Ana SayfaGüncelAlman istihbaratının ‘Gülen şüphesi’ne Cumhurbaşkanı Sözcüsü’nden yanıt

Alman istihbaratının ‘Gülen şüphesi’ne Cumhurbaşkanı Sözcüsü’nden yanıt

HABER MERKEZİ – Almanya’nın dış istihbarat teşkilâtı BND’nin Başkanı Bruno Kahl’ın, darbe girişiminden Gülen yapılanmasının sorumlu olduğundan şüphe ettiğini söylemesine Cumhurbaşkanı Sözcüsü Kalın’dan yanıt geldi.

Almanya’da Başbakanlığa bağlı dış istihbarattan sorumlu Federal Haberalma Servisi’nin (BND) Başkanı Bruno Kahl, Türkiye’deki 15 Temmuz darbe girişiminden Gülen yapılanmasının sorumlu olduğundan ‘şüphe ettiğini’ söylemişti.

Der Spiegel dergisine konuşan Kahl, Türkiye’nin 15 Temmuz darbe girişiminin arkasında Gülen yapılanmasının olduğu konusunda kendilerini “çeşitli yollardan ikna etmeye çalıştığını ancak bunun şu ana kadar gerçekleşmediğini” ifade etmişti.

CNN Türk yayınına katılan Cumhurbaşkanı Sözcüsü İbrahim Kalın da, Kahl’ın, “15 Temmuz darbesinin arkasında Gülen’in olduğuna iknâ olmadık” şeklindeki açıklamasını “Avrupa’da Gülen örgütünü aklama operasyonu” olarak yorumladı.

Kalın’ın açıklamaları şöyle:

FETÖ’ye kimlerin arka çıktığını göstermesi açısından çok ibretlik bir tablo bu. Siz en son BND başkanının ne zaman açıklama yaptığını duydunuz? Çok nadirdir, Alman istihbarat başkanının böyle spesifik bir konuda çıkıp, hani genel bir güvenlik değerlendirmesi de yapmıyor, çok özel bir konudan bahsediyoruz. 15 Temmuz darbesi-FETÖ ilişkisinden bahsediyoruz. Bu konuda Alman istihbaratı BND başkanının çıkıp açıklama yapması, bu çok yönlü okunması gereken bir şeydir. Bu Avrupa’da FETÖ’yü aklama operasyonudur. Bizim Avrupa’ya, Amerika’ya FETÖ konusunda yaptığımız bildirimleri, baskıyı boşa çıkartmaya dönük bir hamledir. Bu, Almanya devletinin nasıl dolaylı yollardan PKK’ya arka çıkıyorsa aynı şekilde FETÖ’ye de arka çıkacağının işaretedir. Zaten şu anda bir sürü FETÖ kaçkını firari suçlu Almanya’da. Alman istihbaratının bu adamların nerede olduğu, ne iş yaptığı, kimlerle görüştüğüne dâir bir bilgisinin olmama ihtimali var mı? Peki niye koruyup kolluyorlar bunları o zaman? Demek ki Türkiye’ye karşı kullanacakları elverişli enstrümanlar bunlar. Türkiye’ye karşı kullanabileceklerini düşünüyorlar.

  Alman istihbaratının 'şüphesi' var: Darbenin arkasında Gülen'in olduğuna ikna olmadık