Ana SayfaGüncel“AKP’nin ‘Nevruz Cemi’ etkinliği oy çalma planıydı, Alevi kurumlarının temsiliyeti yoktu”

“AKP’nin ‘Nevruz Cemi’ etkinliği oy çalma planıydı, Alevi kurumlarının temsiliyeti yoktu”

HABER MERKEZİ – AKP’nin 21 Mart’ta düzenlediği  ‘Hacı Bektaş Veli ve Sultan Nevruz Cem’i Buluşması’nı Gazete Karınca’ya değerlendiren Pir Sultan Abdal Kültür Derneği Genel Sekreteri Turgay Özkan, yapılan etkinliğin ‘referanduma yönelik oy çalma planı’ olduğunu söyledi ve söz konusu etkinlikte Alevi kurumlarının temsiliyetinin bulunmadığını söyledi. Özkan, Alevi toplumunun birlik olması gerektiğini vurgulayarak da “AKP’nin Alevisi olmayacağız” dedi.


Haber: Altan Sancar


Pir Sultan Abdal Kültür Derneği (PSAKD) Genel Sekreteri Turgay Özkan, AKP’nin 21 Mart’ta düzenlediği  “Hacı Bektaş Veli ve Sultan Nevruz Cem’i Buluşması”nı Gazete Karınca’ya değerlendirdi.

Yapılan etkinliğin ‘referanduma yönelik oy çalma planı’ olduğuna dikkat çeken Özkan, Alevi toplumunun birlik olması gerektiğini vurguladı ve “AKP’nin Alevisi olmayacağız” dedi.

AKP’nin Alevi toplumu ile düzenlediği toplantının ‘dönemsel politik bir oyun’ olduğunu belirten ve toplantıya katılanların bir kısmının Alevi toplumunda karşılıklarının olmadığını vurgulayan Özkan, açıklamalarını şöyle sürdürdü:

AKP’nin düzenlediği etkinlik Alevi toplumundan oy çalmak için başvurduğu bir numaradan başka bir şey değil. Çünkü organize ediliş biçimi, kesimlerin buradaki karşılığı ve organize eden kişilerin Alevi toplumundaki karşılıkları tartışmalıdır. Şimdi AKP’nin organize ettiği liste ortaya çıktı. Orada Alevi toplumu için önemli ocakzadeler de var yazarlar da var. Ama bunun dışında Alevi toplumunda hiç karşılığı olmayan isimler de var. Sonunda etkinliğin yapılış biçimi, katılanlara neden böyle bir etkinlikte yer aldıklarını sorduğumuzda verilen cevaplar bunun politik bir hamle olduğunu ve Alevi toplumu üzerinden dönemsel olarak politik bir oyun oynadıklarını gösteriyor.

Özellikle yurt dışından gelenlerin nasıl bir etkinliğe katıldıklarından haberleri dahi yok. Kendilerine Dedekardınoğlu aracılığı ile kültürel bir etkinlik olduğunun aktarıldığı, ancak kimler tarafından organize edildiğinin belirtilmediği beyan edildi. Etkinliğin politik bir manevra olduğu şuradan belli; dışarıdan 180 misafir çağrılırken, toplam katılım 250 kişi. Pir Sultan Abdal Kültür Derneği, Hacı Bektaş Veli Anadolu Kültür Derneği, AKD, ABF’nin ve diğer bağımsız yapıların bileşenleri toplandığında 250’den fazla dernek yapıyor. Doğalında ülkenin iç dinamiklerine dayalı bir etkinlikten ziyade, dışarıya yönelik politik bir manevra. Burada ne yapılmak isteniyor? Oraya davetli olan 180 ülkenin alevi kurumlarından gelen insalara AKP’ni Aleviler için birşey yaptığı, Hacıbektaş Veli ve Sultan Nevruz anması düzenlediği İmam Ali’nin doğum gününün kutlandığı vurgusu yapılıyor ve oy kullanacak insanlara şirin gözükmek amaçlanıyor.

Toplantıya kimler katıldı?

Toplantıya katılanlar hakkında da bilgiler veren ve Alevi kurumlarının temsiliyetinin bulunmadığına dikkat çeken Özkan, şunları kaydetti:

PSAKD, ABF bileşenleri, AKD yani bizler, kendimizi Alevi toplumunun özünden var ettik, Alevi toplumunun yaşadığı acılardan, Alevi toplumunun önderlerinden var ettik. Bu nedenle bizler Alevi toplumunun çıkarına olmadığı müddetçe böyle bir etkinliğin içerisine girmeyiz. Alevi toplumun çıkarları dediğimiz şey ise; zorunlu din dersleri kaldırılmadığı, Cem Evleri ibadethane olarak tanınmadığı, eşit yurttaşlık haklarımız verilmediği ve diğer inançların, halkların kültürlerin özgür olmadığı bir ortamda bizim Alevi toplumun çıkarlarına yönelik bir hamle yapılmamış kabul ederiz ve mevcut siyasi iktidarla biz iş yapmayız.

“Biz ‘Hayır’ diyoruz”

Twitter’da ‘Tunceli Evet Diyor’ tagı ile oluşturulan ve Binali Yıldırım’ın Dersim ziyareti ile gündeme gelen Dersim’in ve Alevi toplumunun referandum tavrı konusuna da değinen Özkan, yaşanan katliamlar aydınlatılmadığı ve demokratik bir anayasa oluşturulmadığı müddetçe referandumda takınacakları tavırın ‘Hayır’ olacağını belirtti. Özkan açıklamalarını şöyle sürdürdü:

‘Tunceli Evet Diyor’ da Dersim’in hangi köyüne gidilebiliyorsunuz?  Dersim OHAL kaynaklı zulme uğruyor,  Dersim Katliamı ile yüzleşilmiyor iken niye ‘evet’diyor?

Şunu söylemekte çekincemiz yok, biz kurum olarak resmi düşüncemizi de açıkladık ve şunlardan ve vurguladık: Bu ülkede Madımak’ın katilleri cezasını çekmedi, Maraş’ta katliam yapanlar cezasız kaldı, Çorum’u, Suruç’u yapanlar dışarıda; Dilek’i kendi evinde katledenlere ve Ethem’in katiline verilen cezalar ortada. Biz adaleti istiyoruz. Adaletli, demokratik ve özgür bir ortamda yaşamak istiyoruz. Bundan kaynaklı da mevcut anayasanın yetmezliğinin farkında olarak, yani 80 darbesinin ve anayasasının kabul edilir yanı olmadığını da bilerek; ama bu katillerle yüzleşmeyen, katliamlarla yüzleşmeyen Alevi toplumunu tanıyamayanların da yaptığı anayasayı da kabul etmediğimizi vurguluyoruz. Darbe anayasası ile bugün referanduma sunulacak anayasa birbirinin aynıdır. İkisinde de Alevi toplumun ve diğer inançların kendilerini görmediklerini biliyoruz ve bundan kaynaklı da bizim gibi olanların olmadığı bir anayasayı kabul etmiyor ve ”Hayır” diyoruz.