Ana SayfaGüncelAile Bakanı Kaya Türkiye’ye döndü: Hollanda’da OHAL ilan edildi, gayri insani muamele gördük

Aile Bakanı Kaya Türkiye’ye döndü: Hollanda’da OHAL ilan edildi, gayri insani muamele gördük

HABER MERKEZİ – Hollanda’dan sınır dışı edilen Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Fatma Betül Sayan Kaya, Türkiye’ye döndü. Kaya “Hollanda’da dün gece aniden OHAL ilan edildi, gayri insani muamele gördük” dedi.

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu’nun uçuş iznini iptal edilmesi sonrası Almanya’dan karakoluyla Hollanda’ya gitmek isteyen fakat Roterdam’dan sınır dışı edilen Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Fatma Betül Sayan Kaya, Türkiye’ye döndü.

Atatürk Havalimanı’nda basın toplantısı düzenleyen Kaya, Başkonsolosluk binasına girmesine izin verilmediğini hatırlattı ve “Gayrı insani muamele gördük” dedi. “Hollanda’da dün gece aniden OHAL ilan edildi” diyen Kaya’nın açıklamasından satırbaşları şöyle:

Türkiye Cumhuriyeti Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı olarak, diplomatik pasaporta sahip olan bir bakan olarak seçmenlerimizle buluşmak üzere gittim. Bir bakan olarak vatandaşlarımızla konsolosluk binasında buluşmak üzere gittim. Bunun için izin almak zorunda değilim. Konsolosluk binaları, bir ülkenin kendi toprakları sayılır. Bizim Avrupa’nın, Hollanda’nın iç işlerine karışmak gibi bir fikrimiz yok.

Konsolosluğa gittik, 30 metre kala bizi araçlar durdurdu. Konsolosluk binasına giriş yapmamıza izin vermedi polis ekipleri. Konsolosumuzun da bizim yanımıza gelmesine izin verilmedi. Saatlerce bizim oradan konsolosluğa geçmemize izin verilmedi. Ancak Almanya’ya onlar eşliğinde gidersek çıkmamıza izin verdiler. Demokrasilerden, özgürlüklerden bahseden Hollanda’da gerçekten acı bir gece yaşadık. Bizim maslahatgüzarımız, büyükelçi sayılan maslahatgüzarımız gözaltına alındı. 5 kişilik ekibim gözaltına alındı.

Biz de araçtan çıkarılarak Almanya sınırındaki polis merkezine götürüldük. Ve 1.5 saat polis merkezinde bekledik. Her zaman kadın haklarından bahseden, kadınlara nasıl davranmamızı bize öğretmeye kalkan bir ülkenin bir kadın bakana böyle davranması çok çirkin. Kadınlar gününden sonra böyle bir olay yaşamak çok çirkin ayrıca. Daha sonra Almanya’ya geçtik, sonra uçağa binerek buraya geldik. Bütün bakan arkadaşlarımızın toplantıları iptal ediliyor biliyorsunuz. Bu antidemokratik bir uygulama. Bizler oralara yeni sistemin neler getireceğini anlatmak için gidiyoruz. Hollanda’da dün gece bütün özgürlükler askıdaydı. Vatandaşlarımıza gayriinsani muamelede bulunuluyordu. Üzerlerine atlarla, köpeklerle saldırdı.

Hollanda’da dün gece aniden OHAL ilan edildi. Biz 15 Temmuz’da hain bir darbe teşebbüsü yaşadık, daha sonra OHAL ilan ettik. Bu kanunlara uygun bir şekilde ilan edilen OHAL’i Batı sürekli sorguladı. Bizim ülkemizin istikbaline, istiklaline yönelmiş darbe girişiminden sonra çıkarttığımız OHAL’ sorgulayan Batı, bir kadın bakanın kendi toprakları sayılan bir konsolosluk binasına girmeye çalışmasının ardından OHAL ilan etti. Biz Batı’nın da gerçekten duyarlı, hassas, vicdanlı siyasetçilerinin bu yaşananları gördüğünü ve içten kınadıklarını biliyoruz. Bunu sesli olarak da dile getirmelerini istiyoruz. Bu davranışın dünya genelinde de kınanması gerektiğini düşünüyoruz. En temel ihtiyaçlarımızın karşılanmasına bile izin verilmedi. Hareket özgürlüğümüz, konuşma özgürlüğümüz kısıtlandı. Her türlü özgürlüğümüz askıya alındı. Bir ülkenin bakanını olmayacak şekilde sınır dışı ettiler.


Türkiye ile Hollanda arasında yaşanan krize ilişkin tüm ayrıntıları içeren habere aşağıdaki bağlantıdan ulaşabilirsiniz.

  Hollanda ile Türkiye arasında diplomatik kriz