Ana SayfaGüncel8 Mart’ta gözaltına alınan kadınlar: ‘İdam isteyenlere izin var, barış isteyenlere yok’

8 Mart’ta gözaltına alınan kadınlar: ‘İdam isteyenlere izin var, barış isteyenlere yok’

HABER MERKEZİ – Kocaeli’nde 8 Mart Dünya Kadınlar Günü için yapılan yürüyüşte polis tarafından darp edilerek gözaltına alınan kadınlar, ‘hayır’ dedikleri için hedef alındıklarını belirterek, “İdam isteyenler yürüyebiliyor ama biz barış istediğimiz için engellendik” dedi.

8 Mart Dünya Kadınlar Günü’nde Kocaeli’nde yapılmak istenen yürüyüşe müdahale eden polis, kadınları darp ederek gözaltına almıştı.

Tamamı serbest bırakılan kadınlardan Eğitim Sen Kocaeli Şube Başkanı Hicran Turan, “Şenlik içinde geçecek bir eylemi sonunda bu hale getirdiler” dedi.

dihaber’e konuşan Turan, “Siyasi iktidarın kendisinden olmayanlara karşı, muhaliflere karşı tutumunu bir kez daha gördük. Bu, ilk değil benzer baskıları valilikler, kaymakamlıklar ve belediye başkanları nezdinde sürekli görmekteyiz” dedi.

Bize karşı içlerindeki kini kustular

Yürüyüş yapmak istedikleri yolda kendi sayılarından fazla sayıda polisle karşılaştıklarını belirten Turan, yaşadıklarını şöyle anlattı:

Yürüyüşümüzün engellenmesi üzerine vali ile konuşmak istediğimi söylediğim esnada arkadan arkadaşlarımıza saldırdılar. Kadınların elinde sopa yok, taş yok, hiçbir şey yok, bizim gücümüzle onların gücü orantılı değil zaten. Elindeki kalkanlarla iterek kalkarak bizi gözaltına aldılar. Bize karşı içlerindeki kini böylece kustular.

Turan gözaltında insan hakları ihlali niteliğinde muameleye maruz kaldıklarını vurgulayarak, “8 Mart gibi güzel bir günü kindarlıkları yüzünden tersine çevirdiler. İterek, kakarak otobüse aldıkları insanlara ağzı alınmayacak hakaretler de küfürlerde bulundular. ‘Susmazsanız ters kelepçe takarız’ tehditleri savurdular” şeklinde konuştu.

Polis tarafında  fiziksel şiddete uğradığını kaydeden Turan, sırtına vurulması sebebiyle hala ağrı yaşadığını da söyledi.

“İdam yürüyüşüne izin var, barış talebine yok”

‘Hukukun olmadığı yerde yaşam belirtisi olamayacağını’ belirten Turan, neden hedef alındıklarını ise şöyle ifade etti:

‘Hayır’ dediğimiz için hedef alındık. Yargının, yürütmenin, yasamanın tek elde toplanmasına ‘Hayır’ diyoruz. Orada bize ‘İçinizde canlı bomba olabilir, biri kendini patlatabilir’ şeklinde sözlerle yaklaştılar. Halbuki bizi korumak onların görevidir. Ama buna rağmen onlar bizi ‘terörist’ olarak göstermeye çalıştılar.

Cumhurbaşkanı Avrupa’yı tehdit ederek orada ‘Evet’ mitingleri düzenleyeceğini söylüyor, ama kendi ülkesinde ‘Hayır’ yürüyüşü yapmak isteyen kadınların ifade özgürlüğünü umursamıyor. Yani şarkı söylememize dahi izin vermiyorlar. Daha geçenlerde aynı yerde idam isteyen insanlar yürüyebilmişlerdi, ama biz barış istediğimizi söylediğimiz için izin alamadık.

“Bu muamele 8 Mart’a özel değil”

Gözaltına alınan kadınlardan Nazlı Ulutepe de gördükleri muamelenin 8 Mart’takinden ibaret olmadığını belirtti.

Ulutepe, “Bizim maruz kaldığımız saldırılar sadece 8 Mart Dünya Kadınlar gününe özel değildi. 15 Temmuz sonrası OHAL ortamında muhalifleri ve kadınları hedeflemeyi özellikle sürdürdüler” diye konuştu.

Previous post
BİR SERGİ | 'Bilgelik Evi': Bilgi sansürü çağında halk kütüphanelerinin önemi
Next post
Sincan Cezaevi'nde açlık grevi 17. gününde