Ana SayfaGüncelRıza Türmen değerlendirdi: ‘Evet’ çıkarsa ne olur, ‘Hayır’ olursa ne olur?

Rıza Türmen değerlendirdi: ‘Evet’ çıkarsa ne olur, ‘Hayır’ olursa ne olur?

HABER MERKEZİ – AİHM eski yargıcı Rıza Türmen, 16 Nisan’daki referanduma ilişkin konuştu, ‘Evet’ ve ‘Hayır’ın çıkması sonucunda Türkiye’yi nelerin beklediği değerlendirmesinde bulundu. “‘Evet’ cephesinde sorun var” diyen Türmen, ‘Hayır’ cephesinin çalışmaları ortaklaştırılması gerektiğini belirtti.

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) eski milletvekili ve Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM) eski yargıcı Rıza Türmen, 16 Nisan’daki ‘başkanlık’ referandumuna ve yürütülen kimi tartışmalara ilişkin değerlendirmelerde bulundu.

Hali hazırda Demokrasi İçin Birlik (DİB) çalışmalarında yer alan Türmen, referandumun Türkiye’nin demokrasi ile yönetilip yönetilmeyeceğine yönelik olduğunu belirterek, sistemin tek adamlığı meşrulaştıracağını söyledi.

Türmen ayrıca ‘Evet’ ve ‘Hayır’ cephesiyle ilgili de değerlendirmelerde bulundu. ‘Evet’ cephesinde sorun olduğunu söyleyen Türmen, “‘Hayır’ cephesinin çalışmalarının bazı noktalarda ortaklaştırılmasında fayda var. ‘Hayır’ cephesi çoğulcu bir cephe. Tek tipçi değil” dedi.

dihaber’e konuşan Rıza Türmen’in referanduma dair açıklamaları şöyle:

‘Evet’ ve ‘Hayır’ cephesi

‘Hayır’ diyen kesimler kendiliğinden yakın durmalı. ‘Hayır’ cephesi sahada kendiliğinden oluştu. Oya’nın da (Ersoy) söylediği gibi, ‘hayır’cılar zaten orda ve ‘hayır’ cephesinde hiçbir problem yok. ‘Evet’ cephesinde sorun var. Ama ‘Hayır’ cephesinin çalışmalarının bazı noktalarda ortaklaştırılmasında fayda var. ‘Hayır’ cephesi çoğulcu bir cephe. Tek tipçi değil. Bu cephede herkes var” diye konuştu.

‘Başkanlık özerklik getirecek’ iddialarına tepki

Bu değişikliğin neresinde özerklik var? Öyle bir şey yok. Ademi merkeziyetçilik gerekli midir değil midir ayrı tartışma. Bu elbette gerekli bir yapıdır. Bu olması gerekiyor. Başarılı başkanlık sistemi uygulayan ülkelerde de ya federasyon vardır ya da böyle ademi merkeziyetçi bir yapı var. Merkezi gücün büyük oranda yerellere dağıtıldığı örneklerdir bunlar. Türkiye ise zaten çok çok merkeziyetçi bir sistem olarak uygulanıyor. Ademi merkeziyetçilik (yani özerklik) başkanı frenliyor aynı zamanda. Bu düzenlemenin bununla hiç bir ilgisi yok.

‘Hayır’ olursa ne olur?

‘Hayır’ olursa Türkiye bugünkü Türkiye’den farklı olur. Geriye dönmez. Biri soruyordu, ‘İktidar nasıl değişir?’ İktidar için sonun başlangıcı olur. Yeni kapılar yeni ufuklar açılır Türkiye’nin önünde. Daha demokratik daha hukuka saygılı bir Türkiye’nin umudu doğar. Uluslararası açından da Türkiye rahatlar ‘hayır’ oyu çıkarsa.

‘Evet’ çıkarsa ne olur?

‘Evet’ sonucu çıkarsa da herkes biliyor ki bu demokratik bir sistem ve seçim olmayacaktır. Bu referandumun konusu demokrasidir. Türkiye’nin demokrasi ile yönetilip yönetilmeyeceğidir.

‘Hayır’ sonucu kabul edilmezse?

Öyle şey olur mu, dağ başı mı, orman kanunları mı geçerli. Ne sonuç çıkarsa o olur. Ona göre, Türkiye yeniden şekillenecek.

Türmen’in öngörüsü

‘Hayır’ çıkacağını biliyorum. Maddeler ortada, biz gerçeği söylüyoruz, algı operasyonu yapmıyoruz. 18 madde ortada. Bunları okuyan herkes bunun Türkiye’yi nereye götüreceğini görür.

Bunu anlatmak, gerçeği anlatmak lazım. Algı operasyonu ile Türkiye’den gerçek saklanıyor. Yok efendim ‘hayır’ diyenler teröristtir falan. Böyle bir algı operasyonu yaratılıyor. Bunu göstermek lazım.


PAYLAŞ:
    WhatsApp'da Paylaş!   Telegram'da Paylaş!     Yazdır   E-Posta Gönder

Önceki Haber
HDP, Demirtaş ve Yüksekdağ için AİHM'e başvurdu
Sonraki Haber
İLEF'ten ihraç edilen Prof. Doğanay, ODTÜ'nün bahar yarıyılı açılışı dersini verdi