Ana SayfaGüncelTürkiye’deki yabancı öğrenciler kaygılı: ‘Ailem okulu bırakıp geri dönmemi istiyor’

Türkiye’deki yabancı öğrenciler kaygılı: ‘Ailem okulu bırakıp geri dönmemi istiyor’

HABER MERKEZİ – Türkiye’deki siyasi istikrarsızlık ve güvenlik açığı, ülkeye öğrenci değişim programları ile gelenleri de olumsuz etkiliyor. Gazete Karınca, halen Türkiye’de olan öğrencilerden konuyla ilgili görüş aldı. Öğrencilerin ortak vurgusu Türkiye’de kendilerini ‘güvende hissetmedikleri’ ve ‘özgürlüklerin sınırlandığı’ yönünde.


Haber: EZGİ GÜL


Son yıllarda öğrenim için yurtdışına çıkan öğrenci sayısı Türkiye’ye gelen öğrenci sayısından az.

Ülkedeki siyasi istikrarsızlık ve güvenlik açığı, turizmi etkilediği kadar ülkeye öğrenci değişim programları ile gelenleri de olumsuz yönde etkiliyor.

Öyle ki İstanbul’un Kadıköy, Şişli ve Taksim gibi semtleri geçmişte yurtdışından gelen öğrencilerin önemli adresleri arasındaydı.

Ancak Türkiye’nin tercih edilmemesi ile birlikte bu semtlerdeki yabancı öğrenci nüfusu da azaldı.

Gazete Karınca, hali hazırda bu ilçelerde az sayıda olan öğrencilerle konuştu. Ortak vurgu, son dönemdeki siyasi gelişmelerin sosyal hayatlarını olumsuz etkilediği yönünde.

Celia: Korkuyorum, daha iyiye gideceğini düşünmüyorum

Geçen yaz Belçika’dan Erasmus programı ile Türkiye’ye gelen Celia, Türkiye’deki politik atmosfere dikkat çekiyor ve “Politik durum geçen yıldan bu yana çok değiştiği için buraya gelirken planladıklarımla paralel bir hayatım olmadı” diyor.

Celia, “Türkiye’de özgür ve güvende hissediyor musun?” sorusuna ise şu yanıtı veriyor:

Bu aslında bulunduğunuz yere bağlı. Özellikle İstanbul’da mesela Kadıköy’de ben kendimi güvende hissediyorum. İlçeden ilçeye çok fazla fark ediyor.

Almanya ile Türkiye arasındaki temel ayrımın özgürlükler noktasında olduğuna dikkat çeken Celia, şunları söylüyor:

Bizim basınımızda ve tüm dünya basınında aslında şu sıralar referandumdan çok bahsediliyor ve birçok insan bu konuyla ilgili endişeli. Gazetecilerin tutuklanması bile örneğin, bizim ülkemizde çok büyük olay olurdu.

Celia, Türkiye’deki son gelişmelere ilişkin ise “Çok korkuyorum ve daha iyiye gideceğini düşünmüyorum maalesef” diyor.

Ines: İnsanlar ağızlarını açtıklarında başlarına geleceklerden korkuyorlar

Almanya’dan yine Erasmus programı ile Türkiye’ye gelen Ines ise burada oluşunu şu sözlerle izah ediyor:

Daha az Avrupalı bir ülkeye gitmek için burayı tercih ettim açıkçası. Kültürü farklı, amacım da buydu dolayısıyla umduğumu buldum.

Ines, Türkiye’de kendini güvende hissedip hissetmediği sorusuna ise “Hangi bölgede bulunduğuma bağlı” yanıtını veriyor:

İnsanların, özellikle erkeklerin, değişik göründüğüm için bana baktığını sürekli hissediyorum. Şişli’de yaşıyorum, genelde Şişli’de, Taksim, Kadıköy gibi yerlerde daha rahat hissediyorum.

Ines, “Sizin ülkenizle bu ülkeyi ayıran en temel fark nedir?” sorumuzu ise şöyle cevaplıyor:

Burada politika baş aşağı gidiyor şu an, sürpriz üstüne sürpriz geliyor. Ben politikayla çok ilgilenmeme rağmen burada yaşayan arkadaşlarım artık politika üzerine konuşmak bile istemiyorlar. Almanya’da böyle değildi. En büyük fark bu sanırım; insanlar ağızlarını açtıklarında başlarına geleceklerden korkuyorlar.

Türkiye’deki yakın dönem gelişmeleri Twitter’dan takip ettiğini söyleyen Ines, OHAL Kanun Hükmünde Kararnameleri (KHK) ile akademideki ihraçlara dikkat çekiyor ve ülkedeki siyasi gelişmelerin insanların günlük hayatına bir şekilde sirayet ettiğini, dokunduğunu ifade ediyor.

Ines, Türkiye’de olmasından ötürü ailesinin kaygılı olduğunu da belirtiyor:

Medya da politik gelişmeler yüzünden kaygılı. Ama medya ve oradaki iktidar burada ne olduğunu tam olarak bilmesine rağmen hiçbir şey yapmıyorlar. Hala Türkiye’yi müttefik olarak kabul ediyorlar. Bunu riyakarlık olarak görüyorum.

Jeff: Türkiyeli insanlar politik olarak özgür değil

Amerikalı olan Jeff ise lisedeyken bir öğrenci değişim programıyla Türkiye’ye gelmiş. Jeff, daha sonra da kalıcı olarak Türkiye’ye yerleşmiş ve şimdi Kadıköy Yeldeğirmeni’nde bir cafe işletiyor.

Jeff, “Amerikalı olduğum için son dönemde bazen insanlar ‘Neden bize FETÖ’yü vermiyorsunuz?’ gibi sorular ile taciz edildiğini söylüyor, ‘özgürlük’ konusunda ise şu ironik açıklamayı yapıyor:

Özgür değilim ama zaten Türkiyeli insanlar da politik olarak özgür olmadığı için bir yabancı olarak böyle bir beklentim hiç yok.

ABD Başkanı Donald Trump ile Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan arasındaki benzerliğe dikkat çeken Jeff, Türkiye ile ABD arasında pek bir ayrım olmadığı görüşünde:

Çok bir farkı yok, iki tarafın başkanı da birbirinden deli. İkisi de aynı bir bakıma.

Erdogan’ı sevmiyor ülkemdeki basın. İnsanlar ise gelişmelerden dolayı endişeli. Buraya gelip yaşanan terör olayları üzerinden tekrar Amerika’ya dönen arkadaşlarım oldu.

Gintare: Ailem okulu bırakıp geri dönmemi istiyor

Litvanya’dan Erasmus programı ile Türkiye’ye Eylül ayında gelen Gintare ise en çok erkeklerin tacizinden rahatsız:

Henüz birkaç aydır buradayım ama sokaktaki erkeklerden rahatsızım. Tavırları kötüydü, iyi yönde de değişmedi. Litvanya’da kadınlar sokakta çok daha özgür.

Türkiye’de kendini güvende hissetmediğini vurgulayan Gintare, şunları söylüyor:

Politikayla pek ilgili değilimdir ama insanların yararları uğruna gözlerini kırpmadan insan öldürebildiğini, her an bomba patlayabileceğini bilmek için uzman olmaya da gerek yok.

Ailem terör riskinden dolayı çok korkuyor. Bu dönemi bırakıp geri dönmemi istiyorlar.