Ana SayfaGüncelAltan Öymen: OHAL koşullarında, milletvekilleri hapisteyken seçim diktatörlüğe gidişte görülen örneklerden

Altan Öymen: OHAL koşullarında, milletvekilleri hapisteyken seçim diktatörlüğe gidişte görülen örneklerden

HABER MERKEZİ – CHP eski Genel Başkanı Altan Öymen, OHAL koşullarında referandumu değerlendirdi. Öymen, “Böyle bir örnek var mı dünyada? Olağanüstü hal şartları uygulanıp milletvekillerinden bir kısmı hapse atılmış olacak? Geçmişte bazı ülkelerin, diktatörlüğe gidişinde ortaya çıkan örneklerdir bunlar” dedi.

CHP eski Genel Başkanı ve eski parlamenterlerin oluşturduğu Diyalog Grubu üyesi Altan Öymen, ‘başkanlığı’ da içeren anayasa değişikliği referandumu, OHAL ve tutuklu HDP’li milletvekillerinin durumu ile ilgili değerlendirmelerde bulundu.

OHAL koşullarında referandum yapılıyor olmasını eleştiren Öymen, bunun dünyada örneğinin olmadığını söyledi. Referanduma gidilirken HDP’li milletvekillerinin de tutuklu olduğunu hatırlatan Öymen, “Böyle bir örnek var mı dünyada? Olağanüstü hal şartları uygulanıp milletvekillerinden bir kısmı hapse atılmış olacak? Tabii, demokratik ülkeleri kastediyorum. Geçmişte bazı ülkelerin, diktatörlüğe gidişinde ortaya çıkan örneklerdir onlar” değerlendirmesinde bulundu.

Öymen dokunulmazlıkların kaldırılması noktasında CHP’nin de içinde yer aldığı ortak tavrı da eleştirdi. Öymen, “Dokunulmazlık konusunda ortak mutabakat olması yanlıştı” dedi.

Yurt Gazetesi’nden Ülkü Çoban’ın sorularını yanıtlayan Öymen’in değerlendirmelerinden bazı bölümler şöyle:

HDP’li milletvekillerinin bir kısmının dokunulmazlıkları kaldırıldı, o da baştan beri fevkalade yanlış olan bir karardı.

Ortak mutabakat olması da yanlıştı. Milletvekili dokunulmazlığı çok öteden beri dünyanın başka ülkelerinde de olan, bizde de belli bir usul içinde uygulanan bir şeydi. Bir kısım partinin milletvekillerine kızıyorsun, onların dokunulmazlıklarını kaldırıyorsun. Böyle bir şey olmaz! Dokunulmazlık tek tek kaldırılır. Gurup halindeki milletvekillerinin dokunulmazlıklarını kaldırmak şeklinde değil! Nitekim sonuçlarını görüyoruz. İktidar, milletvekillerini tutuklatma imkânını, bir silah gibi elinde tuttuğu izlenimini veriyor. Bunun örnekleri de sık sık ortaya çıkıyor.

HDP de bu memleketin partisi. Partinin milletvekillerinin suç işledikleri iddiasıyla dokunulmazlıklarının kaldırılması yanlıştır. Bir partinin iki eş genel başkanı ve birçok milletvekili içeride. Bir suç işledikleri ihtimali kabul edilse bile, bunun devre sonuna bırakılması diye bir usul vardı. Bu usulün bir kısım milletvekili için kaldırılması yanlıştı. Bu yanlışın üsüne son uygulamalarla yeni yeni yanlışlar ekleniyor. Şimdi o partiyle “olağanüstü hal” şartları altında uğraşılıyormuş gibi bir hava ortaya çıktı. Bir de bu şartlar altında referanduma gidiyoruz. Hele dışarıdan, objektif bir gözle bakıldığında, Türkiye’de demokrasinin varlığından söz etmek imkânı giderek çok daha güçleşiyor.

Böyle bir örnek var mı dünyada? Olağanüstü hal şartları uygulanıp milletvekillerinden bir kısmı hapse atılmış olacak? Tabii, demokratik ülkeleri kastediyorum. Girmek istediğimiz Avrupa ülkelerini… Bir tek milletvekilinin ya da senatörünün, bizdekine benzer şekilde hapse atıldığı oluyor mu oralarda? Yapılmaz. Hele seçim sırasında böyle şey hiç olmaz. Geçmişte oldu. Almanya’da Hitler gelmeden önce 1933 yılında oldu. Geçmişte bazı ülkelerin, diktatörlüğe gidişinde ortaya çıkan örneklerdir onlar. Zamanımızdaki demokrasilerde benzerleri görülmüyor.