Ana SayfaGüncelSelvi yazdı: Öcalan denklemde yok, çünkü diyalog değil savaş konsepti geçerli

Selvi yazdı: Öcalan denklemde yok, çünkü diyalog değil savaş konsepti geçerli

HABER MERKEZİ – Hürriyet yazarı Abdulkadir Selvi, olası bir Erdoğan-Trump görüşmesinde Türkiye’nin ABD’ye YPG ile ilgili dosya sunacağını yazdı. Selvi bir de Abdullah Öcalan iddiasında bulundu.

Hükümet politikalarının ‘kulis’ mealinde haberleriyle ‘önceden yazan’ Hürriyet Yazarı Abdulkadir Selvi, son yazısında ABD-Türkiye ilişkileri, olası Erdoğan-Trump görüşmesi, YPG ve PKK Lideri Abdullah Öcalan ile ilgili konuları içeren bir yazı kaleme aldı.

Hükümetin yeni ABD Başkanı Donald Trump’a yapılacak ilk görüşmede sunmak üzere PKK ve YPG’ye ilişkin bir dosya hazırladığını yazan Selvi, Öcalan ile devlet görüşmelerinin bir süredir askıya alındığını ancak PKK liderinin ‘devreye girme konusunda istekli’ olduğunu öne sürdü.

Hali hazırda ‘diyalog değil, savaş konsepti’nin geçerli olduğunu da yazan Selvi, ‘konjonktürün Öcalan’ın devreye girmesi için uygun olmadığını’ da savunduğu köşesinde, “O nedenle Öcalan bu süreçte denklemde değil” dedi.

Mart ve Nisan aylarında ABD-Türkiye ilişkileri kapsamında bahsini ettiği konularla ilgili önemli gelişmelerin yaşanacağını iddia eden Selvi’nin yazısından bazı kısımlar şöyle:

Hedef, Fırat Kalkanı operasyonuyla Suriye’de olduğu gibi Irak’ta da kalıcı bir güç bulundurup, sınırlarımızın ötesinde teröre karşı bir set oluşturmak. Bu süreçlerin bir yerinde İmralı yer alıyor mu? Öcalan ile devlet görüşmeleri bir süredir askıya alınmış durumda. Öcalan devreye girme konusunda istekli. Ancak konjonktür buna uygun değil. Diyalog değil, savaş konsepti geçerli. O nedenle Öcalan bu süreçte denklemde değil. PKK’nın Irak ve Suriye’de ABD başta olmak üzere uluslararası güçlerle girdiği ilişkilerin boyutunun Öcalan’ı aştığı düşünülüyor. ABD’nin YPG’ye açıktan verdiği desteğin dengeleri altüst ettiği görüşü hâkim.

Bu süreçleri etkileyecek en önemli faktör, Trump yönetimiyle kurulacak ilişki olacak.

Henüz bir tarih belirlenmiş değil ama olası bir Erdoğan-Trump görüşmesinin başlıklarından birini ABD’nin YPG ile ilişkisi oluşturacak.