Ana SayfaGüncelBaydemir’den ‘Kardeş kavgası’ vurgusu, Ezidi vekillerden çağrı

Baydemir’den ‘Kardeş kavgası’ vurgusu, Ezidi vekillerden çağrı

HABER MERKEZİ – Şengal’de KDP’ye yakın birlikler ile kentteki YBŞ güçleri arasında başlayan çatışmaya HDP’den tepki geldi. “Oradaki kardeş kavgası IŞİD’in elini güçlendirecektir” diyen HDP Sözcüsü Osman Baydemir, “Brakuji savaşına hayır diyoruz” derken, Ezidi vekiller Feleknas Uca ve Ali Atalan da “ihanet” değerlendirmesinde bulunarak ‘saldırılara son verme’ çağrısı yaptı.

Şengal’de KDP’ye bağlı güçler ile Şengal Direniş Birlikleri (YBŞ) arasındaki çatışmaların ardından Halkların Demokratik Partisi’nden gelen açıklamalarda ‘saldırılara son verilmesi’ çağrısı yapıldı.

Baydemir: Kardeş kavgası IŞİD’in elini güçlendirecektir

HDP Sözcüsü Osman Baydemir, Meclis’te düzenlediği basın toplantısında konuya değindi ve ‘Kardeş kavgası’ anlamına gelen ‘Brakuji’ye dikkat çekti:

Bir ‘brakuji’ arifesindeyiz. Bunun Kürt toplumuna zerre kadar faydası olmayacaktır. Bir tek IŞİD’e faydası olur. Oradaki kardeş kavgası IŞİD’in elini güçlendirecektir.

Oradaki Kürt siyasi akımlarının ittifakı, ortak paydada buluşması Türkiye’deki Rojava’daki Kürt sorununun çözümüne, Kürt statüsüne çok büyük katkı sunar. Oradaki herhangi bir çatışma Türkiye’yi de geriletir. Kısa vadede Tahran’ın Ankara’nın bundan çıkarı olabilir, memnuniyet duyabilirler, ama uzun vadede bu Türk’ün de, Fars’ın da, Arap’ın da, Kürt’ün de aleyhinedir. Brakuji savaşına hayır diyoruz.

Ezidi vekillerden çağrı

HDP’nin Ezidi milletvekilleri Ali Atalan ve Feleknas Uca da Şengal’de yaşananları değerlendirdi.

Atalan, saldırının Irak Kürdistan Bölgesi Başkanı Mesud Barzani’nin Türkiye ziyareti ardından gerçekleşmesinin dikkat çekici olduğunu söyledi ve bu ziyaret sonrasında Menbiç ve Şengal’e koordineli saldırıların başladığını kaydetti:

IŞİD bitmekle yüz yüze iken, bugüne kadar IŞİD’e tek mermi sıkmayan güçler, şuanda Ezidilere saldırıyor

IŞİD’in yapamadığını bu güçler sürdürüyor. IŞİD’in tamamlayamadığı ihaleyi bu güçler devraldı. Bunu kimler adına yaparsa yapsınlar, onların IŞİD’ten farkı yoktur. Çünkü şuanda Ezidilerim yüzü kendi ana topraklarına doğru yönelirken, kendi kutsal topraklarına dönerken, tam da bu noktada IŞİD’i bitirmek umudu ortaya çıkmışken, saldırılar tesadüf değildir.

Bu saldırılar Ezidilerin kendi topraklarında yaşamasına müsaade etmeyeceklerinin mesajıdır. Ancak Ezidiler buna karşı direnişi sürdürecekler.

Feleknas Uca ise saldırının temelinin Ankara’da atıldığını savundu. Uca da KDP’nin IŞİD soykırımındaki tutumuna dikkat çekerek şunları söyledi:

Bugün ulusal birlik kongresinden söz ederken, KDP kardeş kavgası başlatıyor. KDP peşmergeleri ve Türkiye çeteleri Şengal topraklarına girerek halka saldırıyor.

Bu, KDP’nin Kürt halkına dönük ihanetidir. KDP’nin IŞİD çetelerinin elinden kurtarması ve IŞİD’in elinde olan köyleri kurtarmak için çabalaması gerekirken saldırı başlatması kabul edilemez. KDP hükümetine çağrımız, kardeş kavgasını bitirmesi ve kendi halkına değil IŞİD’e karşı mücadelesi etmesidir. 3 Temmuz’u unutmadığımız gibi bugünü de unutmayacağız.

  Şengal'de KDP'ye yakın birlikler ile YBŞ arasında çatışma
  Matthew Barber'in analizi: Şengal'de ne oluyor, YBŞ'yle çatışan 'Roj Peşmerge' kim?