Ana SayfaGüncelYüksekdağ: Cumhurbaşkanı ile birlikte yargılanmam lazım

Yüksekdağ: Cumhurbaşkanı ile birlikte yargılanmam lazım

HABER MERKEZİ – HDP Eş Genel Başkanı Figen Yüksekdağ, SEGBİS’le katıldığı duruşmada PYD ile hükümetin önceki dönemlerdeki ilişkilerine işaret ederek, “Eğer bu suçtan yargılanıyorsam dönemin Başbakanı Davutoğlu, müsteşarlar ve Cumhurbaşkanı ile birlikte yargılanmam lazım” dedi.

Halkların Demokratik Partisi (HDP) Eş Genel Başkanı Figen Yüksekdağ’ın, Urfa’nın Suruç ilçesinde 20 Temmuz 2015 tarihinde yaptığı bir konuşmadan dolayı hakkında açılan dava Urfa 5. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görüldü.

Yüksekdağ, “Örgüt üyesi olmak” ve “Örgüt propagandası yapmak” iddialarıyla yargılandığı davanın duruşmasına tutuklu bulunduğu Kandıra F Tipi Cezaevi’nden SEGBİS aracılığıyla ifade verdi.

Duruşmayı, HDP’nin Antep Milletvekili Mahmut Toğrul da izleyici olarak izledi.

‘Cumhurbaşkanı ile birlikte yargılanmam lazım’

Avukatlarının savunmalarından sonra savunmasını yapan Yüksekdağ, şunları söyledi:

Eğer Kürtlerle sağlıklı bir ittifak kurulsaydı bugün ülkenin ve Suriye’nin durumu bu olmazdı. O dönemde söylediğim sözlerimi hala savunuyor ve doğruluğunu düşünüyorum. Hakkımda terör örgütünü desteklediğim iddiası ile dava açanlar bunun hesabını verecektir. O zamanlar hükümet YPG ve PYD ile pazarlık yapıyor, anlaşmalar yapıyordu. Süleyman Şah Türbesi saldırı tehlikesiyle karşı karşıyaydı. Bizde HDP olarak devreye girdik. PYD ve YPG Süleyman Şah Türbesi’nin alınıp Eşme’ye getirilmesinde rol oynadı. Bizler o dönemde buna ‘Eşme ruhu’ dedik. Aradan ne kadar zaman geçti. O dönemde PYD’ye ‘terör’ demiyorlardı. O zamana kadar YPG’ye ‘terörist’ demiyorlardı. PYD ve hükümet arasında pazarlıklar yapıldı. ‘Terör örgütü’ dedikleri siyasi gücün başkanı Salih Müslim İstanbul’da ağırlandı. Bu durumda benim yaptığım konuşma ne ki? ‘Terör örgütü’ lideri ile görüşüldü. İstanbul’da ona protokol uygulandı. 19-20 Temmuz’da ben o konuşmayı yaptığımda ne olmuştu? 7 Haziran’da HDP seçimlerde başarı elde etmişti. Bundan dolayı bizi terörize etmek istediler. Benin hakkımda bu iddianameyi hazırlayan savcı bu suçun yüz mislini konuşan kişilere de hazırlayacak mı? Eğer bu suçtan yargılanıyorsam dönemin Başbakanı Davutoğlu, müsteşarlar ve Cumhurbaşkanı ile birlikte yargılanmam lazım. Burada iktidarın tutarsızlığı vardır. Burada alınacak en doğru karar beraattır.

Mahkeme heyeti avukatların talebi olan “YPG ve PYD’nin hangi tarihlerden itibaren terör örgütü sayıldığının araştırılmalı” talebini ret ederken, duruşmayı 16 Mart 2017 tarihine erteledi.