Ana SayfaÇeviriAfgan kadınlar ‘daha fazla kapanmaya hayır’ dedi

Afgan kadınlar ‘daha fazla kapanmaya hayır’ dedi

HABER MERKEZİ – Eğitim Bakanlığı’nın okul çağındaki kız çocukları için mevcut olandan daha da kapalı bir üniforma önermesi Afgan kadınların tepkisiyle karşılaştı. Yeni üniforma tasarımı Devlet Başkanı Ghani tarafından iptal edildi.

Afganistan Eğitim Bakanlığı 14 Mart’ta yaptığı açıklamayla, 20 Mart’ta başlayacak olan yeni öğretim yılında kız çocuklarının giyeceği üniformaların değişeceğini açıkladı.

Mevcut muhafazakar halinden daha da kapalı hale getirilmeye çalışan üniformalar, Afgan kadınlar tarafından protesto edildi.

Gelen tepkiler üzerine Devlet Başkanı Eşref Gani Ahmedzai tasarıyı geri çektirdi.

Afgan haber kanallarına göre üniformalar ile ilgili sorunlar, öğrencilerin kıyafetin renginden şikayet etmesiyle başladı.

Siyah olan üniforma, yaz aylarında ısıyı absorbe ederek öğrencileri rahatsız ediyordu.

Bu yüzden yeni üniformaların mavi, gri ve lacivert olacağı, kız çocuklarının eskisi gibi beyaz başörtüsü takmaya devam edeceği açıklanmıştı.

‘Kadınların kıyafetlerinin uzunluğu İslami değerleri koruyor’

31 yaşındaki kadın hakları aktivisti Bahar Sohaili’ye göre ise asıl problem renk değil. Sohaili henüz Talaiban yönetimi devralmadan önce okula gitmiş. O dönemlerde de siyah olan üniforma öğrencilerin sıcaktan bunalmasına ve tozlu coğrafyadan dolayı üniformalarının sürekli kirli görünmesine sebep oluyormuş.

Fakat asıl problem pantolonun üzerine giymek zorunda oldukları yerlere kadar uzun elbiseler. Bu elbiseler otoritelere göre muhafazakar Afgan toplumunun ahlakçılığına hizmet ediyor. Etek uzunluğu İslami değerleri koruyormuş.

“Hareketleri kısıtlanmamalı”

Sohaili’ye göre değişiklikler birkaç sebepten ötürü kabul edilemez. Öncelikle üniformaların pratik olmadığını belirten Sohaili, “Öğrenciler rahat olmalı, hareketleri kısıtlanmamalı” diyor.

Terör olaylarının bu kadar yoğun olduğu bir ülkede belki gerçekten hayatları için koşmak zorunda kalabilirler. Bu giysi onları yavaşlatır ya da düşürür.

“Birbirimize bağlanırsak özgürlüğü alabiliriz”

Afganistan Amerikan Üniversitesi mezunu ve kadın dağcılardan oluşan bir takımın program koordinatörü olan Freshta Ibrahimi da uygulama taslağını protesto ederek, “Afganistan’daki kadınlar olarak Taliban çağına dönmek istemiyoruz” dedi.

Eğer bu üniformayı kabul edersek daha önce de olduğu gibi Talibanvari bir kadın rolünü kabul etmiş olacaklar. Afganistanlı kadınlar özgürlük istiyor, birbirimize bağlanırsak alabiliriz.

Anlaşmazlığa neden olan üniforma Afgan kadınların ev içinde ve dışında birincil mevzusu oldu. Maihan Wali adlı bir aktivist sosyal medyada, “Kadınlar neyi giyip giymeyeceklerine karar verebilmeli ve bu okul çağlarından başlamalı” ifadelerini kullandı.

Tepkiler geri adım attırdı

Protesto yürüyüşleri ve sosyal medya kampanyaları devam ederken başkan Ghani bu açıklamayla geri adım attı:

Eğitim Bakanlığı tarafından duyurulan yeni okul üniformaları kültürümüzü ve geleneğimizi yeteri kadar temsil etmiyor. Milletimizi temsil eden yeni bir dizayn yaptıracağım.




Önceki Haber
Türkiye’deki kültürel çeşitlilik Berlin’deki etkinlikte ele alınacak
Sonraki Haber
'Kadınlar birlikte güçlü': Söylemlerimiz yankı buldu