Ana SayfaGüncelBerkin Elvan’ın babası: Burada öldürülmüş bir çocuk var ve o yargılanıyor

Berkin Elvan’ın babası: Burada öldürülmüş bir çocuk var ve o yargılanıyor

HABER MERKEZİ – Gezi direnişi sırasında, Okmeydanı’nda polisin attığı gaz bombasıyla vurulup öldürülen Berkin Elvan’ın ölümünün üzerinden 3 yıl geçti. Aile 3 yıldır adaletin işlemesini beklerken, 3 yıl sonra ilk kez bir polis hakim karşısına çıkacak. Baba Sami Elvan, davanın sadece ailesini değil, tüm Türkiye toplumunu ilgilendirdiğini belirtiyor. Ailenin avukatı Oya Aslan ise “Ortaya çıkan görüntüler vurulma olayının biri amir birkaç polisin sorumluluğunda gerçekleştiğini gösteriyor. Ancak yalnızca tetiği çeken F.D hakkında ceza isteniyor” diyor.

16 Haziran 2013’te, Gezi direnişinde Okmeydanı’nda polisin gaz fişeğiyle vurulduktan sonra hayatını kaybeden Berkin Elvan’ın ölümünün üzerinden üç yıl geçti.

  Berkin Elvan mezarı başında anıldı

Berkin Elvan’ın ölümüne ilişkin açılan davanın ilk duruşması ise 6 Nisan 2017’de görülecek.

Böylelikle Elvan’ın ölümüne neden olduğu öne sürülen polis memuru F.D., üç yıl sonra ilk kez hakim karşısında çıkacak.

Ancak baba Sami Elvan, Berkin’i vuran polislerin kimliklerinin, görüntülerde belli olmasına rağmen, devlet tarafından gizlendiğine dikkat çekiyor.

BirGün’den Zeynep Kuray’a konuşan baba Elvan, hazırlanan iddianamede polisler yerine öldürülen oğlunun suçlandığına işaret ediyor:

Hastanede emniyetin düzenlediği tutanakta Berkin’in eşyaları arasında yedi torpil bulunduğu yazarken; iddianamede ise bu torpil sayısının 11 olduğu ve üçerli, dörderli şekilde bantlandığı, cebinden sapan ile demir bilye çıktığı ve bunların da emniyette saklı olduğu belirtiliyor. Bu nasıl bir çelişki? Burada öldürülmüş bir çocuk var ve o yargılanıyor.

Baba Elvan, 6 Nisan’da görülmeye başlanacak davanın sadece ailesini değil, tüm Türkiye toplumunu ilgilendirdiğini de belirtiyor:

14 yaşındaki bir çocuğun hiçbir siyasi görüşü olamaz; hiçbir fikrinin yerinde olduğunu düşünmüyorum, çünkü o daha bir çocuk. Ama devlet bilinçli bir şekilde vuran polisleri sakladı.

Baba Elvan, Deutsche Welle (DW) Türkçe’ye verdiği demeçte de “Diğer Gezi davalarında nasıl adalet sağlanmadıysa, Berkin’in davasından da adalet çıkacağına inanmamız zor” diyor.

Avukat Aslan: Üç yıldır davanın başlaması engellendi

DW Türkçe’ye konuşan Berkin Elvan’ın ailesinin avukatı Oya Aslan ise Emniyet’in uzun süre elindeki bilgileri mahkeme ile paylaşmayarak üç yıldır davanın başlamasına engel olduğunu belirtiyor.

Bugüne kadar soruşturma sürecinin savcıların emniyetten görüntü ve bilgi talep etmesi ve bilirkişi raporlarının güncellenmesi nedeniyle uzadığını anlatan Aslan, şimdi ise mahkemenin soruşturmada eksik kalan noktaların tamamlanması talimatı verdiğini kaydediyor.

Avukat Oya Aslan, 6 Nisan’da görülecek davaya ilişkin ise şunları söylüyor:

Ortaya çıkan görüntüler vurulma olayının biri amir birkaç polisin sorumluluğunda gerçekleştiğini gösteriyor. Ancak yalnızca tetiği çeken F.D hakkında ceza isteniyor. Bu polis memuru da artık yeni görev yeri olan Van’da yaşıyor ve davaya Van’dan görüntülü olarak katılması ihtimali var. Biz ise sanığın İstanbul’a getirilmesini ve diğer zanlılarla birlikte yargılanmasını talep ediyoruz.

“Berkin doğanın kanunuyla gitmedi”

Öte yandan baba Sami Elvan, eğer oğulları yaşasaydı 5 Ocak’ta 18 yaşına gireceğini dile getiriyor ve şöyle devam ediyor:

Geriye baktığımızda, eceliyle ölenlerin kaybını bir şekilde kabullenebiliyorsun, doğanın kanunudur diyorsun ama Berkin öyle değil; Berkin doğanın kanunuyla gitmedi, Berkin’i birileri bizim elimizden aldı. O yüzden de 16 Haziran’dan bugüne yaşanan sürecin bir saniyesi bile aklımızdan çıkmıyor

Bugün yaşıtlarını, arkadaşlarını gördüğümde, onu hayal ediyorum. O da şimdi genç bir delikanlı olarak aramızda dolaşıyor olabilirdi. Ama maalesef olmadı, o herkesin yüreğinde 15 yaşında bir fidan olarak kaldı.

Anne Elvan’dan hedef göstermelere tepki

Anne Gülsüm Elvan ise AKP’ye yakınlığıyla bilinen Misvak isimli ‘mizah’ dergisinde çocuğunun hedef gösterilmesine değinerek, Berkin Elvan’ı hedef gösterenlere şu sözlerle tepkisini dile getiriyor:

Bu çocuk 14 yaşında, utanın. 18 yaşından küçüklerin isimleri gazetelerde açık yazıldığı zaman, çocuktur diye gazetecilere ceza yağdıran bu devlet benim 14 yaşındaki çocuğumu ‘terörist’ ilan edebiliyor. O Misvak dergisi oğlumu tankın önünde çizmiş, yargılanan darbecilere ise, ‘Ekmek almaya gidiyordum’ dedirterek güya mizah yapmış. Bu nasıl bir anlayış?

AKP’lilere de seslenen anne Elvan, “Başınızı secdeye koyup namaz kılarken, oruç tutup dua ederken, bir düşünün 14 yaşındaki bir çocuğun nasıl bir konuma düşürüldüğünü. Beni yuhalayan anneler var ya, bir saniye kendilerini benim yerime koysunlar” diyor.

“Çocukların öldürülmemesi için ‘Hayır’ diyorum”

Yaklaşan referanduma ilişkin de konuşan anne Elvan, tavrının net olduğunu söylüyor:

Sadece benim oğlum için değil; üç aylık Miray bebek, buzdolabında saklanan Cemile gibi çocukların öldürülmemesi için tabii ki Hayır diyorum.

Ne olmuştu?

Berkin Elvan 14 yaşındayken, 16 Haziran 2013’te saat 08:00 sıralarında Okmeydanı Mahmut Şevket Paşa Mahallesi Eren Sokak’ta başından gaz kapsülüyle vuruldu.

269 gün komada kalan, bu sırada 15 yaşına basan Elvan, 11 Mart’ta hayatını kaybetti.

Elvan’ın ölümüne ilişkin açılan davanın ilk duruşması ise onun ölümünden 3 yıl sonra 6 Nisan 2017’de görülecek.

Böylelikle Berkin Elvan’ın ölümüne neden olduğu öne sürülen polis memuru, üç yıl sonra ilk kez hakim karşısında çıkacak.