Ana SayfaGüncelABD Dışişleri Bakanı Tillerson Ankara’da temaslarda bulundu

ABD Dışişleri Bakanı Tillerson Ankara’da temaslarda bulundu

HABER MERKEZİ – Ankara’ya gelen ABD Dışişleri Bakanı Rex Tillerson, Başbakan Yıldırım ve Cumhurbaşkanı Erdoğan ile görüşmeler gerçekleştirdi. Tillerson, mevkidaşı Çavuşoğlu ile görüşmesinin ardından basın mensuplarına açıklamalarda bulundu.

ABD Dışişleri Bakanı Rex Tillerson Ankara’ya geldi. Tillerson’ın ziyaretinin bir günlük olduğu belirtildi.

ABD Dışişleri Bakanı, ilk olarak Çankaya Köşkü’nde Başbakan Binali Yıldırım’la bir araya geldi.

Görüşmenin 40 dakika sürdüğü belirtildi.

Başbakanlık’tan yapılan açıklamada şunlar kaydedildi:

Kabulde, DEAŞ’ın Irak ve Suriye’den temizlenmesi için yürütülen çabalar ele alınmış, FETÖ’yle mücadele ve elebaşı Fetullah Gülen’in iadesine ilişkin atılması beklenen adımlar görüşülmüş, ikili ve bölgesel konularda yürütülen işbirliğinin güçlendirilmesi üzerinde durulmuştur.

Erdoğan-Tillerson görüşmesi

Tillerson, ilerleyen saatlerde Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile Saray’da bir araya geldi.

Erdoğan ve Tillerson’ın görüşmesi sonra erdi.

Görüşmenin ardından resmi bir açıklama yapılmazken Al Jazeera’nin Cumhurbaşkanlığı kaynaklarından aktardığına göre Suriye ve Irak’ta IŞİD’e karşı mücadelede ne gibi ortak adımlar atılabileceği ele alındı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın, gerek ikili ilişkilerde, gerekse bölgesel meselelerde iki ülke arasındaki işbirliğini daha da güçlendirmenin önemi üzerinde durduğu belirtildi.

Fethullah Gülen’in iadesiyle ilgili süreç gibi konularının da ele alındığı kaydedildi.

 

Çavuşoğlu-Tillerson görüşmesi sonrası basın açıklaması

ABD Dışişleri Bakanı Rex Tillerson, Başbakan Yıldırım ve Cumhurbaşkanı Erdoğan’la bir araya geldikten sonra mevkidaşı Mevlüt Çavuşoğlu ile de bir görüşme yaptı.

Görüşme sonrası iki bakan basın açıklaması için kameraların karşısına geçti.

 

Bakan Çavuşoğlu, ilk sözü alarak şu açıklamaları yaptı:

İlişkilerimizi etkileyen olaylar oldu. Bunlardan bir tanesi, Suriye’de DEAŞ ile mücadelede ABD yönetiminin YPG’ye verdiği destektir. PKK terör listesinde ama Suriye’de YPG ile işbirliğini gördük.

Bizi hedef alan bir terör örgütüne verilen destek bizi üzmüş, ilişkilerimizi sarsmış ve Türk halkının ABD’ye bakışını etkilemiştir.

Bir terör örgütüyle mücadele ederken bir başkasıyla işbirliği yapmanın doğru olmadığını bir kez daha kendisiyle paylaştım.

Geçmiş dönemin incelediği ikircikli politikalardan birisi de, 15 Temmuz sorumlusu FETO’nun Türkiye’ye iadesi konusudur. Biz bugüne kadar taleplerimizi ilettik. Bilgileri ve delilleri bizzat yeni Adalet Bakanı’na ilettim. Somut adımlar bekliyoruz. En azından idari bazı tedbirler alınması ve geçici tutuklanma talebinin yerine gelmesini istiyoruz.

İkili ilişkileri geliştirmek konusunda umutluyuz. İşbirliğini güçlendirmemiz gerekiyor. Avrupa kendi sorunlarıyla baş edemiyor. Bölgede ciddi sorunlar var. Türkiye – ABD dostluğuna her zamankinden çok ihtiyaç var.

Türkiye’de olmaktan memnuniyetini dile getiren Tillerson ise şunları söyledi:

Amaçlarımızdan bir tanesi IŞİD’i yenmek ve ekonomik ilişkilerimizi geliştirmek olacaktır. Bölgede tekrar güçlenmesini önlemek, yeni terör tehditlerini de aynı şekilde engellemek.

Türkiye’nin terörle mücadelesinin farkındayız. Birçok insan öldü. Bu kişilerin yakınlarına başsağlığı diliyoruz. Türkiye’nin her çalışması bizim için önemli oldu. 3 milyondan fazla göçmenin her ihtiyacının karşılanmasına devam etti. 6 yıl süren bu süreçte Türkiye’nn barışçıl çözüm çabalarını takdirle karşılıyoruz.

Türkiye ve ABD’nin ortak hedeflerinin “İran’ın bölgeye zarar vermesini önlemek, Suriye’de düzenin yeniden sağlanması ve Irak’ta bağımsız bir hükümet kurulmasına yardımcı olmak” olarak sıralayan Bakan, ticaretin de canlandırılması gerektiğini belirtti.