Ana SayfaEkoloji‘Tersine Dünya Okulu’: Müfredatın yok saydığı dersler burada, giriş sınavsız, ödev yok

‘Tersine Dünya Okulu’: Müfredatın yok saydığı dersler burada, giriş sınavsız, ödev yok

HABER MERKEZİ – Toplumsal cinsiyet rolleri, hayvan hakları ve cinsel istismara karşı atölyelerin yanı sıra birçok farklı dersin olduğu ve mevcut eğitim sistemini ‘tersine’ adımlayarak çocuklara ‘başka bir dünya mümkün’ü gösteren Tersine Dünya Okulu, alternatif müfredatı ile ezberleri bozuyor. Üstelik bu okula giriş sınavsız ve ödev de yok.

Tersine Dünya Okulu, 2016 yaz aylarında mevcut eğitim sistemini “tersine” adımlayarak kuruldu.

Okulun amacı ‘aydınlık bir geleceği’ inşa etmek.

Okul, Eğitim Bilimleri Fakültesi öğrencileri, psikologlar, öğrenci toplulukları ve akademisyenlerin tarafından kuruldu.

Ankara’nın 6 mahallesinde kurulan okulda, yasaklanan ve müfredattan çıkarılan bilimsel bilgi, edebiyat, zamanda yolculuk, müzik, felsefe, doğa, resim, spor gibi atölyelerin yanında toplumsal cinsiyet rolleri, hayvan hakları ve cinsel istismara karşı farkındalık yaratmayı amaçlayan atölyeler bulunuyor.

Tersine Dünya Okulu’na giriş sınavsız ve üstelik ödev de yok.

Okuldan Ayşegül Uçar, okulun isminden kuruluş hikayesine, amacından müfredatlarına kadar birçok konuyu Gazete Şûjin’e anlattı:

Neden ‘Tersine Dünya’?

Eduardo Galeano’nun kitabından yola çıkarak böyle bir isim düşündük. Aslında kitap mevcut tarihi tersine çevirip bir de buradan bakın olanlara der. Biz de mevcut eğitim sistemini tersine çevirerek çocuklara bir de buradan bakın demek istediğimiz bir pencere açmayı düşledik.

Kuruluş hikayesi?

Tersine Dünya Okulu, eğitim bilimleri fakültesi öğrencilerinin, psikologların, öğrenci topluluklarının, akademisyenlerin bir araya gelerek yarını bugünden kurmak amacıyla tüm bu kötü gidişatı tersine adımlayarak aydınlık günlere ulaşmak amacıyla ilk adımını 2016 yaz aylarında attı. Tersine Dünya Okulu ilk olarak Tokat’ın Dive köyünde, oradaki çocuklarla bir araya gelerek yeşerdi. Bir köy okulunun önünde belki de hayatımızdaki en umutlu bir haftayı birlikte geçirdik. Ardından Ankara’nın 6 mahallesinde çocuklarla Tersine Dünya Okulu’na başladık. Yaz sürecinden sonra da her hafta sonu mahallelerde atölyelerimize ve Odtü emekçilerinin çocuklarıyla dayanışma atölyelerimize devam ediyoruz. Ankara’nın yanı sıra İstanbul, İzmir ve Eskişehir’de de Tersine Dünya Okulu faaliyetlerine-atölyelerine başlandı.

Yola çıkış amacı?

Eğitim sistemi gerici müfredatla, dini referanslı ders içerikleriyle, rekabetçi sınavlarıyla, bilimin sanatın kapı dışarı edildiği bir hal ile karşımızda durmakta. Tüm bunların karşısında bu eğitim sisteminin karanlığı ve karmaşası içerisinde itiraz etmenin yetmediğini, daha fazlasına ihtiyaç olduğunu, çocuklarımız için umut alanlarının yaratılmasını önemli buluyorduk. Elbette bir yandan mevcut eğitim sistemi içerisinde onu dönüştürecek, değiştirecek dinamiklerin açığa çıkması için mücadele ederken bir yandan da bu karmaşa içerisinde karanlığa çekilmeye çalışılan çocuklarla bunun tersine aydınlığa tırmanmak için mücadele ediyorduk. Umudun, neşenin şarkılarını söylemek için, cümle kuramaz denen özel çocuklara şiirler okutan Baho’nun düşleriyle “böyle böyle düzelecek bu işler!” diyerek meraklı ve yaramaz çocukların sorularını birlikte cevaplamak için çıktık yola.

Eğitim programları?

3 yaş grubumuz var; 7 yaş altı, 7-8-9 yaş ve 10-11-12-13 yaş. Bunun yanında lise öğrencilerimiz de dayanışma atölyelerimizde yer alıyor.

Psikolog arkadaşlarımızın da bu konuda büyük katkıları oluyor. Yasaklanan ve müfredattan çıkarılan bilimsel bilgi, edebiyat, zamanda yolculuk, müzik, felsefe, doğa, resim, spor gibi atölyelerin yanında toplumsal cinsiyet rolleri, hayvan hakları ve cinsel istismara karşı farkındalık yaratmayı amaçlayan atölyelerle birlikte daha da zenginleşiyor. Tersine Dünya Okulu’na giriş sınavsız ve üstelik ödev de yok! Hayal kurmanın yasak olduğu, sınavda vereceği cevaptan başka kelimenin öğretilmediği, daha ilkokul sıralarından itibaren rekabetçiliğin dostluğu öldürdüğü bir eğitim sistemi de, bir dünya da mümkün değil. Başka bir dünya mümkün… İşte Tersine Dünya Okulu bunun tersine dayanışmanın şarkısını birlikte söylediğimiz, hayallerimizi fırça darbeleriyle kağıda döktüğümüz, geleceğimizi birlikte yazdığımız bir okul.

Nasıl bir dayanışma ve gönüllü ağı var?

Her yerin, her mahallenin, her ilin kendine özgü bir gönüllü ağı var. Velilerle kurulan ilişki de bu çeşitlilikte. Bazı temeller etrafında ihtiyaca göre şekillenebilen bir hali var Tersine Dünya Okulu’nun, bu da mahallelinin ilgisini artırıyor. Bir yerde dershaneye, özel derse tonla para dökmeye imkanı olmayan çocukla dayanışma dersinde buluşuyor, bir yerde hiç deniz görmemiş çocuklarla yüzmeye gidiyor. Bizi en çok etkileyen tepki ise velilerimizin, ‘çocuklarımızın büyüyünce tıpkı sizin gibi çocuklarla dayanışmasını istiyoruz’ demesi oldu. Fizik, kimya, tarih şöyle dursun dayanışmayı öğretebilme, mahalleliden bunu görebilmek en büyük motivasyonumuz. İşin içinde para olmaması tüm mahallelerde en çok şaşırdıkları nokta oldu ve aslında bunun doğal bir dayanışma ağına dönüşmesi en güzel noktalardandı. Biri servis ayarlıyor, biri çocuklara yemek yapıyor, biri temizliğe yardım ediyor. Bir anda mahalleli de dayanışmanın bir parçası olmuş oluyor.

‘Bu umudu büyütelim’ çağrısı

Ülkenin her yerinde özgürlüğün, aydınlanmanın, çocukların itirazlarını çoğaltmak, keşfetmek, sormak ve sorgulamak için, memleketimizin geleceği için daha çok sorumluluk alalım. Yaşamı renklendirmek adına bu umudu büyütelim.


* Ara başlıklar ve derleme Gazete Karınca’ya ait.




Önceki Haber
Engelli kadına cinsel saldırıda bulunan erkeğe delillere rağmen tahliye talebi
Sonraki Haber
Ocak ayında 29 kadın erkekler tarafından katledildi