Ana SayfaBilim ve TeknolojiBakan Faruk Özlü: Biz de oradayız, Antarktika’da hak iddia ediyoruz

Bakan Faruk Özlü: Biz de oradayız, Antarktika’da hak iddia ediyoruz

HABER MERKEZİ – Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Özlü, Türkiye’den bilim insanlarının araştırma yapmak için Antarktika’ya gitmesiyle ilgili “Biz de oradayız, bir bakıma orada hak iddia ediyoruz” dedi.

Antarktika’ya kurulacak bilim üssü için oluşturulan 9 kişilik ilk ekibin geçtiğimiz günlerde yola çıkmasının ardından, Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Faruk Özlü’den konuyla ilgili açıklama geldi.

“Antarktika’da üs kuracağız, biz de oradayız, bir bakıma orada hak iddia ediyoruz” diye konuşan Bakan Özlü, AA’ya şunları söyledi:

Kuracağımız yapılar, binalar Türkiye’de yapılacak, gemiyle oraya yollayacağız. Amacımız bir gemimiz olsun. Geminin buz kıran özelliği olması lazım, envanterimizde bu özelliğe sahip gemi yok. Belki bir yeni gemi yapacağız veya kiralayacağız.

TÜBİTAK ‘her alana destek vermeyecek’

Özlü, TÜBİTAK’ın bütçe sistemine ilişkin de açıklamalarda bulundu.

TÜBİTAK’ta dağınık bir bütçe sistemi yerine toplu bir özel hesapta toplanan bütçe sistemi getireceklerini söyleyen Özlü, şunları kaydetti:

Her alanda destek vermeyeceğiz. Stratejik gördüğümüz, Türkiye’nin siyasi stratejik hedeflerine uygun alanlarda destekler vereceğiz. Karar mekanizmalarını hızlandıran, süreçleri kısaltan bir model getiriyoruz. Bu çerçevede Bilim ve Teknoloji Yüksek Kurulu var, 21 üyesi var. Bu kurulu kaldırıyoruz. Bunun yerine Bilim, Teknoloji ve Sanayi İcra Kurulunu kuruyoruz.

Üs için ilk ekip yola çıkmıştı

İlgili kanun tasarısının TBMM Genel Kurulunda kabulünün ardından Antarktika’ya kurulacak bilim üssü için oluşturulan ilk ekip geçtiğimiz günlerde yola çıkmıştı.

Previous post
Avrupa Konseyi'nden AYM uyarısı ve AİHM'e 'doğrudan başvuru' için yeşil ışık
Next post
İlaçları cezavine alınmayan Miraz bebek ve annesi için kampanya