Ana SayfaGüncel8 Mart yasakları: İstanbul ve İzmir’de kalktı, Siirt ve Diyarbakır’da geldi

8 Mart yasakları: İstanbul ve İzmir’de kalktı, Siirt ve Diyarbakır’da geldi

HABER MERKEZİ – İstanbul ve İzmir’de yapılacak 8 Mart etkinliklerine dair valilik tarafından getirilen yasak kararı gelen tepkiler üzerine kaldırıldı. Siirt’te ise 8 Mart Dünya Kadınlar Günü etkinliği “Başka gün kutlanamaz” denilerek yasaklandı. Diyarbakır’da da 8 Mart mitingi valilik tarafından yasaklandı.

8 Mart Kadın Platformu’nun 5 Mart’ta İstanbul ve İzmir’de yapmak istediği mitingler valilikler tarafında yasaklanmıştı.

Bugün İstanbul 8 Mart Kadın Platformu ve HDP’li vekiller, İstanbul Valiliği ile görüştü.

Yapılan görüşmeler sonucu iki ilde de yasak kararları kaldırıldı.

İstanbul 8 Mart Kadın Platformu konuya dair yaptığı açıklamada yasakları kabul etmediklerini vurguladı.

“Sesimizi birleştirdiğimiz sokakları bizden alamayacaklar”

Platform adına açıklama yapan Fidan Ataselim, şunları söyledi:

Yaşam hakkımız, özgürlüğümüz, bedenimiz, emeğimiz için ‘hayır’ şiarıyla 5 Mart’ta Bakırköy’de gerçekleştirmek istediğimiz 8 Mart mitingi valilik tarafından yasaklanmak istendi. Biz kadınların her dönem eve hapsedilmek istendiği bu sisteme karşı bu 8 Mart’ta da her türlü engellemeye rağmen sokaklarda olacağımızı ilan ettik. Sesimizi kesebileceklerini sananlar, sesimizi birleştirdiğimiz sokakları bizden alamayacaklar dedik, alamadılar.

Sokakların kadınlara değil “Fıtrat, şeriat diyenlere; tekmecilere; tecavüzcülere, savaş çığırtkanlarına; kısacası kadın düşmanlarına” kapalı olması gerektiğini söyleyen Ataselim, 8 Mart’ın tüm dünya kadınlarının ortak mücadele günü olduğuna dikkat çekerek yaşamına ve haklarına sahip çıkmak isteyen tüm kadınları mitinge davet etti.

İzmir’de Gündoğdu Meydanı’nda etkinlik gerçekleşecek

Yasak haberinin ardından İzmir’de de Emniyet görevlileri, İzmir Kadın Platformu yöneticileriyle iletişime geçerek ‘görüşme’ talep etti.

Emniyetten kadınlara günlerini kutlayabileceği ancak programda yer alan Cumhuriyet Meydanı’ndan Gündoğdu Meydanı’na doğru öngörülen yürüyüşü yapmamaları iletildi.

Kadınlara iki meydandan birinde kutlama programı önerildi. Bunun üzerine kandınlar Gündoğdu Meydanı’nı kutlama mekanı olarak seçti.

Siirt’te 8 Mart yasağı: ‘Başka gün kutlanamaz’

Halkların Demokratik Partisi (HDP) Siirt Kadın Meclisi’nin 8 Mart Dünya Kadınlar Günü etkinlikleri kapsamında 5 Mart günü bir düğün salonunda düzenleyeceği program için yapılan başvuru valilik tarafından reddedildi.

Valilik Dünya Kadınlar Günü’nün 8 Mart günü olması nedeniyle farklı bir günde etkinliğe izin verilmeyeceğini bildirdi.

Diyarbakır’da 8 Mart mitingine engel

Tevgera Jinên Azad’ın (TJA) öncülüğünde “Kadın direnişiyle özgürlük kazanacak” sloganıyla Silopi’de startını verdiği 8 Mart mitinglerinin finali Diyarbakır, Batman, Van ve Dersim’de olacak.

Ancak Valilik OHAL gerekçesiyle Diyarbakır’da yapılması planlanan 8 Mart mitingine ‘uygun görülmemiştir’ diyerek izin vermedi.