Ana SayfaGüncelYSK ‘kesin’ tarihi açıkladı: Referandum 16 Nisan’da yapılacak

YSK ‘kesin’ tarihi açıkladı: Referandum 16 Nisan’da yapılacak

HABER MERKEZİ – Yüksek Seçim Kurulu Başkanı Sadi Güven, ‘başkanlığı’ getirecek olan Anayasa değişikliği referandumunun 16 Nisan 2017 tarihinde yapılacağını açıkladı.

Yüksek Seçim Kurulu (YSK) Başkanı Sadi Güven, düzenlediği basın toplantısında ‘başkanlık sistemini’ getirecek olan Anayasa değişikliği referandumunun kesin tarihini açıkladı.

Buna göre referandumu 16 Nisan 2017’de yapılacak.

YSK Başkanı Güven yaptığı açıklamada anayasa değişikliğinin Resmi Gazete’de yayımlandığını belirterek, 3776 Sayılı Anayasa Değişikliklerinin Halkoyuna Sunulması Hakkındaki Kanunun, “değişikliğin Resmi Gazete’de yayımlanmasını takip eden 60. günden sonraki ilk Pazar günü yapılacağı” hükmünü hatırlattı:

Bu hüküm çerçevesinde anayasa değişikliği halk oylamasının, kurumumuzun 11.02.2017 günlü 74 Sayılı kararı ile 16 Nisan 2017 Pazar günü yapılmasına karar verilmiştir.

‘Evet’ beyaz, ‘Hayır’ kahverengi

Güven, referandumda beyaz renk üzerine “Evet”, kahverengi üzerinde “Hayır” ibarelerinin bulunduğu iki ayrı renkten oluşan birleşik oy pusulasının kullanılacağını belirtti ve “Seçmenler tercih mührünü kullanarak oy verme işlemini gerçekleştirecektir” dedi.

Seçmen takvimi 18 Şubat’ta açıklanıyor

Güven, seçmenlerin nerede oy kullanacaklarını bildiren takvime dair ise “Muhtarlık bölgesi askı listeleri 18 Şubat 2017 günü askıya çıkarılacak, 26 Şubat 2017 günü Pazar günü askıdan indirilecektir” ifadesini kullandı.

55 milyon seçmen var

Bugün itibarıyla Türkiye’de yurt içi seçmen kütüğüne kayıtlı 55 milyon 336 bin 960 seçmen bulunduğunu açıklayan YSK Başkanı Güven, yurt içinde kurulacak sandık sayısının ise yaklaşık 164 bin olduğunu bildirdi.

Yurt dışı ve gümrük kapılarındaki seçim takvimi

Yurt dışı kütüğünde kayıtlı 2 milyon 929 bin 389 seçmen bulunduğunu dile getiren Güven, bu seçmenlerin de 57 ülke, 119 temsilcilik ve 32 sınır kapısında kurulacak sandıklarda oy kullanabileceklerini ifade etti. Güven, birkaç ülke ve temsilcilikte değişiklik olabileceğini dile getirdi.

Yurt dışındaki temsilciliklerde kurulan sandıklarda 27 Mart – 09 Nisan 2017 tarihleri arasında oy verilebileceğini açıklayan Güven, gümrük kapılarındaki sandıklarda ise 27 Mart-16 Nisan 2017 tarihleri arasında oy verme işleminin gerçekleştirileceğini açıkladı.

Ne olmuştu?

‘Başkanlık sistemi’ni de içeren anayasa değişikliği teklifine ilişkin maddeler, Meclis’te kurulan komisyondan AKP ve MHP’lilerin işbirliğiyle 29 Aralık 2016’da geçmişti.

Komisyona 21 madde olarak gelen teklif, 18 maddeye düşerken, değişiklik teklifi 9 Ocak’ta Meclis’te görüşülmeye başlamış, tüm maddeler AKP ve MHP’lilerin işbirliğiyle 21 Ocak’ta Meclis’ten geçmişti.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan da değişikliği 10 Şubat’ta onaylamıştı.

Neler değiştiriliyor?

Teklif ile Anayasa’da nelerin değişeceğine aşağıdaki haberimizden bakabilirsiniz:

  Madde madde: 'Başkanlık' teklifi ile Anayasa'da neler değiştiriliyor?

PAYLAŞ:
    WhatsApp'da Paylaş!   Telegram'da Paylaş!     Yazdır   E-Posta Gönder

Önceki Haber
Sinema insanın neşesidir: Bachmann-Celan Mektupları'ndan Trainspotting'e bir !f seçkisi
Sonraki Haber
Oğlu ve torunuyla aynı cezaevindeydi: 80 yaşındaki Sezek hastaneye kaldırıldı