Ana SayfaGüncelŞili’deki ‘Hayır’ kampanyasının mimarı Garcia’dan öneriler

Şili’deki ‘Hayır’ kampanyasının mimarı Garcia’dan öneriler

HABER MERKEZİ – İzmir’de düzenlenen söyleşide konuşan Şili’deki “Hayır” kampanyasının mimarı Euhenio Garcia, Türkiye’deki ‘hayır’cılara yürütecekleri kampanyalar ile ilgili önerilerde bulundu. “Şili’de insanlara söylediğimiz tek şey mutluluktu. Kampanyalarımızda ‘Hepimiz için mutluluk’ dedik” diyen Garcia, şunları dile getirdi: “‘Kürtler ya da diğer ilerici güçler terörist mi’ diye sorarak, bütün farklılarınızla beraber bir çözüm bulmanız gerekiyor. Şiddet zeminini yaratan devlettir. Bu şiddet zemininde sizin daha çok mutluluk ve barışı haykırmanız gerekir.”

İzmir Emek ve Demokrasi Güçleri 16 Nisan’da yapılacak olan ‘başkanlık’ referandumuna ilişkin İsmet İnönü Kültür Sanat Merkezi’nde bir söyleşi düzenledi.

Söyleşiye Şili’deki “Hayır” kampanyasının mimarı olan Euhenio Garcia konuşmacı olarak katıldı.

Ayrıca çok sayıda sivil toplum örgütü yöneticileri ile Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Gençlik Kolları, CHP İzmir il yönetimi ve çok sayıda yurttaş da söyleşide yer aldı.

Psikolog Melek Göregenli’nin yönettiği oturumda konuşan Euhenio Garcia, 30 yıl önce yaptıklarından dolayı böyle bir toplulukla karşılaşmanın onurunu yaşadığını söyledi.

30 yıl önceki deneyimlerini aktaran Garcia, şunları anlattı:

Önünüzde duran bu kapmaya sürecinin ötesinde ne yapmanızı gerektiğini iyi düşünmeniz gerekiyor. Çünkü referandumu kazanmak değil, ötesinde nasıl bir ülke inşa etmeniz gerektiği önemli. Bu inşanın da bütün grupları dahil edecek bir şey olması gerekir.

Diktatörlük azalmıyor, şekil değiştiriyor. Bunu da karar veremeyen insanların bilmesi gerekiyor. Diktatörlerdeki en büyük benzerlik hep çatışma ortamı doğurmaları ve kaos ortamı oluşturmaları. Şimdi de içinde bulunduğunuz durum bir kaos durumu.

Şili’de baskı ortamındaydık, tıpkı buradaki gibi. Bunun ötesine geçmek zorundaydık. Şili’de insanlara söylediğimiz tek şey mutluluktu. Kampanyalarımızda ‘Hepimiz için mutluluk’ dedik. Sadece ‘Evet’ ve ‘Hayır’ diyecekler için değil ‘Herkes için mutluluk’ dedik. Bu mutluluğu da sanat, müzik ve sevgi gibi güzellikler ile oluşturmak istedik.

‘Mutluluk videosu’ önerisi

Mutluğu anlatacak bir video hazırlanması gerektiğini ve bunun televizyonlarda yayınlanması gerektiğini dile getiren Garica, söyleşide kısa bir sinevizyon izletti.

Sinevizyonun ardından kendi kampanyasının temel attığı duygunun ‘korku’ olduğunu vurgulayan Garcia, şunları söyledi:

Asıl amaç bu korkuyu yenebilmekti. Şiddet olmaksızın korkusuz şekilde. Her gün Şili halkına gösterdiğimiz de buydu. Asıl vermek istediğimiz mesaj aramızda hiçbir farkın olmadığı, herkesin eşit olması gerektiği ve eşit şekilde yaşayacak olması gerektiğiydi.

Türkiye’de iktidara destek vermeyen herkesin “terörist” ilan edildiğini de dile getiren Garcia, şöyle devam etti:

“Kürtler ya da diğer ilerici güçler terörist mi” diye sorarak, bütün farklılarınızla beraber bir çözüm bulmanız gerekiyor. Şiddet zemini yaratan devlettir. Bu şiddet zemininde sizin daha çok mutluluk ve barışı haykırmanız gerekir.

Şili’de yaptıkları reklam kampanyalarında evlatlarını kaybeden annelerin çok etkisi olduğunu da dile getiren Garcia, Şili’de çocuklarını kaybeden annelerin kampanyalarının temel argümanlarından biri olduğunu ve bunun da çok etkileyici olduğunu dile getirdi.

‘Hayır’ kampanyalarının sadece reklam filminden ibaret olmadığını insanların kapı kapı dolaşarak ‘hayır’ çalışmalarını yürüttüğünü de dile getiren Garcia, sözlerini şöyle sonlandırdı:

Sonrasında karışık olan durumun yok olmasıydı. Ancak şöyle bir şey var. Durumu nasıl devam ettireceğimizi bilemedik. Karşıt görüşler var. Barışçıl bir toplum oluşturmak gerekiyordu. Bu da ancak özgürlükle yapılabilirdi. Bugün herkesin elinde telefon var. Bizde 15 dakika vardı sosyal medya bizde yoktu. Bunu nasıl yaparsınız ben bilmiyorum çünkü ben Şililiyim.

 Türkiye’deki kampanyaya eşlik edecek

Şili’de Diktatör Pinochet devrini sona erdiren referandum sürecinde yürütülen ‘Hayır’ kampanyasının mimarı olan Eugenio Garcia’nın kampanyası daha sonra “NO/Hayır” isimli filme konu olmuştu.

Reklamcı Garcia, 1 hafta süreyle Türkiye’de ‘Hayır’ kampanyasına eşlik edecek.