Ana SayfaÇeviriPapa Francis: Kilise eşcinsellerden özür dilemeli

Papa Francis: Kilise eşcinsellerden özür dilemeli

HABER MERKEZİ – Papa Francis, kilisenin öğretilerinin eşcinselleri dışlamak yerine saygı duyulmasını emrettiğini söyledi ve kilisenin eşcinsellere yönelik tavrı için af dilemesi gerektiğini söyledi.

Katoliklerin ruhani lideri Papa Francis, Ermenistan’dan Roma’ya dönerken uçağında düzenlediği bir basın toplantısında gazetecilerle konuştu.

Papa Francis, geçtiğimiz pazar günü yapılan toplantıda Roma Katolik Kilisesi’nin eşcinsellere yönelik tavrı için af dilemesi gerektiğini söyledi.

“Kilise sadece özür dilememeli”

Guardian’ın haberine göre kilise öğretilerinden “(Eşcinseller) dışlanmamalıdır. Saygı duyulmalıdır ve doğal karşılanmadır” alıntısını yapan Papa Francis, şunları ifade etti:

Bence kilise sadece özür dilememeli… Bunun rencide ettiği bir gayden tabii ki özür dilenmeli ama aynı zamanda fakirlerden de sömürülen kadınlardan da çalışmak zorunda bırakılan çocuklardan da özür dilemeli. Bir sürü silahı kutsadığı için de özür dilemeli.

Uçaktaki gazetecilere “Bazı ülkelerde bu konularda farklı anlaşılmalara sebebiyet verecek akıl yapıları, gelenekler var” diyen ve “Bazı gay gösteriler, oradaki insanlar için rahatsız edici” ifadelerini kullanan Papa, bunların ayrımcılık zemini ya da eşcinsellerin ötekileştirilmesi olarak anlaşılmaması gerektiğinin de altını çizdi.

“Ben kimim ki yargılayayım?” demişti

Papa Francis, eşcinsellerle ilgili olarak 2013’te seçildikten sonra gittiği ilk yurtdışı seyahatinde yaptığı ve sonradan ünlü olan “Ben kimim ki yargılayayım?” konuşmasını biraz değiştirerek burada da tekrarladı.

Soru şu ki: bu duruma sahip olan insanlar, iyi davranışlara sahipse, Tanrı yolunda ise, biz kimiz ki yargılayalım?

Kilise ne diyor?

Kiliseye göre eşcinsellik ‘günah değil’ ancak eşcinsel aktiviteler ‘günah’ ve eşcinseller ‘yasaklanmış cinsel ilişkilerde’ bulunmamalı.


Kaynak: The Guardian

Çeviri-Derleme: Ezgi Gül