Ana SayfaGüncelÖzgecan Aslan’sız iki yıl: Kadın cinayetleri arttı, cezasızlık sürüyor

Özgecan Aslan’sız iki yıl: Kadın cinayetleri arttı, cezasızlık sürüyor

HABER MERKEZİ – Mersin’de maruz bırakılmak istendiği cinsel saldırıya direndiği için katledilen ve kadına yönelik şiddete karşı mücadelenin simge ismi haline gelen Özgecan Aslan’ın aramızdan ayrılışının ardından tam iki yıl geçti. Bu iki yıl boyunca da kadınlar erkekler tarafından öldürüldü, cinsel istismara maruz bırakıldı; ‘iyi hal’ ve ‘haksız tahrik’ indirimleri ile gelen cezasızlıklar ise sürüyor.

Özgecan Aslan, Mersin’in Tarsus ilçesinde 11 Şubat 2015 tarihinde Psikoloji bölümünde okuduğu Çağ Üniversitesi’nden çıkıp evine gitmek için bindiği minibüsün şoförü Suphi Altındöken’in cinsel saldırısına direndiği için katledildi.

Özgecan’ın katledilmesi başta kadınlar olmak üzere toplumun büyük kesiminde tepkiye yol açtı. Ve binlerce kadın meydanları Özgecan şahsında erkekler tarafından öldürülen tüm kadınlar için doldurdu.

Özgecan’ın kaybı ülke genelinde bir infial yarattı.

‘Özgecan Yasası’na ret

Meclis’e cinsel saldırı suçlarını düzenleyen 102. maddesindeki, “iyi hal ve haksız tahrik” indirimlerinin kaldırılmasını öngören ‘Özgecan Yasası’ adı verilen bir kanun teklifi sunuldu.

Fakat teklif, “Kadına ve çocuğa şiddet, cinayet ve cinsel istismarın istikralı bir iktidar yönetiminde istikrarlı şekilde arttığı unutulmamalıdır” ifadesi gerekçe gösterilerek TBMM Başkanı İsmail Kahraman tarafından iade edildi.

2016 yılında ise AKP tarafından sunulan, ‘cinsel istismara maruz bırakılan çocukların istismarcı ile evlendirilmesi’ni öngören yasa teklifi hem mecliste hem de sokaklarda öfke yarattı..

Teklif, gelen teklifler üzerine geri çekilse de ülkede kadına bakışı yansıtması açısından bir mihenk taşı olarak hafızalara kazındı.

Kadın cinayetlerinde artış

Peki, bu iki yılda kadına yönelik şiddetle mücadelede ne kadar yol alınabildi? Ya da tersten sormak gerekirse, yol alınabildi mi?

Ortaya çıkan verilere göre cevap ne yazık ki olumlu değil.

bianet’in çetelesine göre 2016 yılında en az 261 kadın ve kız çocuğu öldürüldü.

  2016'da erkekler tarafından öldürülen 261 kadının isimleri

2017’nin henüz ilk ayında ise 37 kadın erkekler tarafından katledildi.

Ne olmuştu?

Mersin’de 11 Şubat 2015’te minibüs şoförü Suphi Altındöken minibüste Özgecan Aslan’a tecavüz etmeye çalışmış, direnen kadını öldürmüş ve babası Necmettin Altındöken ve arkadaşı Fatih Gökçe ile birlikte kadınının cenazesi üzerinde zanlının DNA örneği kalmaması için ellerini kestikten sonra  ormanlık bölgede yakmıştı.

Zanlılar, fotoğraflarının sosyal medyada yayınlanması ile birlikte yakalanmıştı.

Suçlarını itiraf eden 3 zanlı tutuklanmıştı.

Tarsus 1. Ağır Ceza Mahkemesi’nde yapılan yargılamanın ikinci duruşmasında herhangi bir indirim uygulanmadan Suphi Altındöken ve babası Necmettin Altındöken’e “ağırlaştırılmış müebbet” verilmiş, Fatih Gökçe’ye ise 24 yıl hapis cezası verilmişti.

Özgecan Aslan’ın katilleri cezaevinde vurulmuş; Suphi Altındöken ölürken, babası yaralanmıştı.

Previous post
Oğlu ve torunuyla aynı cezaevindeydi: 80 yaşındaki Sezek hastaneye kaldırıldı
Next post
MHP'nin 'referandum' toplantısı: 'Hayır' diyen vekiller toplantıda yok