Ana SayfaGüncel15. Feminist Gece Yürüyüşü: ‘Hayatlarımıza müdahaleye hayır!’

15. Feminist Gece Yürüyüşü: ‘Hayatlarımıza müdahaleye hayır!’

HABER MERKEZİ – Kadınlar 15. Feminist Gece Yürüyüşü için Beyoğlu’nda buluştu. Fransız Kültür Merkezi’nden Tünel’e yürüyen binlerce kadın “‘Hayır’ demek için sesimizi yükseltiyoruz” dedi.

15. Feminist Gece Yürüyüşü için kadınlar bugün İstanbul Beyoğlu’nda Fransız Kültür Merkezi önünde bir araya geldi.

Yürüyüşe saatler kala kadınlar ellerinde pankartlar, dövizler ve davullar, dillerinde sloganlar ile her sokaktan İstiklal Caddesi’ne çıktı.

Polis ablukasına karşın kadınlar meşaleler yakarak “Hayatlarımıza müdahale etmeye hayır” ve “Feminist mücadelemizin geri dönüşü yok” pankartları arkasında toplandı.

Polis bariyerlerini aşan kadınlar “Kadın, yaşam, özgürlük”, “Jin, jiyan, azadî”, “Dünya yerinden oynar kadınlar özgür olsa” sloganları ile İstiklal Caddesi’nde yürüdü.

Çok sayıda polisin konuşlandırıldığı İstiklal Caddesi’nde devam eden yol çalışması kadınların yürüyüşü sırasında izdihama yol açtı. Çalışmanın bugüne denk getirilmesine tepki gösteren kadınlar, yürüyüş boyunca demir barikatları yumruklayarak gürültü çıkardı.

Sloganlar, zılgıtlar ve kahkahalar eşliğinde başlayan yürüyüşte her renkten kadın yer aldı.

Yürüyüş buyunca 7’den 70’e her yaştan kadın tek tek taleplerini haykırdı. Şengalli kadınlar yürüyüşte selamlandı, tutuklu vekiller de unutulmadı.

Kadınların yürüyüşü Tünel Meydanı’nda yapılan açıklama ile son buldu.

Tüm kadınların alanı doldurması ile başlayan açıklama, Kürtçe ve Türkçe yapıldı.

Türkçe açıklamayı Dilşah Eşli, Kürtçe açıklamayı ise Xunav Altun okundu.

Dilşah Eşli şunları söyledi:

“‘Hayır’ demek için sesimizi yükseltiyoruz”

Bugün, biz kadınlar, 8 Mart’ta, Uluslararası Kadın Grevi’nde, yükselen uluslararası kadın düşmanlığına, yabancı düşmanlığına, homofobiye ve ırkçılığa hayır demek için köylerimizin, kasabalarımızın ve şehirlerimizin kamusal alanlarında bir araya geliyoruz.

Yüzyıllardır ve özellikle son aylarda, artan şiddet eylemleri karşısında güçlü biçimde “HAYIR” demek için sesimizi yükseltiyoruz. Ama yine de hükümetlerimizin ve yandaşlarının ısrarlı hakaretleri ve aşağılamalarıyla karşı karşıya kalıyoruz. Bugün, 8 Mart 2017, şimdi ilan etme zamanı; artık yeter, artık buraya kadar.

Bugün hepimiz greve gidemiyor olsak bile, hepimiz protesto etmek için özgürce sokaklarda yürüyemiyor olsak bile, hatta hepimiz sokaklarda herhangi bir adamın gözetimi altında olmadan yürüyemiyor olsak bile, sevgili kız kardeşler, korkmayın, sizleri unutmadık; protesto seslerimiz sizin adınıza da yükseliyor.

Yeryüzünün bütün enlem ve boylamlarında kadınlar için insan hakları ve tercihleri hakkında özgürce karar alma haklarının güvenceye alınmasını talep ediyoruz. Bizleri ezenlerin, çürümüş yasal sistemler tarafından korunması ve yine bizi kurban etmeleri yerine, yargılanmalarını ve cezalandırılmalarını talep ediyoruz.

Biz kadınlar, artık, iktidar sahiplerinin bizlere dayattığı kısıtlamalara tahammül etmeyeceğiz. İnsanlık tarihinde daha önce görülmemiş ölçüde birleşen, bu gezegende yaşayan nüfusun yarısından fazlasını oluşturan ve hepimizin ortak iyiliğine odaklanan biz kadınlar, taleplerimiz yerine getirilene kadar durmaksızın savaşacağız. İktidardakiler hak çağrılarımıza kulak tıkadılar, bu yüzden şimdi bizden korksunlar. Çünkü güç biziz. Bizler yenilmeziz, bizler her yerdeyiz, yerkürenin her bir köşesinde ve her bir vahasındayız. Çünkü en büyük silah olan, dayanışma, silahına sahibiz.