Ana SayfaGüncelBarış için dünyayı adımlayan bir kadın: Pippa Bacca 9 yıl önce bugün öldürüldü

Barış için dünyayı adımlayan bir kadın: Pippa Bacca 9 yıl önce bugün öldürüldü

HABER MERKEZİ – Barış için ülkeleri otostopla adımlayan İtalyan sanatçı ve aktivisti Pippa Bacca’nın Türkiye’de cinsel saldırıya maruz bırakılıp öldürülmesinin üzerinden 9 yıl geçti.


Hazırlayan: PELİN ÖZKAPTAN


Giuseppina Pasqualino di Marineo tüm dünyanın tanıdığı ismiyle Pippa Bacca.

İtalyan sanatçı ve aktivist Picca ve arkadaşı Silvia Moro, 8 Mart 2008’de ‘Barış Gelini’ adını verdikleri proje için beyaz gelinlikleri ile birlikte yola düştü.

Şiddetin hakim olduğu ülkelere barış ve sevgi mesajı vermek için yola çıkan iki kadının Milano’dan başlayan yolculukları, Slovenya, Hırvatistan, Bosna, Bulgaristan, Türkiye, Suriye, Lübnan, İsrail ve Filistin üzerinden devam ederek, Tel-Aviv’de son bulacaktı.

‘Tükenerek ve kirlenerek’

“Barış Gelini” projesinin doğuşu ve Pippa’nın neden gelinlikle yola çıktığı kendi internet sitesinde (www.pippabacca.it) şöyle anlatılıyor:

Pippa, sadece tek bir gün kullanılacak bir elbise için bu kadar çok özen gösterilmesini saçma buldu ve aklına gelinliği aksi bir şekilde kullanma fikri geldi. Öyle bir elbise ki; bir deneyimin tanığı olarak giyiliyor, anıları üzerinde topluyor, tükenerek ve kirlenerek… Savaşın, bir gerçeklik ya da yakın bir hatıra olduğu ülkeleri otostopla geçeceği özel bir seyahatte taşımak için tek bir elbise… Elbiseyi sadece uyumak ya da yıkamak için üzerinden çıkaracak.

Pippa aksesuar olarak da beyaz topuklu ayakkabı giymeye karar verdi; çünkü bu da kadın olmanın sembolüydü ama aynı zamanda rahatsız ve acı vericiydi. Çünkü kadın olmak ve anne olmak, hepimizin barışı sağlamak için yaptığı yol gibi cesaret ve güç gerektiren bir şeydi.

Eteklerinde çok kültürlülük vurgusu

Etek, saflığın ve masumiyetin simgesi olan zambağa benziyordu, her bir katı ise zambağın yapraklarını andırıyordu. Etek, her birinin,kadınların gittiği ülkeleri simgeleyen (Slovenya, Hırvatistan, Bosna, Sırbistan, Bulgaristan, Türkiye, Lübnan, Suriye, Mısır, Ürdün, İsrail) değişik doğal materyallerden yapılmış on bir kattan oluşmaktaydı. Her bir kat, tıpkı gerçek bir kitap gibi numaralarla tanımlanmıştı ve bir de, yıkaması daha kolay olabilmesi için hepsinin çıkabildiği bazı katlarda da bu on bir ülkenin sembolü olarak, bayraklarının bazı desenleri dikiliydi; projenin çok kültürlülüğünü vurgulamak için eteğin bazı kısımlarında Bosna bayrağının yıldızlarını ve Türk bayrağının ay’ını, Hırvatistan’ın dama’sını, Slovenya’nın dağlarını bulabiliriz.

İnsanlara güvenmek için

Barış isteyen Pippa ve Silvia’nın bu projedeki başlıca mottoları; insanlara güvenmekti. Otostopla seyahat etmeyi de bu sebeple seçtiler.

İstanbul’a vardıklarında ise Pippa ve Silvia’nın yolları Beyrut’ta tekrar bir araya gelmek üzere ayrıldı.

Pippa 31 Mart 2008 günü Kocaeli’nin Gebze ilçesinde ortadan kayboldu.

Pippa’nın kayboluşu kendisinden haber alamayan ailesinin başvurusu üzerine 3 Nisan’da medyada yer bulmaya başladı.

Pippa’nın en son bindiği kamyonetin sahibi Murat Karataş, gözaltına alınarak tutuklandı.

Karataş ifadesinde Pippa’yı tecavüze maruz bırakıp, öldürdüğünü itiraf etti ve 30 yıl hapis cezasına çarptırıldı.

Yol gösterici

Pippa, barış için adım adım yürüdüğü barış yolunda gördüklerini yanından hiç ayırmadığı fotoğraf makinesi ile ölümsüzleştirdi.

Pippa Bacca 9 yıl sonra bugün hala ve sonsuza dek dünya üzerinde barış umudunu haykıran kadınların yol göstericisi olmaya devam ediyor.

Barış ve sevgi için adımlarımızı sıklaştırıyoruz Pippa.


Bu yazı www.hafizakaydi.org‘da yer alan bilgiler ışığında derlenmiştir.


 


PAYLAŞ:
    WhatsApp'da Paylaş!   Telegram'da Paylaş!     Yazdır   E-Posta Gönder

Önceki Haber
Nusaybin'deki patlamada yaşamını yitiren Güneş kardeşler toprağa verildi
Sonraki Haber
Sancar: Türkiye'nin eli zayıfladı, BM'nin raporu yeni bir evrenin başlangıcı