığını söyleyen Değirmen, doğru bilginin hayvanların hayat kalitesi üzerindeki önemini vurguluyor:

Kediler bilindiği gibi sütü çok seviyor. Daha bilinçli insanlar marketlerden laktozsuz süt alıp kedilere veriyor. İlla verilmek isteniyorsa market sütü de bire bir oranında su ile karıştırılarak kedilere verilebilir.

Veteriner hekim Değirmen süt vermenin kedilerin sağlığına olan olumsuz etkilerinin yanında daha ekonomik de olmadığı görüşünde.

Sokak kedilerini beslemek isteyen insanlara ben mümkün mertebe ücretsiz ya da karsız mama veriyorum. Eminim diğer veteriner arkadaşlarım da bu konuda hassastır. Marketten aldığımız süt zaten yaklaşık dört lira, bunun yerine beş liraya herhangi bir pet shoptan mama da alınabilir üstelik.


PAYLAŞ:
    WhatsApp'da Paylaş!   Telegram'da Paylaş!     Yazdır   E-Posta Gönder

Önceki Haber
Bulut Öncü'nün bayrağını gönüllüler devraldı
Sonraki Haber
Barzani'nin ajandasında ne var?