Ana SayfaGüncelBaskın Oran’a göre Avrupa’yla kriz Erdoğan için ‘nokta atışı’: İkinci 15 Temmuz’a dönüştürülüyor

Baskın Oran’a göre Avrupa’yla kriz Erdoğan için ‘nokta atışı’: İkinci 15 Temmuz’a dönüştürülüyor

HABER MERKEZİ – Almanya ve Hollanda ile yaşanan krizi değerlendiren Prof. Baskın Oran, yaşanan krizlerin, Erdoğan’a yaraması açısından ‘ikinci 15 Temmuz’a dönüştürüldüğünü ve bu yüzden kışkırtıldığını söyledi. Oran’a göre yaşananlar bir yanıyla da McCharthy dönemine benziyor.

OHAL koşullarında yapılan anayasa değişikliği ve gerçekleştirilecek olan referandum, bir de Almanya ve Hollanda ile tırmandırılan kriz koşullarında gidiliyor.

Daha önceki pek çok kritik seçimde Türkiye’yi benzer kriz dönemlerinde sandık başına götürmüş olan Türkiye yönetimi, bir yandan bunları “fırsata çevirme” politikası yürütürken bir yandan da “dönemsel olarak yaşadığı bu krizleri” bir süre sonra, “özür dileyerek” çözme yoluna gidiyor.

Prof. Dr. Baskın Oran, Almanya ve Hollanda başta olmak üzere Avrupa ile yaşanan krizi ve referandum öncesi gelişmeleri değerlendirdi.

dihaber’den  Kenan Kırkaya’ya konuşan Prof. Oran, bu krizin “Evet kampanyası” için önemli bir işlev gördüğüne işaret ediyor.

Avrupa ile yaşananları “Bilinçli mi başlatıldı bilmiyorum ama son derece bilinçli olarak sürdürülen ve kışkırtılan bir kriz” diye yorumlayan Oran’a göre bu durum 15 Temmuz’u ‘Allah’ın lütfu’ olarak niteleyen Erdoğan’a yaramak açısından ‘ikinci 15 Temmuz’ işlevi görüyor.

Oran, krizin referandum öncesinde derinleştirilmesine ilişkin ise şunları söylüyor:

‘Evet’ oyları bir miktar artar, ama ne kadar bilemem. Bu, krizin Erdoğan tarafından sürdürülmesine ve insanları bıktırmadan kışkırtılmasına bağlı.

Daha önce İsrail ve Rusya ile yaşanan kriz ve sorunlara dikkat çekerek Avrupa ile yaşanan krizi değerlendiren Oran, şunları belirtiyor:

Tabii ki sonunda yatışacak. Ama Erdoğan için önemli olan 16 Nisan referandumu için işe yaramasıdır. Daha önceki krizlerin bu kadar nokta atışı bir faydası yoktu. Şimdi alabildiğine var. Bütün amaç referandumu kazanmak, amaç kısa vadeli.

Türkiye’nin bir çok ülke ile yaşadığı krizlere dikkat çeken Prof. Oran, bütün krizlerin yaşandıkları dönemde siyasi bir işlevinin olduğuna işaret ederek de şöyle devam ediyor:

Erdoğan ne kadar kriz çıkartırsa milliyetçi-mukaddesatçı kamuoyunu o kadar arkasına alacağını düşünüyor hep. Hepsinde. Ama insanlar bir yerde yorulacaklar. 40’ların sonu 50’lerin başı Amerikasında McCarthy için de aynen bu süreç yaşanmıştı.