Ana SayfaGüncelTürkiyeli 3. kadın orkestra şefi: 26 yaşındaki Nisan Ak

Türkiyeli 3. kadın orkestra şefi: 26 yaşındaki Nisan Ak

HABER MERKEZİ – Türkiye’de 5, ABD’de ise 8 orkestrayı yönetmiş olan 26 yaşındaki Nisan Ak, University of South Carolina’da orkestra şefliği üzerine doktora yapmakta. Ak, İnci Özdil ve Sera Tokay’ın ardından orkestra şefi olan Türkiyeli üçüncü kadın. Nisan Ak, müzikte ünlü olmayı illüzyona benzetirken beklentilerin baskıya dönüştüğünü de söylüyor. Müzisyenlerin kendisini gördüğünde çok şaşırdığını ancak alışmaya çalıştıklarını da söyleyen Ak, orkestra şefi olmak isteyenlere de, “Müzik tutkunuz sizi nereye götürse oraya gidin” diye sesleniyor.

1991 doğumlu Nisan Ak, erkek egemen klasik müzik dünyasında, İnci Özdil ve Sera Tokay’ın ardından orkestra şefi olan Türkiyeli üçüncü kadın.

Fotoğraf: Laura Meoli-Ferrigon

Genç orkestra şefi müziğe dokuz yaşında gitar eğitimi alarak başladı ve İstanbul Avni Akyol Anadolu Güzel Sanatlar Lisesi’ne girmeye hak kazanarak akademiye ilk adımını attı.

İlk bestesini 15 yaşında piyano için yazan Nisan, Güzel Sanatlar Lisesi’ni başarıyla tamamladıktan sonra İstanbul Bilgi Üniversitesi’ne birincilik ve tam bursla girerek kompozisyon çalışma şansı yakaladı.

Eğitiminin son iki senesinde Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi Devlet Konservatuarı’nın şeflik derslerine yarı zamanlı olarak katılmaya başladı.

Türkiye Nisan Ak’ı, İstanbul Bilgi Üniversitesi müzik bölümünden birincilikle mezun olduktan sonra ABD’de yüksek lisans yapmak için 15 bin doları toplamak üzere başlattığı kampanya ile tanıdı.

Ak, bugün University of South Carolina’da orkestra şefliği üzerine doktora yapmakta. Türkiye’de 5, ABD’de ise 8 orkestrayı yönetmiş olan 26 yaşındaki Nisan Ak, kendisini orkestra şefi olarak sahnede görenlerin önce şaşırdıklarını sonra alıştıklarını söylüyor.

“Ben ABD’ye cahil cesareti ile gittim. Giderken gemileri yakmanız gerekiyor” diyen Nisan Ak, ABD’de hem üniversitede hem de bir orkestrada asistanlık görevini sürdürüyor.

‘Beklentiler baskıya neden oluyor’

Gazete Şûjin’in Skype üzerinden yaptığı söyleşide ABD’de yaşadıklarını anlatan Nisan Ak, herkesin kendisinden çok büyük beklentileri olduğunu ifade etse de bunun zaman zaman baskıya neden olduğunu söylüyor:

Ben bunu sevdiğim için yapıyorum. Kimseye kendimi kanıtlamak için yapmıyorum.

Ak, müzikte başarılı olacağını hep hayal ettiğini ancak sorumluluğunun bu kadar yüksek olduğunu bilmediğini ifade ediyor.

Fotoğraf: Laura Meoli-Ferrigon

‘İllüzyona kapılmamak gerek’

Müzikte ünlü olmayı illüzyona benzeten Nisan Ak, şunları söylüyor:

Bu illüzyona kapılmamak gerek. Ben sınıf atlamadım. Yine minimum bütçe ile geçinmeye çalışıyorum. Müzik yaptığım için yine de mutluyum.

Fotoğraf: Laura Meoli-Ferrigon

‘Müzisyenler önce şaşırıyor sonra alışıyor’

Nisan Ak, sadece Türkiye’de değil dünyanın birçok ülkesinde orkestra şeflerinin erkek olmasını önceleri feminist bir bakış açısı ile açıklasa da son dönemlerde bunu toplumsal olarak irdelediğini belirtiyor.

Ak, ‘Yaşlı, erkek, saçları gür’ bir klasik orkestra şefi yerine, ‘Kadın, uzun saçlı, daha az dominant birini’ gören müzisyenlerin çok şaşırdığını ancak alışmaya çalıştıklarını da söylüyor:

Tekniği biliyorsan, müziğe çalışmışsan, kendine de güvenin varsa seni dinliyorlar.

Fotoğraf: Laura Meoli-Ferrigon

‘Savunmak değil değiştirmek gerekiyor’

Genç orkestra şefi, kendisini solcu ve özgürlükçü bir kadın olarak tanımlıyor. Türkiye’de uzun zamandır yaşanan gerginliklerden çıkışın bireysel değil toplumsal olarak güçlenmekten geçtiğini söyleyen Nisan, şu ifadelerde bulunuyor:

Maalesef sadece Türkiye’de değil tüm dünyada bu mental bir sorun. Bu kötü bir şey. Bunu anlayıp bunu fark edip. Toplumsal olarak güçlenmeliyiz, çözüm için birleşmeliyiz.

“Savunmak değil değiştirmek gerekiyor” diyen Nisan Ak’a göre sadece eylemlere gitmek tek çözüm değil. Referandumda “Hayır”ı savunanların kazanmasını istediğini de söylüyor. Ak, “Değişim için harekete geçilmeli” vurgusunu yapıyor.

Nisan Ak son olarak kendisi gibi orkestra şefi olmak isteyenlere de, “Müzik tutkunuz sizi nereye götürse oraya gidin” diye sesleniyor.


PAYLAŞ:
    WhatsApp'da Paylaş!   Telegram'da Paylaş!     Yazdır   E-Posta Gönder

Önceki Haber
Batmanlı yurttaş, ev adresine kayıtlı iki Suriyeli 'seçmen' olduğunu öğrendi
Sonraki Haber
Yükselen karbon emilimi mercanları yok edebilir