Ana SayfaEkonomiSultanahmet’te esnafın durumu: ‘Kediler ile baş başa kaldık’

Sultanahmet’te esnafın durumu: ‘Kediler ile baş başa kaldık’

HABER MERKEZİ – İstanbul Sultanahmet bölgesindeki turizmci ve esnaflar turizm sektöründeki sıkıntıları anlattı. Bölgedeki esnaflardan Murat Bor, durumu “Normalde Ocak ayından itibaren rezervasyonlar başlardı. Şimdi hiçbir şey yok, cadde bomboş. Kediler ve esnaf baş başa kaldık” sözleriyle ifade etti.

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerine göre, 2016 yılında yabancı ziyaretçilerden elde edilen turizm geliri 2015 yılına göre %37 azaldı.

Turizmcilere göre İstanbul bugüne kadarki en kötü turizm sezonunu geçiriyor. Bu yüzden kapanan işletmeler ve işsiz kalanlar var.

Al Jazeera Türk‘ten Can Hasasu’nun haberine göre Sultanahmet bölgesindeki turizmciler ise gelir kayıplarının, kendi bölgeleri için, %70’e vardığını söylüyor.

‘Kediler ve esnaf baş başa kaldık’

Sultanahmet Meydanı’nın hemen alt tarafında yer alan Akbıyık caddesi son yılların gözde turistik bölgesiydi.

Butik otelleri ve restoranlarıyla yılın on iki ayı dünyanın pek çok bölgesinden turistleri kendine çekiyordu.

Her daim hareketliliğini koruyan Akbıyık sokak da sessizliğe bürünmüş durumda.

Halı ticaretiyle uğraşan Murat Bor ile komşu dükkânın sahibi Sait Gül’ün sohbeti yaşanan krizin en net örneği.

Murat Bor, sohbet sırasında şunları ifade etti:

Ben 17 yıldır bu işteyim, geçmişe baktığım zaman, hayatımın en kötü iki yılını yaşıyorum. Özellikle son bir yıl tamamıyla çöktük. Şu ana kadar iki kişi işten çıkardık. Kalan iki kişi de sırf çark dönsün, dükkân boş durmasın diye çalışıyor. Akbıyık caddesi dediğiniz zaman turistlerin gerçekten şenlik içinde olduğu, 200’e yakın otelin dolu olduğu  bir yerden bahsediyoruz. Şu anda dükkânların %50-60’ı tahliye olmuş ya da mal sahibine kira ödeyemiyorlar. Normalde Ocak ayından itibaren rezervasyonlar başlardı. Şimdi hiçbir şey yok, cadde bomboş. Kediler ve esnaf baş başa kaldık.

Sait Gül ise turizm sektöründeki sıkıntıyı şöyle anlattı:

Eskiden olsa burası için ilan asmaya bile gerek olmaz. Bir saatte satılırdı. On yıldır bu binanın sahibiyim. Kâr için bu yatırımı yaptım. Ancak şu an koyduğum paranın yarısını alamıyorum. Fiyatın yarısına veriyoruz, satamıyoruz.