Ana SayfaDünyaYerel yönetim örneği: Viyana’nın üçte biri sosyal konutlarda oturuyor

Yerel yönetim örneği: Viyana’nın üçte biri sosyal konutlarda oturuyor

HABER MERKEZİ – Avusturya’nın başkenti Viyana’da belediyeye ait sosyal konutlarda oturanların sayısı şehrin nüfusunun üçte birini oluşturuyor. Sosyal konutların kira bedeli ortalama kiralardan çok daha düşük ve engellilere uygunluğu, enerji tasarufu ile oturma şartları öne çıkan detayları oluşturmakta.

Viyana, Avusturya’nın başkenti ve en büyük şehri. Aynı zamanda 1 milyon 826 binlik nüfusu ile Avrupa Birliği’nin en büyük onuncu kenti.

Avrupa’nın kültür ve sanat başkenti olarak kabul edilen Viyana, görsel güzelliğinin yanı sıra yeşil alanları, tarihî kafeleri, yaygın toplu ulaşım ağı, sosyal konutları, sağlık kalitesi ve güvenli olması ile uluslararası danışmanlık şirketi Mercer tarafından yapılan Yaşam Kalitesi Araştırması’nda 223 şehir arasından 1’inci seçildi.

Aynı zamanda Viyana, The Economist dergisinin ‘Dünyanın En Yaşanabilir Şehirleri’ listesinde 2’nci sırada ve Reputation Institute’ün ‘Dünyanın En İtibarlı Şehirleri’ listesinde de 1’inci sırada yer alıyor.

Ancak Viyana’nın en az öne çıkan özelliklerinde biri ise yerel yönetim uygulaması. Bu uygulamayla şehirde yaşayanların üçte biri belediye evlerinde oturmakta.

220 bin sosyal konut

1919’daki belediye seçimlerinde Sosyal Demokratlar’ın çoğunluğu sağlamasıyla birlikte Viyana Belediyesi’nin başlattığı ve günümüze kadar devam eden toplu konut projeleri kapsamında bugüne kadar 220 bin ev yapıldı.

Kiralar çok daha düşük

Viyana’nın her bölgesinde bulunan bu evlerin büyüklüğü 45 metrekareden başlıyor ve yaşayacak olan kişi sayısına göre metrekaresi de artıyor.

Kira bedeli de ortalama kiralardan çok daha düşük.

Bu evlerin bakımı için yüzlerce kişi istihdam edilmiş durumda. Bahçıvanından kapıcısına kadar her türlü hizmet kira bedeli içinde. Ayrıca kira bedeli karşılığında su temini, kanalizasyon, çöp toplama ve baca temizleme hizmetleri de veriliyor.

Ayrıca engelliler ve yürüme güçlüğü çekenler için evler uygun hale getiriliyor.

Enerji tasaruflu binalar

Evlerin tamamında çamaşır yıkama odaları bulunuyor.

Bu çamaşırhanelerde çok sayıda makine bulunuyor. Özellikle büyük eşyaları yıkamak için evlere konamayacak kadar büyük olan makinelerin çıkarttığı ısı bina içine veriliyor.

Böylece bina içinde enerji tasarrufu da sağlanmış oluyor.

Oturma şartları

Sosyal konutlarda yaşamak için Avusturya vatandaşlığı şartı da aranmıyor. Sadece Viyana’da son 2 yıldır yasal şekilde oturmak ve belirli bir gelire sahip olmak yeterli.

Araçsız Konutlar

Viyana’daki sosyal konut uygulamalarından biri de Araçsız Konutlar.

Araçsız Konutlar, kentin ilk arabasız yerleşim kompleksi toplam 244 kiralık dairesiyle birlikte 1999 yılında açılmış. Araçsız Konut Projesi ile araba sahibi olmadan yaşamak isteyen kent sakinlerine alternatif sunuluyor.

Araçsız Konutlar’da oturmak için kira sözleşmesi imzalayan Viyanalılar, aynı zamanda araba sahibi olmayacaklarını da taahhüt etmiş oluyor.

Bu yüzden ulaşım için yürümek, bisiklete binmek ya da toplu taşımayı kullanmak bir kural.

Belediyeye ait sosyal konutlardan edilen kira gelirleri ise yeni yapılacak olan sosyal konutlar için finans kaynağı olarak kullanılıyor.


Bu haber Gazete Kadıköy’de yer alan ‘SOSYAL KONUT ŞEHRİ VİYANA‘dan derlenmiştir.


PAYLAŞ:
    WhatsApp'da Paylaş!   Telegram'da Paylaş!     Yazdır   E-Posta Gönder

Önceki Haber
'Evimiz evinizdir': Barselona'da yüz binler mültecilerle dayanışmada
Sonraki Haber
Boratav: Bütün denetim yetkilerinin kalktığı bir ortama geçiyoruz; uyanık olalım