Ana SayfaDünyaYeni Zelanda eşcinsel ilişkilere dair ceza hükümlerini kaldırıyor

Yeni Zelanda eşcinsel ilişkilere dair ceza hükümlerini kaldırıyor

HABER MERKEZİ – Yeni Zelanda, iki erkek arasındaki cinsel ilişkilere verilmiş ceza hükümlerini iptal edileceğini açıkladı. Yeni Zelanda Adalet Bakanı Amy Adams, eşcinsellerden özür de diledi.

Yeni Zelanda Adalet Bakanı Amy Adams, geçmişte erkekler arasındaki homoseksüel cinsel ilişkiye verilen ceza hükümlerinin iptali için bir başvuru mekanizması oluşturacaklarını ve her hükmün teker teker değerlendirileceğini söyledi.

BBC Türkçe’nin haberine göre bu yasayla birlikte 16 yaş üzeri erkeklerin rızaya dayalı bir şekilde birlikte olması suç kapsamından çıkarıldı.

Ancak geçmişte verilen cezalar hala insanların hayatlarında sorun yaşatıyor.

Bakan Adams eşcinsellerden özür diledi

Cezalar sabıkalarında gözüküyor ve örneğin iş başvurusu için alınan adli sicil kaydında kişinin geçmişte eşcinsel seks hükümlüsü olduğu yer alabiliyordu.

Bu kayıtların silinmesi için oluşturulacak mekanizmayı düzenleyecek yasanın önümüzdeki aylarda parlamentoya geleceğini belirten Adalet Bakanı Adams, eşcinsellerden özür de diledi.

Geçmişte bu cezalarla insanların hayatlarına verilen zararı tamamen onarmamız mümkün olmasa da yeni yasayla en azından verilen hükümlerin kaldırılmasını sağlamak istiyoruz. Böylece adli sicil kayıtlarında bir eşcinsellik hükmü yer almayacak, fişlenme ve önyargıdan kurtulacaklar.

Yeni Zelanda medyasında yer alan haberlere göre bu düzenleme kapsamında kayıtlarını sildirebilmek için başvuracak durumda olan yaklaşık bin erkek var. Ülkede kadınlar arası cinsel ilişki ise hiçbir zaman suç kapsamına alınmamıştı.

Ülkede 1986’da Eşcinsel Reform Yasası kabul edilene kadar erkekler arası eşcinsel ilişki suç kabul ediliyordu.