Ana SayfaÇeviriYükselen karbon emilimi mercanları yok edebilir

Yükselen karbon emilimi mercanları yok edebilir

HABER MERKEZİ – Dünya çapında çeşitli resiflerde, mercanları tahrip eden su yosunları bulundu. Bu su yosunları daha da zehirli hale gelecek ve yayılmaya devam edecek. Çalışmalardan elde edilen sonuçlara göre karbon emiliminin mercanlara 2050’ye kadar önemli ölçüde zarar vereceğini, 2100’de ise tamamını yok edeceğini öngörüyor.

Dünya genelinde yükselen karbon emilimi, tahripkar suyosunlarının oluşmasına neden oluyor ve bu zehirli yosunların yayılmasını hızlandırarak, mercan resiflerini tahrip ediyor.

Griffith Üniversitesi’nin Büyük Bariyer Resifleri üzerindeki araştırmasına göre yükselen karbondioksit (CO2) emilimi, otumsu alglerin zararlı kimyasallar üretmesini tetikliyor, bu zehirli algler mercanlarda kontrolü ele geçirmeye çalışıyor.

Amerika’dan ve Queensland Üniversitesi’nden gelen resif ve kimyasal ekoloji uzmanları tarafından Heron Adası’nda yürütülen çalışma, “her zamanki gibi” sürdürülmeye devam ederse karbon emiliminin mercanlara 2050’ye kadar önemli ölçüde zarar vereceğini, 2100’de ise tamamını yok edeceğini öngörüyor.

Araştırmacılar bulgularının, denizdeki mercanların içinde yükselen karbon emilimi konsantrasyonuyla avantaj elde eden su yosunlarının küresel etkileri konusunda kapı araladığı görüşünde.

Çözüm karbon emiliminin azaltılması

Çalışmalar su yosunlarını ortadan kaldırmayı denemenin beyhude olduğunu, sorunun sadece karbon emiliminin azaltılmasıyla çözülebileceğini ortaya koydu.

Griffith Üniversitesi’nde profesör olan Guillermo Diaz-Pulido, araştırmanın “su yosunlarının mercanlara nasıl zarar verebileceğinin, dünya çapında nasıl etkilere sahip olacağının ve yükselen karbon emiliminin Büyük Bariyer Resifi’nin sağlığı üzerinde etkisinin ne olacağının kavranması” için büyük bir adım olduğunu söyledi.

Bilim insanları, uzun süredir okyanuslar tarafından absorbe edilip daha asidik hale gelen atmosferdeki yüksek karbon oranının su yosunlarının tavrını etkilediğini biliyor.

Ancak çalışmanın yardımcı yazarı, Gürcistan Teknoloji Enstitüsü’nden bir profesör Mark Hay’e göre bu çalışmanın asıl keşfi, yüksek karbon konsantrasyonunun bazı alglerin daha zararlı kimyasallar üretmesine sebep olması ve hatta bu kimyasalların bazen haftalar içinde mercanların ölmesine neden olması:

Eğer algler mercanın kontrolünü ele geçirirse, resif bozunmasına katkı sağlayan büyük bir problemimiz oluşur ve mercan beyazlaşması oranı artar.

Diaz-Pulido, dünya çapında en çok zarara sebebiyet veren türün kahverengi algler olduğunu söyledi:

Eğer algler deniz suyunda ayrışmış halde bulunan CO2’nin kontrolünü ele geçirirse sorunumuz daha da büyür.

Diaz-Pulido problemin ölçeğinin çok büyük olduğunu, suyosunları yeniden üreyebildiği ve rejenere olabildiği için birkaç suyosununu ortadan kaldırmanın hiçbir işe yaramayacağını, tek yolun atmosferdeki CO2 oranını düşürmek olduğunu söyledi.

Heron Adası’nda Gladstone’un kuzeydoğusundaki küçük bir mercan adasında, resifin güney kesiminde yürütülen araştırma; deniz altı resif deneyleri ve açık alan laboratuvar çalışmalarını kapsıyor.


Kaynak: The Guardian

Çeviri: Ezgi Gül

Previous post
Türkiyeli 3. kadın orkestra şefi: 26 yaşındaki Nisan Ak
Next post
Zabel Yesayan'la, zamanın ruhunu anlayıp, zamanın ötesini yaşamak...