Ana SayfaGüncelÖnder’den ‘Artık çok geç’ diyen Kurtulmuş’a: Barışın son kullanma tarihi yoktur

Önder’den ‘Artık çok geç’ diyen Kurtulmuş’a: Barışın son kullanma tarihi yoktur

HABER MERKEZİ – Hükümet Sözcüsü Numan Kurtulmuş’un çözüm ve müzakere için “Her şey için artık çok geç” şeklindeki ifadesine yanıt veren HDP Milletvekili Sırrı Süreyya Önder, “Barışın son kullanma tarihi yoktur” dedi.

Halkların Demokratik Partisi (HDP) Ankara Milletvekili Sırrı Süreyya Önder, Başbakan Yardımcısı ve Hükümet Sözcüsü Numan Kurtulmuş’un çözüm süreciyle ilgili, “Her şey için artık çok geç” sözlerine yanıt verdi.

Rudaw’a konuşan Önder, Kurtulmuş’un sözlerinin ‘acıtıcı ve umut kırıcı’ olduğunu belirterek “Barışın son kullanma tarihi yoktur” dedi.

HDP’li Önder’in konuya dair değerlendirmesi özetle şu şekilde:

“Barış rafa kaldırılacak bir şey değildir”

Sayın Kurtulmuş’un yaklaşımındaki bu sakillik iç acıtıcı, çok umut kırıcı. Sebebi de şu: Barışın son kullanma tarihi yoktur. Barış herhangi bir şey uğruna rafa kaldırılabilecek bir şey değildir. Eğer bir kez taraflar barış iradesini ortaya koymuşlarsa, buna sonuna kadar sahip çıkmakla mükelleftirler.

Çünkü çatışma dediğiniz şey, burası çok önemli, barışın engeli değil tam tersine barışın temel gerekçesidir. Ama muhatabın anlayışı, üzerinde düşünülmemiş, düşünmeden sarf edilmiş sorumsuzca bir söz. Ya da üzerinde çok düşünülmüş, barışın bütün kapılarını kapatmaya yönelik ince bir söz. İnceliği zarafetinden kaynaklanmıyor ama inceliği kurnazlığından kaynaklanıyor. Bizim bu anlayışı kabul etmemiz mümkün değil.

“Bu çatışmanın yenileni ve yeneni olmayacak”

Dünyada sonsuza kadar sürmüş hiçbir çatışma ve savaş yok. İlla ki bu iş görüşmelerle finalize edilecektir. Kaldı ki bunun bölge halklarına olan maliyeti gün geçtikçe ağırlaşmaktadır. Bu ağırlaşan maliyet de masa ile aramızdaki mesafeyi uzatmaktadır. Bu koşullar sonsuza kadar süremez çünkü bu çatışma yenileni ve yeneni olmayacak bir çatışmadır.

“Çözümü masaya getirmeyen savaştan fayda sağlıyor demektir”

Meseleye bir galibiyet ve imha çerçevesinde bakan herkes yanılmaya mahkumdur. Bu konuda en önemli engeli Sayın Öcalan ve Kürt siyasal hareketi, “Biz ortak vatan istiyoruz. Demokratik özerklik istiyoruz. Birlik ve bütünlük dışında yeni bir ulus devlet anlayışıyla meseleye yaklaşmıyoruz” diyerek çok net bir şekilde deklare ettiler. Bu iradeye rağmen çözümü masaya getirmeyen herkes savaştan kendi iktidarı için fayda sağlıyor demektir.

Kurtulmuş ne demişti?

Hükümet Sözcüsü Numan Kurtulmuş, Mardin Büyükşehir Belediyesi Eş Başkanı Ahmet Türk’ün tahliyesi sonrası ‘barış’ ve ‘müzakere’ vurgusunun yer aldığı açıklamalara ilişkin değerlendirmesinde şunları söylemişti:

Sayın Türk’ün bu açıklamalarının çok daha yüksek sesle söylenmesinin faydalı olacağı kanaatindeyiz ama maalesef geç olmuştur. Şimdi bundan sonra biz Türkiye’ye karşı, bölgedeki halkımıza karşı acımasızca bu şekilde terör faaliyetlerini sürdüren örgütün demin söylediğim çerçevede diz çöküp, bu terör faaliyetlerini yapamaz duruma gelmesinden başka hiçbir imkan elimizde kalmamıştır.