Ana SayfaÇeviriAf Örgütü: Kolombiya’daki paramiliterler çatışmada ısrar ediyor

Af Örgütü: Kolombiya’daki paramiliterler çatışmada ısrar ediyor

HABER MERKEZİ – Uluslararası Af Örgütü, Kolombiya’nın kuzey batısındaki kasabalara baskın düzenleyen paramiliter güçlerin 128 aileyi zorla yerinden ettiğini kaydetti. Kolombiya Hükümeti’nin paramiliter grupların aktif olmadığını söylemesine rağmen Af Örgütü’ne göre bu gruplar halen faaliyette.

Uluslararası Af Örgütü (Amnesty International), Kolombiya’daki yaklaşık 400 kişinin paramiliter bir grup tarafından zorla yerinden edilmesinin, silahlı çatışmanın tamamiyle bitmediğinin trajik bir kanıtı olduğunu açıkladı.

Af Örgütü’nün açıklamasına göre geçtiğimiz hafta sonu Autodefensas Gaitanistas de Colombia (AGC) üyesi olduğu tespit edilen yaklaşık 200 silahlı kişi, Kolombiya’nın kuzey batısındaki Peña Azul, Alto Baudó, Chocó isimli kasabalara girdi.

Tanık anlatımlarına göre paramiliter gruplar kasabaya girip Ulusal Kurtuluş Ordusu (ELN) gerillalarını aramaya başladılar ve 399 kişiyi (128 aile) ‘can güvenlikleri’ için kasabayı terk etmeye zorladı.

Bu aileler arasında sekiz ailenin ise nerede olduğu hala bilinmemekte.

Af Örgütü’nün Amerika Bölgesi direktörü Erika Guevara-Rosas, Kolombiya’daki yetkililerin son derece kararlı bir şekilde tüm paramiliter güçlerin terhis edildiğini söylemesine rağmen gerçekliğin farklı bir hikaye anlattığını kaydetti.

Örgüte göre yetkililer hala bu paramiliter güçlerin aktif olduğunu inkar etmek yerine, bu gruplardan halkı korumak için harekete geçmeli.

Kolombiya Savunma Bakanı Luis Carlos Villegas, 22 Şubat’ta bir radyoya verdiği demeçte Uluslararası Af Örgütü’nün 2016/2017 yıllık raporuna cevap vererek paramiliter grupların aktif olmadığını söylemişti.

Guevara-Rosas, “Geçtiğimiz hafta sonu yaşanan trajik olaylar bize gösteriyor ki imzalanan barış anlaşmasının, insanların ölüm, kaybedilme ya da yerinden edilme korkusu olmadan yaşayabileceği bir ülkeye doğru uzun bir yolun sadece bir adımıdır” dedi.

“Kolombiya’yı sarıp sarmalayan silahlı çatışma sona ermekten uzak” olduğunu kaydeden Af Örgütü, “Yetkililer bu topluluklara acil koruma sağlamadıkça çok fazla can kaybı yaşanabilir” uyarısında bulundu.

Kolombiya’nın ikinci en büyük gerilla hareketi olan ELN ile hükümet arasında 50 yıldan uzun süren çatışmayı sona erdirmek için barış görüşmeleri 8 Şubat’ta Ekvador’un başkenti Quito’da başlamıştı.


Af Örgütü’nün açıklamasının orjinaline buradan ulaşabilirsiniz.

Çeviri: LOKMAN SAZAN