Ana SayfaGüncel8 Mart etkinliğine katılan 14 kadına 90 bin lira para cezası

8 Mart etkinliğine katılan 14 kadına 90 bin lira para cezası

HABER MERKEZİ – Geçtiğimiz yıl Adana’da 8 Mart etkinliğine katıldıkları için haklarında dava açılan 14 kadının yargılandığı davada karar çıktı. Kadınlara verilen birer yıllık hapis cezası “hükmün geriye bırakılması” talebine rağmen 90 bin lira adli cezaya çevirildi.   

Adana Kadın Platformu tarafından geçen yıl 8 Mart Dünya Kadınlar Günü etkinliğine katılan 14 kadın hakkında dava açıldı.

Davanın son duruşmasında verilen birer yıllık hapis cezası “hükmün geriye bırakılması” talebine rağmen para cezasına çevrildi ve kadınlara toplamda 90 bin lira adli ceza verildi.

Evrensel‘in haberine göre hapis cezasından çevrilen para cezası, istinaf mahkemesi tarafından da onaylandığı takdirde ödenmezse kadınlar tutuklanacak.

Platform üyesi avukat Sevil Aracı, karara itiraz edeceklerini belirterek, 8 Mart sonrası verilen bu kararın zaten kısıtlı imkanlarla kadın mücadelesi veren kadınların örgütlenme özgürlüğüne yönelik bir olduğunu söyledi.

Hayatını kaybeden kadınları anmak suç

Geçtiğimiz yıl kadınlar, 8 Mart’ı kutlamak için Uğur Mumcu Meydanı’nda toplanarak, sokağa çıkma yasaklarında hayatını kaybeden kadınları da anmıştı. Etkinlikte sokağa çıkma yasaklarının uygulandığı illerdeki yurttaşlar için atılan “Bijî Berxwedana Cizre (Yaşasın Cizre direnişi)”, “Bijî Berxwedana Sur (Yaşasın Cizre direnişi)” gibi sloganlar örgüt propagandası sayılmıştı.

“Hükmün geri bırakılması” kararına rağmen kesilen ceza

Sloganlarla beraber, taşıdıkları dövizler ve erbanelerin üzerindeki yazılar da gerekçe gösterilerek “örgüt propagandası”, “2911 sayılı Toplantı ve Gösteri Yürüyüşleri Kanunu’na muhalefet” ve “Yasa dışı toplantı ve gösteri yürüyüşüne katılma” iddiası ile yargılanan kadınlardan bir kişi tüm suçlamalardan beraat etti.

14 kadının tamamı “örgüt propagandası yapmak” iddiası ile 1’er yıl ceza alırken, iki kadın da “Toplantı ve Gösteri Yürüyüşlerine Muhalefet” iddiası ile ayrıca 6’şar ay ceza aldı.

Cezalarında 6’da 1 oranında iyi hal indirimi yapılan kadınların hapis cezası sanık avukatlarının beraat talepleri gerçekleşmezse “Hükmün geri bırakılması” talebine rağmen para cezasına çevrildi.

12 kadının her birine 6 bin lira, 2 kadına ise 9 bin lira para cezası verildi.

Verilen karara Antep Bölge Adliye Mahkemesi’nde istinaf yolu ile itiraz edilecek.