Ana SayfaÇeviriAmal Coolney: Ezidiler, IŞİD soykırımının kurbanları

Amal Coolney: Ezidiler, IŞİD soykırımının kurbanları

HABER MERKEZİ – Ezidileri temsil eden insan hakları savunucusu avukat Amal Coolney, IŞİD’in Ezidilere dönük işlediği soykırım suçuyla ilgili uluslararası hukuk alanında soruşturma açılması gerektiği çağrısında bulundu. Coolney, bunun için ilk olarak kanıtlar karartılmadan alandan bütün kanıtlar toplanması gerektiğini söyledi.


Çeviri-Derleme: LOKMAN SAZAN


Ezidileri temsil eden avukat Amal Coolney, IŞİD’in Ezidilere dönük işlediği soykırım suçuyla ilgili soruşturma açılması çağrısında bulundu.

Dünyanın önde gelen insan hakları savunucularından biri olarak bilinen Amal Coolney, BBC’den Fiona Bruce’a verdiği mülakatta Ezidileri neden temsil temsil ettiğini ve onların davasının niçin bu kadar önemli olduğunu anlattı.

Amal Coolney, şunları söyledi:

Eski askerlerle ve IŞİD tarafından köle olarak alınan ve cinsel saldırıya maruz bırakılan kadınlarla görüştüm. Bu şu ana kadar duyduğum en rahatsız edici tanık anlatılarıydı. Bunun bir soykırım olduğunu biliyorduk, anlıyor musun? Diğer bir deyişle IŞİD onları topluca ortadan kaldırmaya çalışıyor. Aslında IŞİD’i ciddiye almadığımızdan bunun olmasına müsaade ediyoruz.

Coolney, ‘Ne yapılması gerekiyor?’ sorusuna ise şu cevabı verdi:

İlk olarak alandan bütün kanıtlar toplanmalı. Çünkü biliyoruz ki kanıtlar kayboluyor. Musul’da çok büyük bir toplu mezar bulundu birkaç gün önce. Başka türlü kanıtlar da var tabii.

Çalışmalarım görünmeyecek şekilde kapalı kapılar ardında gerçekleşiyor. Bence insanların şu anda Ezidiler ve IŞİD’le ilgili neler olup bittiğini bilse sonuç alınabilir, bazı faaliyetler olabilse o zaman bence bu davaya dair kamusallık elde edilir.

Coolney’nin BBC’ye konuştuğu videoya buradan ulaşabilirisiniz.

Amal Coolney hakkında

Amal Clooney isminin yanına öncelikle George Clooney’nin eşi sıfatını yakıştırmak yetersiz kalır. Bir stil ikonundan ve Clooney’nin eşi olmaktan çok daha fazlası.

O, dünyanın en prestijli avukatlarından. Cesur bir insan hakları savunucusu ve medyanın zarafet temsili. Ünlü avukatın müvekkilleri arasında Julian Assange, Yulia Tymoshenko ve 2012’de silahlı darbe ile devrilen Maldivler’in seçimle iktidara gelen ilk devlet başkanı Muhammed Naşid var. Davaların çoğunu da hiçbir ücret talep etmeden üstlenmekte.

Amal Clooney, akıcı bir biçimde İngilizce, Fransızca ve Arapça konuşuyor.