Ana SayfaGüncelBir dayanışma ağı: ‘AtmaVer’

Bir dayanışma ağı: ‘AtmaVer’

HABER MERKEZİ – İstanbul Kadıköy’deki “Böğürtlen” isimli kafe, “AtmaVer” isminde oluşturulan gruplar üzerinden Türkiye çapında örülen dayanışmanın bir parçası ve insanlar arasında bir köprü görevi görüyor. Grubun amacı evlerdeki fazlalıkları atmak yerine ihtiyacı olanları ve kullanabilecekleri sahiplendirmek. Öyle ki Mersin, ‘daha az eşyanın insanları daha mutlu edeceğini’ belirtiyor.

Ali Mersin ve kız arkadaşı Tuğba ile birlikte Kadıköy Yoğurtçu Parkı’nda açtığı “Böğürtlen” isimli kafeyle ihtiyacı olanlar ve paylaşmayı sevenler arasında bir köprü kuruyor.

AtmaVer” isimli grup üzerinden dayanışma ağını ören Ali Mersin, arkadaşları ile sürdürdüğü yardımlaşma çalışmalarının ise 6 yıl önceye dayandığını belirtiyor.

Sosyal medya üzerinden “AtmaVer” isminde oluşturulan gruplar üzerinden Türkiye genelinde binlerce insanı tek bir yardım-dayanışma platformunda bir araya getiren Mersin, arkadaşları ile birlikte bu ‘ağı’ neden oluşturdukları ve nasıl yürüttüklerini dihaber’e şöyle anlatıyor:

Amacımız mümkün olduğu kadar az para harcamak ve elimizde olan eşyaları atmadan kullanıma hazır hale getirip ihtiyaç sahipleri ile buluşturmak. Bir nevi geri dönüşüm. İhtiyacınız olan bir şeyi bu gruplardan talep edebiliyorsunuz. Bu grupta insanlar kullanmadığı ama kullanılabilir eşyaları teklif ile bırakıyor talip olanlara da bizler ulaştırıyoruz kafemizden.

Belli kurallar çerçevesinde iletişimlerin sağlandığını ifade eden Mersin devamla da şu bilgileri veriyor:

Gruplarda kurallarımız da var elbet. Çünkü maalesef iyi niyetler her zaman olduğu gibi burada da suistimal edilebiliyor. Paylaşım dışında muhabbet edenleri, rahatsız edenleri ve işi artık abartacak düzeyde eşya alanları engelliyoruz. Bunun yanı sıra buraya bırakılan paketlerin en geç bir hafta içinde gelip teslim alınması gerekiyor. Yoksa biz onu başkasına veriyoruz.

Daha önce de yakın çevresi ile bu gibi çalışmalar içerisinde yer aldığını dile getiren Mersin, şöyle devam ediyor:

Kafenin önüne bir askı koymuştuk ve arkadaş çevremiz ile birlikte kullanmadığımız temiz kıyafetlerimizi bu askıya astık. İhtiyacı olan da alıp gidiyordu. Kimisi gelip para vermek istiyordu. Ücretsiz olduğunu söylediğimizde ise şaşırıyorlardı. Bu durumdan etkilenenler ya bu yardım zincirine dahil oluyorlardı ya da gidip başka bir iyilik yapma ihtiyacı duyuyorlardı.

Az eşyanın insanları daha mutlu edeceğini belirten Mersin, paylaşmanın önemine dikkat çekerek sözlerini sonlandırıyor.